Skocz do zawartości
miq127

karta graficzna do 700/800zł

Rekomendowane odpowiedzi

PSU bede kupowal w tym samym czasie co grafike, a procesor bede wymienial jakos w wakacje. Wiec o to sie nie ma co martwic raczej.

I ta karta co mi wyslales r9 280X nieuzywana jest tansza niz hd 7970, swiadczy to o czyms?

Edytowane przez miq127

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na twoim miejscu brałbym HD 7950 używka z gwarancją ~600pln + zasilacz. HD 7950 bije tego r9 270, a do tego HD 7950 bardzo dobrze się kręcą co pozwala im na dogonienie takich modeli jak hd7970/r9 280x. Ewentualnie jak masz trochę więcej kasy to HD7970.

7950 się dobrze kręcą, pod warunkiem, że to pierwsze rewizje. Późniejsze, to już np. np pamięciach od elpidy, a nie hynixa, tańsze elementy na VRM itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

V2 to nowe PCB z poprawioną sekcją zasilania między innymi. 7970 oraz Gigabyte 280X V1 (czyli 7970 ze zmienioną nazwą) to stare PCB.

Co do ceny, to po prostu po tyle stoją te używki.

Koleś z tym 7970 popłynął sobie ostro z ceną. Powinno być około 600zł max.

Najlepiej z 280X wypada Asus ze względu na dobre chłodzenie, ale za tym idzie wyższa cena. Chyba, że trafisz okazyjnie.

Potem MSI i Gigabyte. Z MSI były problemy czasem, bo były bardzo popularne w koparkach. Gigabyte podobnie (niektóre miały problemy z chłodzeniem sekcji zasilania). Dlatego szukaj dobrej i długiej gwarancji. Wtedy koparka czy nie, zawsze wymienią Ci na nową jak coś się stanie.

Generalnie na tą chwilę za 280X z gwarancją nie dawałbym więcej jak 750zł.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeden z moich ostatnich postow w tym temacie, poniewaz zdecydowalem sie juz na nowke Radka r9 270.

Aczkolwiek mam do was jeszcze jedno pytanie odnosnie zasilacza, a mianowicie- czy SilentiumPC Vero L1 500W bylby dobrym wyborem?

Jesli nie to prosilbym o propozycje zasilaczy do 200zl.

Edytowane przez miq127

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50zł różnicy, więc już tak nie kiś tej kasy, tylko weź coś lepszego. PSU zwykle kupuje się 1 raz do danego kompa. Więc chyba 50zł w skali kilku lat tak nie boli.

Za jakiś czas zechcesz zmienić GPU, albo bawić się w OC i będzie buba.

Najtaniej TO albo TO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz zamowilem tego crosaira wczoraj, dzieki wszystkim za pomoc.

@EDIT: Jaka jest różnica między msi radeon r9 270 a msi radeon r9 270X gaming? Zamowilem o 20zl drozszego X gaming, tylko wlasciwie nie wiem za co doplacilem.

Edytowane przez miq127

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, ostatnio zamowilem sobie karte graficzna Radeon r9 270x gaming, przesylka byla darmowa i miala byc w 24h od zaksiegowania wplaty. Na przesylke czekalem poltorej tygodnia. Gdy ucieszony otwieralem pudelko to zdziwilem sie, poniewaz zobaczylem ze przyslano mi nie ta karte. Dostalem SAPPHIRE radeon HD 7950 i po sprawdzeniu tej karty na necie nie wiedzialem czy sie cieszyc czy smucic, bo ta karta jest ponoc lepsza, jednak nie wiem czy to po prostu sprzedawca sie pomylil, czy po prostu wyslal mi jakas chinska podrobke. Dlatego zalaczam wam zdjecia byscie sami ocenili. Z gory dzieki za pomoc.

post-217207-0-72971800-1429622712_thumb.jpg

post-217207-0-79313800-1429622718_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz gwarancję to możesz się cieszyć jednak na fakturze będzie inny model i inny numer seryjny więc wątpię aby ewentualna gwarancja była w przyszłości uznana.

Dopóki nie podłączysz do komputera i nie zobaczymy screena z gpu-z nie będziemy mieli pewności czy to hd7950.

Ja bym na twoim miejscu skontaktował się ze sklepem i wyjaśnił sytuację- z racji na przyszłą gwarancję, chyba ze gwarancji nie ma.

Jaki to był sklep?

Wysyłka może i była w 24h, ale wysyłka a dostarczenie to dwie inne rzeczy, naprawdę ktoś się na to nabiera?

