Elder Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Witajcie.MSI i Enermax są sponsorami kolejnego projektu z cyklu FastMod.Chciałbym przedstawić relację z modyfikacji obudowy Enermax Ostrog.Projekt z chłodzeniem AC grafy i AIO CPU.Wszelkie założenia stylistyczne podało MSI to demo komp prezentujący serię Black&White mobo i GPU MSI.To wyłącznie czarno/biały i szybko wykonany mod (7 dni)...mam nadzieję że się spodoba :EKomponenty:- obudowa Enermax OSTROG white- MSI Z97S SLI Krait Edition Intel Z97 LGA1150- i5 4460- 8GB (2x4GB) 1600MHz HyperX Fury White CL10- AIO Enermax Liqmax II 120 (miał być 240 ale nie jest...o tym potem)- MSI GeForce GTX960 Armor OC 2GB- Enermax Revolution XT ERX530AWT 530W- wentylatory Enermax T.B.Vegas 120mm 14 dBA - Białe (UCTVS12P-W)- Seagate Momentus 2.5" 500GB 7200rpmElementem podstawowym jest folia Snake skin white (plus jej czarna odmiana)No to start :DPierwsza akcja to pozbycie się koszyków dysków i zatok (roznitowanie),nie wykorzystam ich...są zbędne...plus przymiarki sprzętu w obudowie.Miejca ponad mobo nie ma za wiele.No i mamy pierwszy zonk,AIO 240 koliduje z ram i radiatorem na mobo.Ładne chłodzenie,taka szkoda....AIO 240 wylatuje z projektu,zamontuję AIO 120 na tył budki (mam nie ciąć topu budki to nie tnę...ehh).Enermax Revolution Xt...skromny ale lakierowanie prima sort :thumbup:Wszelkie elementy przed wykonaniem w akrylu zostały opracowane wycięte i wydrukowane na brystolu.Bardzo wygodne rozwiązanie...łatwo wprowadza się korekty do plików cdr dzięki takim kartonowym wzornikom.Na razie tyle...kolejna porcja fotek z gotowymi coverami wkrótce :D Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Elder 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Pewnie rozważałeś wiele opcji, może i tą: rozkręcić kanapkę z wentylatorów i chłodnicy, chłodnica zostaje w środku a wentylatory montujesz na zewnątrz obudowy- wtedy śrubami od góry przez wentyle mocujesz chłodnicę. Obudowa i tak ma "garba" w postaci panelu I/O więc nie zakłócisz jej linii- do tego wentyle są białe- zintegrują się z całością (ewentualnie dodasz jakiś stylowy biały grill). Kolejna opcja to podmianka enermaxowych 120x120x25 na coś 120x120x15- tylko nie wiem, czy te dodatkowe 10mm zrobi Ci różnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Pomysł z kanapką jest bdb,przy takim montażu nie trzeba ciąć topu obudowy i AIO 240 wejdzie na top. Mam AIO 120 Enermaxa przysłane ale wydajność spadnie i wentylator skręcony na minimum nie zapewni w stresie bdb temp. Kolejna porcja fotek... Prawy panel w pasy jak życzy sobie zleceniodawca...kolejny motyw węża odpada bo za dużo by tego było. Można jeszcze zrobić wyłącznie białą folię snake skin bez pasów....innych pomysłów nie mam jak wykorzystac tą powierzchnię bocznego panelu. Naklejki wycinałem w kilku wielkościach,po przymiarkach łatwiej wybrać te pasujące idealnie rozmiarem do całości.Kusiło mnie zamontowanie Plextora M6e Black Edition w projekcie ale to overkill...nową sztukę musiał bym pozbawić 5 letniej gwarancji zrywając plomby i lakierując obudowę na biało.Głowa węża została zmodyfikowana,akrylowe wstawki 3D oklejone folią...prace w toku. Boki głowy węża trzeba jeszcze okleić folią snake skin black.Oczy węża będa podświetlane diodami...taki jest plan MSI...no to robimy.Szybę wymieniłem na litą wersję wykonaną na frezarce CNC (seryjna poszatkowana otworami wentylacyjnymi nie pasowała do projektu)Na razie tyle...noc zapadła i więcej fotek w takich warunkach nie ma sensu robić. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) Hm ciekawie wychodzi, na razie bez kabli tak czysto. Czy mi sie wydaje czy modding juz przekroczyl koszt samej obudowy ? ;) Kusiło mnie zamontowanie Plextora M6e Black Edition w projekcie.... :D Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 :grin: Beka by była niezła z M6e ale MSI dostanie lapkowy 500GB 2.5" Seagate Momentus...pasuje tutaj kosztami do budżetowej konstrukcji. Mod mocno przekroczył koszt zakupu budki i na tym kończymy ekstrawagancje w tym projekcie... więcej szaleństw będzie w kolejnym full custom...opartym na ZOE Project...ale o tym w maju :wink2: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Projekt KRAIT SKIN ukończony.Początkowo zamontowałem AIO i czarne Enermaxy plus oplot paracord do wstępnych przymiarek coverówi określenia pozycjonowania okablowania.Niestety paracord wpada w żółty odcień bieli więc wyleciałi iksmodiw (BIT-TECH) zrobił nowe okablowanie z oplotem DELUXE...teraz mam co potrzebowałem.Oplecione kable zasilania mobo,kable zasilania wentylatorów,power,hdd,zasilający SATA,diody podświetlenia oczy węża itd.Ostatecznie małe AIO zamontowałem...Wszelkie kombinacje z 240 AIO darowałem sobie,tak czy inaczej musiał bym ciąć top.Jak nie pod okablowanie wentylatorów montowanych na topie to pod przełożenie przez otwór w topie radiatora i węży chłodnicyjeśli wentylatory poszły by pod top a radiator na top budy.Pozostało zrobić nocne zdjęcia i ocenić jak podwświetlane led elementy wyglądają...ale z tym poczekam aż zmierzch zapadnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 na top mogłeś dac 14cm. Ogólnie całość fajnie wygląda wreszcie coś, co nie jest czarną dziurą.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Jakie podzespoły przysłali takie mamy w projekcie.Widział bym tu mobo X99 MSI black&white,zupełnie inną budę (białą Case Labs Merlin :) ) i SLI z GTX980 plus rurki akrylowe i fajne komponenty LCale to już by nie był budżetowy projekt.Naklejki zmienię na same czarne napisy ...jednak wypadają lepiej niż te białe napisy w czarnej ramce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Mnie sie wydaje ze napisy sa ok, moze tylko bym dal wiecej po bokach i scial rogi jak w stylu obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Można i tak,to już są detale łatwe do zmiany i co się komu podoba można nakleić...albo bez napisów zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...