Jack123417 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 Sprawa wyglada następująco jestem w posiadaniu obudowy Aero Cool Strike X Link: http://www.morele.net/obudowa-aerocool-strike-xgtdr-432342/Planuję upgrade komputera a co za tym idzie wymianę coolerów i dokupienie panelu sterowania owymi wiatraczkami. Trochę o tym czytałem i wybrałem taki o to zestaw http://www.morele.net/inventory/info/nGgkoS/ . Moje pytanie brzmi czy mój wybór jest dobry ? Może polecacie coś innego ? Czy warto w to inwestować, a może kupić lepszą obudowę? Licze na konkretne modele. Zależy mi również na dość cichej pracy tych wiatraczków podczas normalnego uzytkowania komputera. Bardzo liczę na waszą pomoc oraz kreatywne i pomocne wypowiedzi. Sprawa budżetu wygląda tak, że chcę aby wszystko chodziło dobrze i cicho więc jestem w stanie zapłacić adekwatnie dużo do jakości produktów A no i jeszcze jedna ważna spawa tych wentylatorków ma być 5 dwa przód, jeden bok, dwa góra, jeden tył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Z zephyr'ów bym zrezygnował, na początku owszem są ciche ale szybko się "zużywają". Z tańszych mogę polecić fander roxo, z droższych enermax uctb. Podaj też co masz do schłodzenia - może 5 wentyli to za dużo. Panel zmienił bym na coś z gałkami, np. http://www.morele.net/akasa-ak-fc-08bkv2-552857/, albo z ekranem dotykowym, np. http://www.morele.net/bitfenix-panel-recon-kontroler-bfa-rcn-ks-rp-571839/. Edytowane 23 Marca 2015 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack123417 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 Kurcze ale czy one wejdą do obudowy,i czemu nie 5? Ale już bardzo Ci dziękuję za informację Chodzi o te panele sterowania ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 Podaj też co masz do schłodzenia - może 5 wentyli to za dużo. Kurcze ale czy one wejdą do obudowy,i czemu nie 5? Skup się i współpracuj, jeśli oczekujesz pomocy. Podaj też co masz do schłodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack123417 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 Gigabyte Gtx 970 i5 4690k Gigabyte z97 gaming 5 Jasne ale czemu nie tamten panel od aero cool jestem trochę szary w tych sprawach Coś jeszcze potrzebne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack123417 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Hejka ktoś pomoże jeszcze ? :) Okej jednak przekonałem się do tego panelu http://www.morele.net/bitfenix-panel-recon-kontroler-bfa-rcn-ks-rp-571839/prosze was o dobór wiatraczków do tego. Tylko teraz nie wiem czy ma ich 5 czy 4 czy 3 ;/ Edytowane 23 Marca 2015 przez Jack123417 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 Na procesorze co siedzi? OC jakieś robisz? Wentylatory 4, tj dwa na front, jeden na tył, jeden góra z tyłu. Góra przód zaślepić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack123417 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Ale co zaślepić ? Oraz jakiej firmy wentylatotry dobrać ? http://speedy.sh/vjU8Q/tenp.pngLink do temperatur Edytowane 23 Marca 2015 przez Jack123417 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 Zaślepić miejsce na wentylator, ale to tylko opcja, coby kurz nie wlatywał. Wentyle już ci podałem kilka, ale jak chcesz to w tym temacie może coś znajdziesz ;) Jasne ale czemu nie tamten panel od aero cool jestem trochę szary w tych sprawach Ten panel ma tylko 3 ustawienia prędkości i z autopsji wiem, że średnio to się sprawdza. Gałką/suwakiem itp. lepiej się ustawi prędkość, a przy wyświetlaczu dostajesz też podgląd liczby obrotów. Niektóre panele umożliwiają też całkowite wyłączenie wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 Idź do kuchni i poproś mamę, niech cię trzepnie z patelni w potylicę, tak na opamiętanie. Pytam się ciebie, co siedzi na procesorze, tj jakie masz obecnie chłodzenie. Olewasz odpowiedź po raz kolejny. Pytam o OC, milczy jak .... Pytany o konfigurację piszesz "Gigabyte Gtx 970 i5 4690k Gigabyte z97 gaming 5" po czym wrzucasz screen z temperaturami od FX-6100. