tomaszR Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 witam :> jest to moj pierwszy post po zarejestrowaniu, chcialbym sie przywitac. Mam pytanie: Przegladam ostatnio oferty z allegro zastanawiam sie nad kupnem jakiegos telefonu.. problem pojawia sie gdy widze ciekawa oferte i sprzedawca jest zielony... a przeciez nie kazdy ma do wydania 500-1000zł w niewiadomo co. Ale ludzi czesto kupuja i wychodzi im to na dobre. A jak bym trafil na takiego cwaniaka co by chcial mnie w konia zrobic? Powiedzmy mam jego numer konta wplacam mu pieniadze.. on sie nie odzywa co moge zrobic? Np bym napisal do admina allegro z prosba o podanie mi ip a admin by mi dal np ip proxy.. :/ co bym mogl mu zrobic? jakie sa formy obrony? Czy po numerze konta moge dorwac oszusta? I czy np wlasciciel konta jak bym go doszedl nie morze sie w jakis sposob wyprzec? Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz!! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 Ja kupiłem phona od gostka który miał tylko 17 komentarzy oczywiście pozytywnych i nie żałuje. A z adminami allegro to daj sobie spokój albo odpowiadaja że coś jest z założenia nie możliwe albo wcale nie odpowidaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 jak mu wpłacisz pieniądze i nie dostaniesz przedmiotu to możesz z nimi i z przedmiotem się pożegnać Allegro ma w [gluteus maximus] użytkowników Udzielą ci jedynie poradę że w takim wypadku należy iść na policję i to wszystko Ja już się raz naciołem (ale se odbiłem i 2 innych typów w <span style="color:red;">[ciach!]</span>a zrobiłem :D )i już więcej nigdy nie kupię droższej rzeczy Max to do 50 zł coś kupię w ciemno a tak jak nie obejżę nie ma mowy Nawet najlepsi allegrowicze z niezliczoną ilością gwiazdek potrafią W Y R U C H A Ć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 Jakac bardzo dobrze powiedziane. Jednemu z forumowiczów (nie pamiętan nicka) ktos sprzedał zwloną mobo co prawda nie nie było to jego wina bo płyta było fabrycznie nowa i jeszcze w zapląmbowanej foli, ale sprzetu nie wymienij. Dodam że oszust miał wówczas ponad 600 pozytywów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 Ja już się raz naciołem (ale se odbiłem i 2 innych typów w <font color="#FF0000">[ciach!]</font> zrobiłem :D ) jakac: no i zajebiscie. masz sie czym chwalic :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszR Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 ale panowie niema co sie klucic chodzi o to ze jak bede mial numer konta goscia a adres bedzie fake czy bede mogl go dorwac? bo np dowiem sie kim on jest tzn jego dane, skontaktuje sie z nim a on powie ze dostal pieniadze ale nie wie za co itp i juz wydał ?? jakto z tym jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 ale panowie niema co sie klucic chodzi o to ze jak bede mial numer konta goscia a adres bedzie fake czy bede mogl go dorwac? bo np dowiem sie kim on jest tzn jego dane, skontaktuje sie z nim a on powie ze dostal pieniadze ale nie wie za co itp i juz wydał ?? jakto z tym jest? Tak podwarunkiem że w aukcji mogą brać udział osoby które dokonały pełnej rejestracji konta, ponieważ kod sprzedaży wysyłany jest pocztą a list trzeba odebrać a to już utrudnia oszustwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszR Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 w sumie.. tak bo przeciez praktycznie jest to nie mozliwe... ale zawsze tak moze byc dlatego pytam sie o ten numer konta :) pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 ale panowie niema co sie klucic chodzi o to ze jak bede mial numer konta goscia a adres bedzie fake czy bede mogl go dorwac? bo np dowiem sie kim on jest tzn jego dane, skontaktuje sie z nim a on powie ze dostal pieniadze ale nie wie za co itp i juz wydał ?? jakto z tym jest? Ja też niby miałem dobry adres i numer konta a jak co do czego to ni <span style="color:red;">[ciach!]