Edytowane przez GeMtin1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy masz możliwość regulacji napięcia rdzenia, sprawdź asic quality. Jak będzie możliwość regulacji napięcia oraz dobre asic quality oraz gwarancja dla tej karty jest wiarygodna a cena była dobra, to możesz ją sobie zostawić. W przeciwnym przypadku ja bym reklamował, bo to przegięcie taka podmiana.

No chyba że szybko zamierzasz ja sprzedawać na rynku wtórnym, to nie ma sensu jej zostawiać, bo nazwa sugeruje starość i zapewne słabiej się sprzeda niż nawet gorsza 270x.

Informacyjnie: ja mojego używanego 7950 z półtora roku gwarancji sprzedałem za 599.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest gwarancja na 24miesiace i jest zapisana na ta karte ktora dostalem. Zaraz bede ja podpinal, jak podepne i zainstaluje sterowniki to co mam zrobic zeby stwierdzic czy jest to podrobka czy nie?

@EDIT: Kupowalem z allegro od jakiejs malej firmy.

@EDIT: Dodam, ze dostalem do niej tylko jeden kabelek, ktory sluzy chyba do laczenia kart graficznych, bo jest krociutki z napicem crossfire.

Edytowane przez miq127

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem trzy 7950 i wszystkie były na Hynixach. Podobnie 7970 chyba 2 na 3 były na Hynixach. Z tym że ja miewałem wyłącznie Gigabyte albo XFX. Tak że nie jest to jakaś rzadkość, choć od Sapphire trzymam się z daleka od czasów HD5750.

Teraz mam HD7850 i ma pamięci Samsunga, które też się dobrze kręcą, chyba tylko Elpidy to były paście.

Niemniej jednak sam chip 7950 nad 7870 ma przewagę bardzo nieznaczną, uwzględniając stockowe niższe takty, tak że nie jest to jakiś hiper strzał ta podmiana, choć nominalnie rzecz jasna jest korzystna.

Co do kabelków - nie ma to znaczenia, niepotrzebne Ci żadne kabelki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CPU-Z pokazuje tak jak w zalaczniku. Jak na moje oko wszystko sie zgadza, ale ekspertem nie jestem :)

@EDIT: Pomocy, wydaje mi sie ze zainstalowalem sterowniki i usunalem sterowniki nvidii ktore mialem wczesniej. Chcialem odpalic csa i juz na menu gloownym ekran jakby faluje i migaja jakies biale figuty geometryczne w losowej czestotliwosci. Zresetowalem kompa i to samo, pomyslalem ze sprawdze jak to wyglada w grze i podczas ladowania mapki wyskoczyl na pulpicie komunikat typu: gra nie daje dostepu twoim urzadzeniom graficznym, czy cos takiego. Jestem zdezorientowany, prosze o pomoc panowie.

@EDIT: wyskoczylo mi tez 2 razy takie powiadomienie "sterownik ekranu przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność".

post-217207-0-37163100-1429631254_thumb.jpg

Edytowane przez miq127

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zmieniasz kartę z nV na AMD (i odwrotnie), to albo zrób to na czysty system, albo bardzo dokładnie usuń wszystkie pozostałości po starych sterach.

A co do screena z GPU-Z - jest to nowszy HD7950 z boostem, ale bez żadnego OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skyrim na najwyzszych detalach niby sie nie tnie(dziala plynnie), ale tez sa jakies takie dziwne paski mrygajace gdzieniegdzie i po minucie sie wylaczyl i pojawil sie taki sam komunikat jak po wylaczeniu csa "dostęp aplikacji do sprzętu graficznego został zablokowany".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety 7950 i 7970 obecnie R9 280 i R9 280X nadal mają problemy ze sterami mimo tak długiej bytności na rynku.

Sam mam sporadyczne błędy grafy.

Smutne, ale raczej GCN 1.0 zostało olane i skupili się tylko na GCN 1.1 i 1.2

Tonga Pro z R9 285 wyszła im chyba najlepiej patrząc pobór mocy do wydajność i cena (nówka za około 900zł). No i to jest GCN 1.2, więc się spoko skaluje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, Szawel, ale co ty masz na mysli? Popisales sobie ale nijak to sie nie ma do tego jak pomoc z moim problemem. Chodzi ci o to ze nie da sie tego naprawic? W takim razie jak to mozliwe ze na rynku jest karta za ponad 1000zl, na ktorej sie nie da grac?!

Edytowane przez miq127

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety 7950 i 7970 obecnie R9 280 i R9 280X nadal mają problemy ze sterami mimo tak długiej bytności na rynku.

Sam mam sporadyczne błędy grafy.

Nie wiem, o czym mówisz. Działam na HD7950 od ponad 2-óch lat i nie miałem żadnych problemów z grafiką, choć jest na dodatek ostro kręcona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi