Szawel Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Doradźcie mi, czy warto dokonać takiej podmianki za używane 4670K. Wiem, że miały problemy z temperaturami i zostało to poprawione dopiero w nowej serii 4690K. Jeśli jednak warto, to ile PLN może zaśpiewać sprzedawca 4670K, by było to dla mnie opłacalne? Jakiej kwoty nie warto przekraczać? Precyzyjnie chodzi o zamianę z dopłatą. Za około 1000zł stoją nowe 4690K. Edytowane 31 Marca 2015 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 Wg mnie dopłata wyższa niż 250 zł jest na pewno nieopłacalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 Ekonomicznie bez sensu, praktycznie pobawiłby się :D jakbym miał za dużo kasy to dwóch stów dopłaty nie przekroczyłbym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 No właśnie o to się wszystko rozbija czy jest sens. Obecnie wszystko mi lata high/ultra w FHD. Kupowałem blaszaka z zamiarem wymiany na K (po to brałem Z97), ale myślałem raczej o 4690K jak ludzie zaczną używki sprzedawać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Sens jest taki, że daje to Plus Kilka do poczucia posiadania topowego sprzętu. Poza tym zabezpieczenie na przyszłość oraz procesor potencjalnie znacznie łatwiej sprzedawalny. Natomiast czy 70 czy 90 to jeden pies..., albo żadna różnica albo może 100 MHz, czyli bez znaczenia. Poniżej 200 zł dopłaty ja bym przeskoczył, a pomiędzy 200 a 250 brałbym to pod uwagę. Edytowane 31 Marca 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 Tylko co z tym grzaniem się tej serii? Temperatury sporo odstają od 90. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 Ja bardzo długo miałem 4670K, kupowałem w okolicach premiery przesiadając się z 2500K. Miałem go na 4.3-4.4 GHz i żadnego hiper-grzania nie stwierdziłem. A 4.1 GHz robił mi na boxie z tego co pamiętam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 Więc po co przesiadłeś się na G3258? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 Bo ponad 500 zł z różnicy cen skonsumowałem, miało być na trochę, a w sumie zostało bo G3258 jest dla mnie całkowicie wystarczający, nie dostrzegam żadnych praktycznie negatywnych efektów przesiadki, oprócz lekko gorszej wydajności Wiedźmina 2, ale gry już dawno nie są moim priorytetem. Ostatnio miałem ofertę zakupu 4570S za 560 zł, ale się nie skusiłem na zamianę. Niemniej jednak jak wejdą Broadwelle podkręcalne pewnie wrócę do 4 rdzeni, albo BW albo używka Haswell. Zobaczę jak mi Wiedźmin 3 na tym G3258 będzie chodził, niestety w 1440p może być problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) Teraz myśląc na chłodno chyba też poczekam za Broadwellami. Wtedy rozejrzę się za używką HR serii K. Na tą chwilę wydajności mi starcza. Edytowane 31 Marca 2015 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2015 Bo ponad 500 zł z różnicy cen skonsumowałem, miało być na trochę, a w sumie zostało bo G3258 jest dla mnie całkowicie wystarczający, nie dostrzegam żadnych praktycznie negatywnych efektów przesiadki, oprócz lekko gorszej wydajności Wiedźmina 2, ale gry już dawno nie są moim priorytetem. Ostatnio miałem ofertę zakupu 4570S za 560 zł, ale się nie skusiłem na zamianę. Niemniej jednak jak wejdą Broadwelle podkręcalne pewnie wrócę do 4 rdzeni, albo BW albo używka Haswell. Zobaczę jak mi Wiedźmin 3 na tym G3258 będzie chodził, niestety w 1440p może być problem. Jak w 1440p ma być problem to i w 126p będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...