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack123417 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Bardzo Ci dziękuje ale podobno ten panel dotykowy dobrze chodzi z wiatraczkami swojej firmy + czym się takie cos zaślepia jakiś filtr antykurzowy wycinany na miarę ? I jak z rozmieszczeniem tych wiatraczków twoim zdaniem ? Idź do kuchni i poproś mamę, niech cię trzepnie z patelni w potylicę, tak na opamiętanie. Pytam się ciebie, co siedzi na procesorze, tj jakie masz obecnie chłodzenie. Olewasz odpowiedź po raz kolejny. Pytam o OC, milczy jak .... Pytany o konfigurację piszesz "Gigabyte Gtx 970 i5 4690k Gigabyte z97 gaming 5" po czym wrzucasz screen z temperaturami od FX-6100. Kolego jak byś poczytał co napisałem dokładnie wiedział byś ale okej napiszę jeszcze raz bo widzę że warto Cię wysłuchać. Cześci wymienione jako pierwsze dopiero będe kupywał za jakis tydzien a wraz z nimi nowy system chłodzenia obecnie mam fx 6100 z fortisem he 1225 i pastą mx2 :) Edytowane 23 Marca 2015 przez Jack123417 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 To Kolego jak byś poczytał co napisałem dokładnie wiedział byś ale okej napiszę jeszcze raz bo widzę że warto Cię wysłuchać. Cześci wymienione jako pierwsze dopiero będe kupywał za jakis tydzien a wraz z nimi nowy system chłodzenia obecnie mam fx 6100 z fortisem he 1225 i pastą mx2 :) nie są moje słowa. Z tego Planuję upgrade komputera a co za tym idzie wymianę coolerów i dokupienie panelu sterowania owymi wiatraczkami. Jasno wynika jaki upgrade planujesz. Dla mnie było to właśnie "upgrade" chłodzenia. Dowiedz się co to cooler, fan, wiatraczek i wentylator. Nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz. Po co miał być screen z temp. FX'a nie wiem w zaistniałej sytuacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack123417 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 Zapomniałem wstawić linka do zestawu ale okej na czym polega to zaślepienie i jakiej firmy tej wiatraczki ? Nie chcę się tu kłócić bo to marnowanie mojego i twojego czasu liczę na wypowiedz kogoś bardziej doświadczonego więc mów co i jak bo to Ty jesteś w tym obeznany ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 Miejsce na wentylator w suficie, to od strony frontu zaklejasz. Tym czym chcesz, karton, taśma klejąca, malarska, czarna okładka z zeszytu. Cokolwiek, byle ładnie wyglądało z zewnątrz. Chodzi o to, żeby kurz nie leciał do obudowy i obieg powietrza był prawidłowy. Gdybyś tam dał wentylator wyciągowy, wyciągałby on powietrze wprowadzone do obudowy, zanim owiałoby one kluczowe miejsca. Po prostu to, co wepchną wentylatory na froncie opuściłoby najłatwiejszą drogą obudowę. Gdy wyciąg dasz na tył + góra tył, powietrze obleci wokół cpu, pamięci, sekcji zasilania i dopiero pójdzie na zewnątrz. Wentylatory masz podane w poscie #2. Jeśli planując wydać adekwatnie dużo wybrałeś wentylatory po 15 zyla, nie masz za dużego wyboru. Ten temat Jakie Obecnie Wentylatory 120mm Sa Najlepsze? jest dla ciebie niewidoczny rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack123417 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 Już się dowiedziałem że są lipne więc odpadają cena najlepiej max 40 zł + dzięki na tą osłonkę xd widzę w tym swój wkład inżynieryjny :p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack123417 Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 Dobra dzięki za pomoc zestawik wygląda tak http://www.morele.net/inventory/info/3ceIDp/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Po co ci chlopie takie disco si-fi panele?Wez cos prostego jak wklejana wczesniej Akasa albo : zalman zm-mfc1 plus : Kupilem taki w 2007 albo 8. Dziala nadal. http://mod-planet.com/zalman-zm-mfc1-plus,875.html http://chlodzenie.net/reviews/zalman-zm-mfc1-plus-test-panelu-sterujacego/ Edytowane 25 Marca 2015 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack123417 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 Jakoś jednak wole to niby disco od tego prostego zalmana, to rzecz gustu i tamten ma parę przydatnych opcji których zalman nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 25 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2015 Do disco to mu trochę brakuje - ekran jest jednokolorowy i w każdej chwili można go wygasić. Do tego daje więcej możliwości, jak precyzyjne ustawienie prędkości wentylatorów i czujniki temperatury. Można też ustawić automatyczną regulację obrotów czy alarm po przekroczeniu określonej temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack123417 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2015 Do disco to mu trochę brakuje - ekran jest jednokolorowy i w każdej chwili można go wygasić. Do tego daje więcej możliwości, jak precyzyjne ustawienie prędkości wentylatorów i czujniki temperatury. Można też ustawić automatyczną regulację obrotów czy alarm po przekroczeniu określonej temperatury. Bardzo Ci dziękuje za dobre porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2015 te panele z małymi pokrętełkami mają jedną wadę że jak ktoś (lub nawet ty) pukniesz niechcący kolanem w obudowę to łatwo je uszkodzić jak masz budę bez pokrywy z przodu, ja mam aerocool na samym wyświetlaczu i jest git, tylko czujniki musiałem z czasem wymienić ale to norma po wielu demontażach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...