maryan Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2015 Witam Poziadam serwerek na Debianie służy mi głównie jako dysk zdalny dla moich 3 dekoderów w domu, które mogą nagrywać i odtwarzać pliki z tego samego miejsca. Wszystko było ok, dopóki nie zabrakło mi miejsca. Domyślnie miałem podpięty 1 dysk SSD na system, drugi dysk 500GB 2.5" na bierzące nagrania i 2 x 2TB jako baza filmów. Chciałem podpiąć jeszcze jednen dysk 2TB jednak ten nie chce ruszyć, debian wywala setki błedów na starcie systemu, dysk się męczy i grzeje ale nie chce wystartować. Jak wyjmę jaki kolwiek dysk 3.5" i włoże ten który chcę dołączyć to nadal wszystko działa. Wygląda mi to na zbyt słabe zasilanie, ale ale nie jestem do końca przekonany. Płyta jest na chłodzeniu pasywnym a temperatury na procku nie sięgają nigdy więcej niż 35-37 stopni. Tak czy innaczej coś nie daje rady, albo płyta główna nie daje rady uciągnąć tylu dysków, albo zasilacz. Płyta ma 5 wyjść na dyski wewnętrzne. Poniżej specyfikacja mojego serwerka: Płyta główna - ASUS E45M1-I DELUXE Pamięć - 2GB Zasilacz - BE QUIET BQT L7-300W 1 x SSD Kingston 120GB 1 x 2.5" HDD TOSHIBA 500GB 2 x 3.5" Seagate ST2000DM001 2TB Barracuda 7200, SATAIII 6Gb/s 2 x 3.5" Seagate ST2000VM003 2TB Pipeline HD 3Gb/s DVR Myślałem może, że odmienność tego ostatniego z dysków może stanowić problem, jednak próby podmonotwania jakiego kolwiek innego 3.5" kończyły się tak, że działał w rezultacie tylko jeden dysk. Dawno temu odłączyłem od tego zasilacza oryginalny wiatrak bo był za głośny, wrzuciłem tam Noiseblockera i podłączyłem go pod jedno z wyjśc na płycie głównej by można było regulować predkość wiatraka. Nie wiem czy dzięki takiemu patentowi mogło się coś stać z zasilaczem czy nie, ale wróciłem wczoraj do pierwotnego stanu rzeczy, jednak dalej jest to samo. Jeśli ktoś wie o co tu może chodzić to będę wdzięczny za rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2015 Tak, to może być problem zasilania. Najprościej podłączyć inny (mocniejszy) zasilacz na próbę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...