soszmen Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Mój laptop Lenovo Y580 ma już prawie za sobą dwa lata intensywnej eksploatacji, ostatnio zmierzyłem temperatury i tutaj pojawia się moje pytanie : czy to już czas na gruntowną konserwację? Powinienem oddać go do specjalistów, celem wymiany past i przeczyszczenia? Bo te temperatury mnie przerażają(były mierzone w full stresie, tył laptopa podniesiony-stoi na podstawce). Do tego pewnie przydałoby się wrzucić dysk SSD,a HDD dać w miejsce DVD? Jakieś dyski 128GB są warte uwagi? Nie potrzeba mi aż 256GB, wystarczy mi 40gb na system i 60GB na 2-3 gierki w zupełności. Jakieś rady? Dodam jeszcze tylko, że przez cały okres użytkowania lapka nie miałem z nim żadnych problemów. Edytowane 23 Marca 2015 przez Klaus zbędne formatowanie tekstu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 1. Nie wklejaj formatowanego tekstu 2. Polecane SSD masz tutaj Wszystko o SSD -- FAQ 1. Strona! Radziłbym rozważyć http://proline.pl/?p=CT256MX100SSD1i hdd pozbyć się z lapka. 3. Sprzęt zdecydowanie do czyszczenia. Dziwi mnie to Dodam jeszcze tylko, że przez cały okres użytkowania lapka nie miałem z nim żadnych problemów. gdyż screeny wyglądają tak, jakby sprzęt łapał thermal throttling i stąd temp 99 st. C równo wszędzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soszmen Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 To znaczy no raczej bezproblemowa praca była tego lapka, ostatnio może właśnie się przegrzewa:D. Pozbyć się całkiem HDD? Nie lepiej po prostu go wrzucić w miejsce DVD i traktować jako magazyn danych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 HDD to bardzo delikatny element komputera. Jeśli z lapka korzystasz stacjonarnie, hdd nie stanowi problemu. Używasz go mobilnie, ze względu na hdd trzeba się obchodzić z nim dość delikatnie. Laptop bez hdd jest wg mnie bardziej mobilny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soszmen Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 Ja go transportuje tylko 2 razy w tygodniu dom->mieszkanie 40minut pociagiem więc to nie jest problem. A z tego co czytałem to sporo osób właśnie wrzuca go w miejsce DVD, bo wtedy też się nie grzeje i co za tym idzie mają dłuższą żywotność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 Każdy ma swoje priorytety i nimi się trzeba kierować, nie tym co robią inni. Jeśli potrzebujesz 1TB, zostawiasz HDD. Wystarczy ci 240GB, nie ma sensu wkładać HDD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soszmen Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2015 No potrzebuje z 500GB więc SSD sam odpada. Dlatego wolę kupić 120/128GB SSD i wsadzić w kieszeń DVD mojego twardziela, bo i tak nie korzystam z płyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...