kruzyk Opublikowano 24 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2015 Witam, Mam kartę GV-N460OC-1GI na stockowych ustawieniach. Ostatnio po długiej przerwie odpaliłem soft do monitoringu temperatur i się lekko zdziwiłem. Okazuje się, że w idle moja karta ma 50C! Użycie 0%, wentylatory automatycznie 40%, brak podkręcenia (poza fabrycznym Gigabyte bo to lekko podniesiona wersja jest). I zdziwiło mnie też napięcie 1.026V jak odpaliłem Evga precision... nie da się zejść niżej, tylko w górę. Nie mam pojęcia skąd takie napięcie, w necie czytam, że stockowe to coś koło 1V, 1.012V... Pytanie: - co mogło to spowodować? - czym mogę próbować obniżyć napięcie? - jakie powinno być fabryczne napięcie? Finalnie spróbuję zejść z napięcia i wtedy zobaczę, czy uda mi się lekko podkręcić kartę bez jego zwiększania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Napięcie w 2D - Idle- jest niezależne od napięcia w 3D - stres. Spróbuj obniżyć napięcie w 2D w programie FBE lub Nibitorze. Napięcie odczytuj w GPU-Z "sensors". Pokaż GPU-Z w Idle i pod obciążeniem z zakładki "sensors". Edytowane 28 Marca 2015 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...