</span>a kontakt z typem niemożliwy Ten koleś który mnie zrobił zrobił też wielu innych typów Próby dojścia do kolesia po adresie nic nie dały sprawa została zgłoszona na policję, do prokuratury i dalej nic wszyscy wszystko mają w [gluteus maximus] i ich to nieinteresuje :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 5 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2003 najlepiej dorwac typa ktory mieszka niedaleko (twoje miasto i okolice) i spotkac sie z nim :D Wiem ze nie zawsze jest to mozliwe...ale jesli chcesz miec 100% pewnosc to tylko spotkanie :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoo Opublikowano 6 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2003 Jesli wygrasz aukcje dostaniesz wszystkie dane sprzedajacego jakie podal przy rejestracji. W teorii powinny byc parwdziwe. Jednak radze uwazac na koniczynki -zdecydowana wiekszosc to uczciwi poczatkujacy ale moga trafic sie oszusci :( . Mozesz sprobowac podstepu :) i spytac czy mozliwy jest odbior osobisty i dokladne sprawdzenie sprzetu (gdy koles mieszka na drugim koncu Polski piszesz ze szwagier czy ktos tam ma interesy w tym rejonie i odbierze) popros o dokladny opis jak do goscia trafic itd.... Oszusci nie lubia takich sytuacji wiec beda unikac spotkania. Co w takiej sytuacji zrobisz ...Twoja sprawa ja bym jednak nie zaufal takiemu delikwentowi. Sam mialem taka sytuacje - wyslalem czlowiekowi zapytanie w trakcie aukcji czy moge odebrac sprzet osobiscie i dokladnie go sprawdzic /blef totalny koles mieszkal jakies 300km od wrocka/ i nie dostalem odpowiedzi za to aukcje odwolal - powod cytuje "karta sie spalila ZUPELNIE PRZYPADKOWO" -jakos nie chce mi sie w to wierzyc PS Niedawno w modzie bylo handlowanie komentarzami tj. sprzedawanie tapet za 0.1zl itd. i wystawianie poztywow w ten sposob niektorzy dorabiali sie sporej ilosci gwiazdek :evil: i wydawali sie wiarygodni wiec radze uwazac -dokladnie czytaj komentarze i sprawdzaj za co zostaly wystawione (chociaz dobry oszust nabija komentarze potem na jaiks czas daje sobie luz i jak strony z aukcjami znikaja z serwera zaczyna "akcje" ) PS2 Wiem ze troche przesadzam bo 99% allegrowiczow to uczciwi ludzie ale taki juz jestem :) i jak do tej pory wychodzi mi to na zdrowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 6 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2003 ale panowie niema co sie klucic chodzi o to ze jak bede mial numer konta goscia a adres bedzie fake czy bede mogl go dorwac? bo np dowiem sie kim on jest tzn jego dane, skontaktuje sie z nim a on powie ze dostal pieniadze ale nie wie za co itp i juz wydał ?? jakto z tym jest? Tak podwarunkiem że w aukcji mogą brać udział osoby które dokonały pełnej rejestracji konta, ponieważ kod sprzedaży wysyłany jest pocztą a list trzeba odebrać a to już utrudnia oszustwa ojjj i z tym jest maly walek ja mialem konto zarejestrowane dosc dawno jak jeszcze takiej opcji nie bylo i zaden list do mnie nie przyszedl :D, dopiero przychodzi do nowych osob jak sie teraz rejestruja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 6 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2003 ale panowie niema co sie klucic chodzi o to ze jak bede mial numer konta goscia a adres bedzie fake czy bede mogl go dorwac? bo np dowiem sie kim on jest tzn jego dane, skontaktuje sie z nim a on powie ze dostal pieniadze ale nie wie za co itp i juz wydał ?? jakto z tym jest? mozna i dorwac ale sprawa by musiala trafic do sadu, i droga sadowa dowiadywac sie z banku o danych takiej osoby potem po serwerzy lub tepse sowiedziec sie po jakich stronach chodzi i moze bys trafil na allegro do twojej aukcji wtedy by nie mial sie z czego wymigac, ale to jak mowie droga sadowa a wiadomo ze w polse to bedzie dlugo trwalo wiec i tak kasy mozesz potem nie widziec minimum pol roku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik47 Opublikowano 6 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2003 Ku przestrodze: Oszukani przez Joncika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...