Skocz do zawartości
Aesereht

Publiczny PC

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam pytanie czy ktoś z was może kiedyś przygotowywał komputer pod użytek publiczny do np. przeglądania internetu, lub wie jak to zrobić.

Chodzi o coś co nazywa się "public pc" albo "pc in kiosk mode"

Komputer na którym chciałbym coś takiego zrobić ma Windows 7 Home premium, więc nie ma gpedit-a. Jednocześnie też nie chce zmieniać systemu na jakąś dystrybucje linuxa pod to skonfigurowaną przez np. Możliwe problemy ze sterownikami (komputer all in one z dotykowym ekranem).

Czy istnieje jakiś sposób na skonfigurowanie tak komputera, a w ostateczności czy jest jakaś rozsądna aplikacja , która to zrobi.

[edit] piszę w ogólnych jako, że nie jestem pewien czy bardziej pasuje do ogólnych, centrum bezpieczeństwa(ograniczenie dostępu), czy Microsoft

Edytowane przez Aesereht

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku Win7Home może być problem (właśnie ze względu na brak gpedit). Możesz spróbować użyć http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_SteadyState. Jest to idealny program do twojego użytku, ale osobiście nie testowałem go pod Win 7 (na szybko wyszukałem artykuł, że podobno się da -> http://blogs.technet.com/b/panosm/archive/2011/07/07/windows-7-steadystate-solution-simplified.aspx), tylko używałem w XP i działał idealnie. Jak nie wyjdzie, to zainteresuj się jakąkolwiek wersją Linuxa (najlepiej coś prostego, żebyś nie spędził pół dnia na konfiguracji). Tam łatwo możesz pookreślać kto, co i jak ma wyglądać.

[Przemek]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi