stalix Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Witam serdecznie, Zwracam się z pomocą zdiagnozowania przyczyny dziwnych artefaktów. Na początek, w PC siedzi : i5 4460 MSI B85M-G43 4GB RAM GoodRam 1600MHz Zasilane Deus M1 550W System W7 HP 64Bit Sterowniki wszystkie najnowsze a od grafiki : Catalyst 14.12 Omega Obudowa dobrze wentylowana.(4 wentylatory-2 przód,1 góra,1 tył.) Mój problem to dziwne kwadraciki zawsze mają podobna wielkość oraz szybko się zmieniają chodź był wyjątek. Zauważyłem że pokazują sie głównie przy dłuższym odtwarzaniu czegoś z yt chodź ostatnio również raz w grze simcity oraz przy pracy w photoshop'ie. Mogę ruszać oknem programu one pozostają w tym samym obszarze w oknie ( nie są w stałym punkcie na ekranie np podczas przemieszczania okna programu) Dopiero przy np odświeżeniu strony internetowej lub zminimalizowaniu znikają. Ciekawą sytuacją było gdy zatrzymałem oglądany filmik i nie poruszałem myszką kwadraty przestały się zmieniać. Załączam co udało mi się uchwycić http://zapodaj.net/b205ba9dd1304.jpg.html http://zapodaj.net/940a4f259781f.png.html Co zrobiłem : przeinstalowałem sterowniki na starsze, aktualizowałem co się dało, zmniejszyłem taktowania pamięci i rdzenia ( chodź przy pracy w PS czy oglądaniu yt karta nie wchodzi w tryb boost więc takty zostają standardowe)sprawdzałem na innym monitorze z innymi kablami DVI,HDMI,DP. Wydaje mi się że jest to związane z Ram grafiki, sprawdzałem programem Video Memory Stress Test lecz uparcie sprawdza tylko 1GB pamięci. Może ktoś się spotkał z czymś takim jeśli nie pozostanie odesłać ją na gwarancje.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Być może któraś kostka pamięci karty ma jakiś zimny lut który od czasu do czasu daje o sobie znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Sprawdź jeszcze w drugim gnieździe PCIE, Jeśli efekt ten sam=na gwarancję kartę ślij 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stalix Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Dziękuje za rady,kartę wypiąłem przyjrzałem się jej, zdaje mi się że prawie wszystkie kości są pod radiatorem lecz jedna jest nie przykryta, nie chciałem zdejmować chłodzenia by dokładnie się temu przyjrzeć, Kartę wpiąłem do 2 złącza i teraz czekam, jako że często nie występowały te objawy trochę to zajmie. Przy okazji przepinania jej z powrotem dodam chyba dodatkowe wentylatory,chodź nie wygląda na to by problem miał związek z temperaturami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
introvert Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ja miałem podobne artefakty w gtx460 jak przekręciłem pamięci i za mocno się grzały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stalix Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2015 Witam, przepraszam że tak długo nie dawałem znać jak historia się zakończyła. A więc złożyłem reklamację w sklepie z grupy znanego nam portalu aukcyjnego, wysłałem kartę wraz ze wszystkim co wymagane plus zdjęcia artefaktów a nawet filmik na płycie oraz obszerny opis usterki lecz niestety po kilku dniach dostałem maila że karta została odesłana i dokument w pdf w którym napisali że po testach nie wykryto usterki. Oczywiście zapytałem o procedurę odwołania się od decyzji, i tak czekam na ich odpowiedź, na szczęście nie jest to aż tak dokuczliwe lecz co będzie za pół roku.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stalix Opublikowano 23 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2015 Witam ponownie, wykorzystując ten wątek chciałem się zapytać znawców, mianowicie ta moja nieszczęsna 280 posiada wtyk zasilania 2x6PIN a wszędzie nawet na stronie gdzie ją kupowałem jest 6PIN + 8 PIN czy może to mieć jakikolwiek wpływ na użytkowanie karty? Dodatkowo chciałem zabawić się i wgrać do niej Bios od 280x na 7950 udawało się poniektórym wgrywać bios 7970. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...