Skocz do zawartości
LordRahl

Komputer do gier ok. 4500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam zamiar w najbliższym czasie kupić nowy komputer.

Widzę że ceny w sklepach znacznie poszły w górę ze względu na kurs dolara.

Komputer mam zamiar kupić za około 4300 zł.

Z zakupem mogę się wstrzymać do premiery nowego Wiedźmina jeżeli ktoś mi poleci wstrzymanie się to okej.

Na chwilę obecną coś takiego zmontowałem sobie na morele ( 4259,71 PLN )  powiedzcie co o tym myślicie:

( nie ma dysku HDD tylko SSD czy to dobrze ? w sensie nie potrzebuje większego dysku niż 240 gb ... nigdy nie mam zainstalowanej więcej niż 1 gry ... tutaj też proszę o radę ):

- Obudowa Fractal Design Define R5 2xUSB 3.0 Czarna (FD-CA-DEF-R5-BK)

- Płyta główna MSI H97M-G43 H97 SATA3 M.2 USB 3.0 1150 mATX (H97M-G43)

- Procesor Intel Core i5-4590 3.3GHz LGA1150 BOX (BX80646I54590)

- Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 970 OC, 4GB GDDR5 (256 Bit), 2xDVI, HDMI, 3xDP, BOX (GV-N970WF3OC-4GD)

- Dysk SSD Kingston 240GB V300 SATA3, 2.5'' MLC 7mm, (odczyt/zapis, 450/450MB/s) (SV300S37A/240G)

- Zasilacz Antec VPF 550W Bronze

- Pamięć Crucial Ballistix Tactical DDR3-1600 CL8 - 8GB (BLT2CP4G3D1608DT1TX0CEU)

- Napęd Samsung DVD -/+ R/RW 24x SH-224DB BLACK - SATA BULK - BEZ SOFTu BA SH-224DB/BEBE

+ Montaż komponentów - zestaw komputerowy (od trzech elementów bez dodatkowego chłodzenia)

Proszę o konstruktywne porady.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz do wymiany na G550M od CoolerMaster. Dysk SSD to padaka. Lepiej wziąć Crucial MX100. Wydajniejszy na lepszych kościach.  Płytę bym wziął tą:

http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d3h-b85-dualddr3-1600-sata3-hdmi-gblan-matx-ga-b85m-d3h-582757/

Kartę graficzną tą:

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-649152/

Lepsze chłodzenie niż ten Gigabyte.

Jak możesz to poczekaj na nowe Radeony. Powinny wyjść jakość w okoicah premiery Wiedźmina 3.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk SSD pada w sensie ten konkretny czy ogólnie jesteś przeciwnikiem SSD ? Jeżeli SSD czy to ten : Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s 7mm (CT256MX100SSD1)  ?

Właśnie boję się trochę o Radeona czytałem że są problemy ze sterownikami a raczej nie jestem osobą której się chce bawić w trudne istalacje. Lubię wrócić z pracy u usiąść spokojnie do kompa i się zrelaksować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Chodziło mi o to  że ten Kingston jest wolniejszy od tego Cruciala i mniej opłacalny. Ten MX100 będzie lepszym wyborem. Co do radków to nie masz się co martwić. Ich sterowniki są całkiem dobrze dopracowane, a ich instalacja jest tak samo prosta jak Nvidii. Po za tym ja bym na razie się wstrzymał z zakupem GTX 970 ze względu na pewną aferę:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/geforce_gtx_970_ma_mniej_rop_i_pamieci_l2_blad_w_specyfikacji

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej dzięki za info. Ten artykuł trochę mnie zniechęcił do Nvidii. A powiedz mi czy nie będzie się gryzł procek intela z karta AMD ? ( nie znam się proszę  o radę ).

Jeżeli miałbym zmienić kartę na Radeona bo rozumiem w tym przedziale cenowym innej Nvidii nie ma zakłamanej. To jaką byś polecał ?

A może wstrzymać się do premiery tych nowych Radeonów ? Ta premiera około kwietnia jest potwierdzona ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wyjdą na czas trudno powiedzieć. Na chwilęo obecną warto rozważyć R9 290 za ok 1300 zł.   Z drugiej strony mimo problemów z GTX 970 to i tak Wiedźmin 3 powinien działać lepiej na karcie od Nvidii.  Moim zdaniem poczekaj do premiery Wiedźmina 3. Dowiesz się jaki sprzęt będzie potrzebować i jaką kartę warto zakupić. Do tego czasu ceny mogą spaść , więc tym bardziej warto poczekać jeśli celujesz w tą jedną gre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zależy ci na ciszy, a komp masz do grania, a nie oglądania to brałbym wersję obudowy bez okna - tam gdzie jest okno nie ma maty, więc dźwięk się wydostaje bardziej. Skoro wydajesz bądź co bądź duże pieniądze na obudowę to dorzuciłbym do chłodzenia, które jest znacząco lepsze (sam radiator jak i wentylator) Macho BW albo nowsze rev. B - znikomo lepsza jest nowsza wersja, ale droższa, lepsza głównie ze względów estetycznych. Co do samej obudowy lepsza będzie R5 niż R4, zaślepki na topie i parę udogodnień, dopłacenie 20-50zł względem R4 ma sens.

Tak jak napisał Devil zmień pamięci i proc. Co do zasilacza się nie wypowiem bo musiałbym specjalnie poszukać,ale g550m jest na pewno ok.

Co do karty graficznej osobiście brałbym asusa, ale nie miałem, więc ocena czysto teoretyczna na podstawie recenzji, komentarzy i doświadczeń z MSI i gigabyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahaha, a już myślałem że moda na krytykowanie GTXa 970 przeszła :D Nie ma to jak wypowiadać się o karcie którą zna się tylko z artykułów. Fakt, 970 ma mniej pamięci, w sensie część z pamięci działa wolniej. Ale dopóki grasz w FullHD to nie ma ŻADNEGO wpływu na płynność gier, gdyż gry po prostu tyle nie wykorzystują - więc karta i tak pozostaje najwydajniejsza w swoim przedziale cenowym. 

Aaa, to trochę odkop jak się okazuje, post do usunięcia ;) 

Edytowane przez krzyssp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi