Skocz do zawartości
maXan

GTX 770 OC, blu screen.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam trochę nietypowy problem. A mianowicie jestem od 1,5 miesiąca posiadaczem GTX 770 od Asus'a i mam obawy dotyczące jej. Chodzi o to że podczas grania w AC Unity po około godz (czasem trochę dłużej) komp wywala blu screena z BCC coda 116. Najciekawsze jest to że to tylko w tej grze, bo jeśli gram np. w WoT'a na maxa ustawieniach nawet kilka godz to karta spokojnie chodzi po za tym że obudowa jest do kitu i ma temp. 65-78 C. Wszystkie inne gry typu NBA 2K15, Dying Light itd. działają normalnie tylko ten AC Unity... Dlatego zwracam się z prośbą tutaj aby zdiagnozować co jest nie tak, zapomniałem dodać że po tym blu screenie komp się włącza ale karta nie daje sygnału. 

A oto mój sprzęt: 

CPU: i5 3570

GPU Asus GTX 770 DirectCUII

Mobo: Msi Z77A-G41

RAM: Kingston HyperX 1600MHz 8GB

Zasilacz: Chieftec 500W

Dysk: WD Caviar Black 1TB

Obudowa: Jakiś stary Modecom

PS: Sam tak myślę że to może zasilacz nie domaga w stresie albo karta się przegrzewa. Bo nieraz potrafiła mieć +80C. Mam tylko nadzieję że to nie są artefakty bo już miałem jeden przykry przypadek z GTX 660 i musiałem prawie 2msc czekać na zwrot kasy. Z góry dziękuję za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otwórz obudowę, przystaw wentylator - taki pokojowy -  i niech dmucha do środka.

Ty sobie uruchom AC Unity i pykaj ile fabryka dała.

Jak nie wystąpi problem, trzeba będzie zająć się obudową, a najlepiej wymienić ją na nową śliczną i przewiewną - teraz masz starego rzęcha, to i czas na coś nowego.

Komputer odżyje, a Ty będziesz mieć radochę z ładnego i sprawnego komputera.

Do starej obudowy nie zamontujesz wentylatorów 12cm, a takie będą potrzebne do utrzymania ciszy i dobrego przewiewu.

Napisz, czy takie rozwiązanie przynosi pozytywny efekt.

Napisz, jakimi funduszami dysponujesz, to się poszuka jakiejś schludnej, ładnej i przewiewnej obudowy.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odp. o dziwo otworzyłem bok i temp. zeszły o około 5 C oraz w AC dało się grać. Tylko co jakiś czas nie jest to w określonym odstępie czasowym, jest taka zwiecha na 3-5 sec i potem normalnie gra działa płynnie. Wydaje mi się (wnioskuje z wykresów GPU Tweak) że na czas tej zwiechy spada napięcie na ok. 1sec. A wracając do obudowy to przymierzam się do Zalmana Z3 Plus powinno dać rezultat te 4 wiatraki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi