Skocz do zawartości
Meat

upgrade kompa do 1500 zł ocena

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam taki zestaw:

Msi r9 280x 3gb

goodram 1x 4gb

wdblue 500gb

Amd fx 6300

thermaltake smart se modular 530w

gigabyte 78LMT-S2P

W najbliższym czasie chciałbym przejść na intela i pozmieniać parę podzespołów i myślałem nad:

Goodram play 2x 4gb

i5 4960

ssd goodram c40 120gb

msi b85-g43-gaming

Co myślicie o takim zetawieniu? Czy ta płyta główna i procek to dobry wybór? Ewentualnie podajcie jakąś alternatywę dla mobo (zależy mi na kolorze... czerwony, czarny ew. Biały) Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu przepłacać za I5 4690 , bierz I5 4460 / 4590 - nie wiele słabsze a tańsze .

Płyta też przesada , w tej cenie to już masz płytę na Z97 , da ci choćby wsparcie dla ramów 1 866+ mhz .

Proponuję albo płytę na Z97 ( np. Asus Z97-P lub trochę tańszy Asrock Z97M Anniversary ) , do tego G.Skill Ripjaws X 2x4GB DDR3 2 133 mhz CL9 za 335 zł .

Albo płyta na H81 / B85 ( np. Asrock H81M lub Gigabyte GA-B85M-D3H ) + Crucial Ballistix Tactical 2x4 GB DDR3 1 600 mhz CL8 .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :D A jakaś płyta z 2 złączami cpu fan i 3 sys fan? Co do procka to pomyślę nad tym 4590 bo rzeczywiście różnica mała ramu i ssd narazie nie będę kupował bardziej zależy mi teraz na wyjściu z tego fx 36000 i zmiany platformy na intel kręcić narazie nie będę chociaź posiadam chlodzenie fortis xe A a i jeszcze jedno: odczuję duży wzrost wydajności?

Edytowane przez Meat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :D A jakaś płyta z 2 złączami cpu fan i 3 sys fan? Co do procka to pomyślę nad tym 4590 bo rzeczywiście różnica mała ramu i ssd narazie nie będę kupował bardziej zależy mi teraz na wyjściu z tego fx 36000 i zmiany platformy na intel kręcić narazie nie będę chociaź posiadam chlodzenie fortis xe A a i jeszcze jedno: odczuję duży wzrost wydajności?

No ale w końcu H81, B85 czy Z97 ?

Moim zdaniem warto dołożyć do jakiegoś Z97 dla szybszego ramu. Całe 10zł różnicy, a zamiast 1600 masz 2133.

Proc 4460, a zaoszczędzone 90zł dodaj do lepszego SSD.

P.S. Pytanie też czy bawiłeś się w OC swojego AMD? On spokojnie idzie w 4,3-4,5GHz.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli myślisz nad płytą MSI to model Z97-G43, lub Z97 PC Mate, zależnie od tego ile potrzebujesz USB 3.0 , jeśli nie planujesz OC i zadowolą Cię 2xUSB 3.0 to Z97 PC Mate będzie wystarczający. Na Z97 RAM to Twój wybór ale pamiętaj, że w grach to zawsze kilka FPS przy znikomej różnicy w cenie więc 2133MHz lub 2400 MHz z jak najniższymi opóźnieniami 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowując: i5 4460 ~800 zł

I teraz płyta ehh i nie wiem co wybrać bo Z97 to nie wiem czy nie przesada na ten zestaw bo jednak chciałbym wydać jak najmniej żebi mi jeszcze na te ramy i ssd starczyło Chociaż... podajcie jakieś alternatywy dla b85 i Z97 do 400 zł najlepiej żeby miały 5 złączy na wentylatory i czerwoną kolprystykę z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to biorę tę drugą tylko wersję gaming bo jest czerwona^^ 370 zł

procek i5 4460 800zł

Myślę że do z97 nie ma co dopłacać może powiem tak narazie kupię tę tańszą b85 byle by się tego amd pozbyć a potem będę upgreadował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi