MithrilWarior Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 Witam,Otóż zakupiłem sobie na allegro płytę Asus P5B Deluxe, wszystko podpiąłem prawidłowo, kable i podzespoły ale płyta nie rusza, zapala się dioda (stan:on-czerwona) kręcą sie wentylatory i na karcie i na procesorze z tym że z maksymalną prędkością, a ekran się nie wyświetla.Podpiąłem więc na nowo pod starą płytę i wszystko śmiga.Wiem że prawdopodobnie kupiłem felerną płytę jednak proszę o rady czy i jak ewentualnie znaleźć przyczynę usterki.Odpalałem ją na innej baterii CMOS oraz na różnych kościach RAM w różnych slotach i na innej karcie graficznej w różnych slotach pci-e.Płyta posiada gniazdo zasilania procesora atx 12v 8 pin, a ja mam wtyczke 4 pin.Dodatkowo wyczysciłem socket z resztek (minimalne ilości) starej, białej pasty termoprzewodzącej.Dodam jeszcze że żadna z kości ramu które posiadam nie jest na liście kompatybilności tej płyty.Próbowałem podpinać "na pająka" żadnych sygnałów z biosu.Czy na 100% płyta jest nie do odratowania?Czytałem również o kościach diagnostycznych POST i o programatorze biosuRobiłem clear cmos z pozycji 1-2 na 2- (piny), wyciągałem baterie.Już naprawdę nie wiem co robić,a jeśli naprawa ma przekroczyc wartość płyty to ja dziękuje.Mój PC:MOBO: Asus p5vd2-vm (dotychczas)PSU: Fortron FSP-400-60-GHN(85)GPU: Sapphire radeon hd 4850 512mb.CPU: Intel core 2 duo e6700RAM: 1gb ddr2 samsung 667mhz+1gb goodram 667mhz+ 2gb goodram 800mhzHDD: hitachi sata II 250gbZ góry dziękuje za pomoc i cierpliwość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamczek Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2015 Wymień baterie od biosu na pewno wejdzie może wcześnie startuje i mija ten moment na wolnym monitorze zbadaj to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2015 @up. A czytałeś dokładnie jego post ? Pisze że podmieniał bateryjkę , zresztą nawet jak by to była padająca bateryjka to płyta powinna ruszyć ( chyba że bateria była by kompletnie rozładowana ) . Trzeba by było sprawdzić co padło - od biosu zaczynając , niestety taka zabawa może kosztować więcej niż warta jest płyta . Koszt diagnostyki to 30-80 zł , naprawa biosu - 50-200 zł * Chyba że padło co innego ale wtedy powiedzą ci co padło i ile będzie kosztować naprawa . * - Ceny na podstawie tego co znalazłem w sieci . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...