Skocz do zawartości
8344237746

MSI X99S SLI PLUS + i7 5820K nie wstaje

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

niedawno pisałem w sprawie kupna nowego zestawu:

http://forum.purepc.pl/topic/365818-przysz%C5%82o%C5%9Bciowy-komputer-do-gier-kompilacji-do-5-6k/

Zdecydowałem się w końcu na taki zestaw jak w ostatnim moim poście, czyli:

www.morele.net/inventory/info/VDegbz/

i udało mi się go zamówić, odebrać i złożyć.

Niestety po podłączeniu włączają się wentylatory (na maks obrotów, bo jest dość głośno i nie zwalniają), wszystkie diody się zapalają i na tym w zasadzie koniec... tj. brak obrazu, podświetlanie myszki się nie włącza, jak wkładam np. pendrive'a to przez moment świeci i też się wyłącza, dyski się kręcą, ale nic poza tym.

Co robiłem:

• zmieniałem kartę graficzną na starszą (HD4850), która niestety jest uszkodzona, ale w starym sprzęcie zawsze dawała coś na ekranie (często z paskami, ale zawsze)
  • wyjmowałem i zamieniałem kości pamięci, w tej chwili ram jest w dwóch skrajnych slotach (1 i 5 wg. specyfikacji, zalecane do dual channel), próbowałem zostawiac jedną kość w 1., albo drugą w 5., nie próbowałem jeszcze pozostałych slotów, bo dostęp do nich jest nieco utrudniony przez chłodzenie
  • odłaczyłem wszystkie kable poza zasilaniem
  • odłączyłem i podłączyłem ponownie wszystkie kable zasilające

Póki co nie znalazłem żadnego PC Speakera, żeby sprawdzić szczegółowy kod błędu.

Jako monitor używam Samsunga 940BF i próbowałem podłączać go przez dwa różne kable DVI oraz HDMI->DVI. Monitor działał wcześniej ze wspomnianym Radeonem.

W zasilaczu zasilanie do grafy podłączałem z obu możliwych wyjść.

Co jeszcze mogę sprawdzić? Czy płyta powinna już lecieć na gwarancję? Żaden z podzespołów nie został nadwyrężony przy montażu (nie upadł, nie został wygięty, odrapany). Na pierwszy rzut oka nie widziałem żadnych uszkodzeń mechanicznych. Nie czułem też spalenizny na żadnym etapie, więc raczej nic się nie spaliło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypadałoby wyjąć cpu i sprawdzić czy piny są proste.

Sprawdziłem piny - proste.

Dodatkowo zrobiłem testy z PC speakerem:

brak pamięci - 3 długie

jedna kość w 5 slocie - 3 długie

jedna kość w 1 slocie - brak

jedna kość w 2 slocie - brak

brak karty graficznej przy jednej kości pamięci w 1 lub 2 slocie - brak

Oddaję płytę do serwisu ekspresowego do morele.net

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

pewnie już za późno, ale być może komuś w przyszłości jeszcze się przyda - płyta faktycznie była martwa i została wymieniona na nowy egzemplarz, który działa już póki co bez problemów od dwóch miesięcy (w ramach gwarancji). Niestety MSI musi wypuszczać sporo martwych egzemplarzy (DOA), bo podobnych relacji jest sporo w internecie.

Co do samej płyty (dla ew. innych kupujących) to jak dotąd jedynym mankamentem jest minimalna prędkość wszystkich wentylatorów poza CPU - 50%. Jest to bardzo dużo i na standardowych wentylatorach od R4 Fractala jest głośno...

Jeżeli natomiast chodzi o stabilność to nie mam zastrzeżeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

pewnie już za późno, ale być może komuś w przyszłości jeszcze się przyda - płyta faktycznie była martwa i została wymieniona na nowy egzemplarz, który działa już póki co bez problemów od dwóch miesięcy (w ramach gwarancji). Niestety MSI musi wypuszczać sporo martwych egzemplarzy (DOA), bo podobnych relacji jest sporo w internecie.

Co do samej płyty (dla ew. innych kupujących) to jak dotąd jedynym mankamentem jest minimalna prędkość wszystkich wentylatorów poza CPU - 50%. Jest to bardzo dużo i na standardowych wentylatorach od R4 Fractala jest głośno...

Jeżeli natomiast chodzi o stabilność to nie mam zastrzeżeń.

Czym mierzysz temp i jakie masz temp rdzeni jeżeli można wiedzieć ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi