Cedalt Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Cześć wszystkim.Moja super hiper mega maszyna uległa awarii. Dzisiaj kumpel sprawdzając moją grafikę potwierdził, że to ona padła. Piękne artefakty już w BIOSie, niemożność odpalenia normalnego Windowsa 7 (Bluescreen wskazuje plik związany z grafiką). Jedynie tryb awaryjny działa, ale chyba w 8 bitach i też z artefaktami.Aktualnie posiadam komputer o takiej specyfikacji:System operacyjny: Microsoft Windows 7 Professional EditionObudowa: Cooler Master Dominator 690 czarnaDysk: Samsung SpinPoint F1 HD642JJ (640GB, 7200RPM, 16MB, SATA/300, NCQ)Stacja dyskietek FDD (to jeszcze istnieje): Alps FDD 1.44 czarnyNapęd DVD/CD: Samsung SH-S223B OEM BlackProcesor: AMD Phenom II X4 955 Black EditionChłodzenie na CPU: SilentiumPC Spartan HE923 CPU CoolerKarta Graficzna: Gigabyte GeForce GTX275 896MB DDR3 PCI-E Pamięć: OCZ Platinium DUAL CL7 2x2GB DDR3Płyta Główna: GA-MA790XT-UD4PKarta dźwiękowa: Asus Xonar DX/XDZasilacz: Chieftec CFT-650-14C 650WMonitor: Jakieś LG 21 cali. Radzono mi, by spróbować ogarnąć jakiegoś GeForce GTX650 najlepiej w wersji Ti boost. Znalazłem takie coś: http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/6679950#techniczne/szczegolowa http://allegro.pl/asus-geforce-gtx-650-ti-boost-oc-2gb-gwarancja-i5200177826.html Wyczytałem również, że podobno Radeon R7 250X jest lepszy w tym przedziale cenowym. http://www.ceneo.pl/28459304 - mogę go dorwać oryginalnego ze sklepu za 389zł. Czy mój procesor ogarnie którąś, by osiągnęła ona max. możliwości przy max. wykorzystaniu procesora? Czy nie będzie ona się gryzła z resztą sprzętu z racji, że po prostu jest za nowa? Przykład: nie uruchomię na komputerze Windowsa 8.1, ponieważ płyta główna nie współpracuje z tym systemem prawidłowo. (postaram się uaktualnić BIOSa w przyszłości). Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Klaus Nie wklejaj formatowanego tekstu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2015 R7 250X to nic innego jak HD7770 GE . GTX650Ti Boost jest sporo lepsza , ma wydajność na pioziomie GTX660 / HD7850 . Gorzej z dostępnością tej karty , linki ze skąpca prowadzą do zwykłej GTX650Ti , wydajność na poziomie R7 250X . Ew. brać używane HD7850 z allegro , tyle że karty nie mają już normalnej gwarancji tylko rozruchową do 10 dni . A jak ma być to koniecznie nowa karta / z dłuższą gwarancją i kupno GTX650Ti Boost nie wypali to bierz R7 250X . Procek po lekkim OC powinien sobie dać radę z GTX650Ti Boost / HD7850 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2015 http://allegro.pl/msi-radeon-hd-7850-1gb-nowa-24-mc-gw-i5231906417.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak gtx 650ti boost pofrunie za wysoko z ceną to zawsze możesz wziąć gtx660 zamiast przepłacać.np.http://allegro.pl/karta-gigabyte-gtx660-2048-mb-192-bit-i5237308285.htmlhttp://allegro.pl/sprzedam-gigabyte-gtx-660-gwarancja-i5237382214.htmlNie wiem skąd u reydena wzięło się gtx660=gtx650ti boost=hd7850. Nie wnikam, ale jak już szalejemy to dorzuciłbym hd7870 do kompletu.Możesz też zapolować na gtx750Ti 2GB. gtx750Ti będzie najmniej prądożerna i najcichsza ze wszystkich wymienionych Porównanie wydajności:http://tpucdn.com/reviews/ASUS/GTX_750_OC/images/perfrel.gif Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cedalt Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Jak ze sterownikami to kart czerwonych i zielonych? Rzeczywiście jest z czerwonymi taka masakra? Z tego co wyczytałem wydajnościowo jest tak? -> GTX 650 TI boost > R7 250X > GTX 650 Ti > GTX 650 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2015 do 400zł, będzie ciężko te karty dorwać z "solidnych" aukcji bez ryzyka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cedalt Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2015 http://allegro.pl/msi-radeon-hd-7850-1gb-nowa-24-mc-gw-i5231906417.html A tę kartę brałby ktoś? Jakoś nie mogę się przekonać, czy zaufać sprzedawcy, czy nie. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2015 dziwna sprawa, w aukcji jest 24m gwary, a w "o mnie" nie udzielam gwarancji, należałoby wyjaśnić, bo gwara od prywatnego jest raczej niewiele warta ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) Przy ..Kup teraz .. Masz 14 dni na zwrot. I to liczone od daty odbioru paczki,a nie wysyłki przez sprzedawcę . Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez obijak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cedalt Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Napisał mi, że karta kupowana w komputroniku, a teraz ją odsprzedaje, bo na laptopa się przesiadł. O jakiś dowód tego zakupu się jeszcze podpytam. :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toska78 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak ze sterownikami to kart czerwonych i zielonych? Rzeczywiście jest z czerwonymi taka masakra? Z tego co wyczytałem wydajnościowo jest tak? -> GTX 650 TI boost > R7 250X > GTX 650 Ti > GTX 650 Powinno być tak 650 ti boost > 650 ti > r7 250x=hd 7770 > 650 Sterowniki od czerwonych mają obecnie większy narzut na cpu, ale dotyczy to chyba tylko starszych, mniej wydajnych cpu np. jak twój czy mój. Objawia się to mniejszym min. fps w stosunku do odpowiednika nvidii. http://overclock.pl/articles/show/Id/660,dobry-procesor-dla-gracza-wciaz-w-cenie-test-czternastu-modeli Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez toska78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 A tę kartę brałby ktoś? Jakoś nie mogę się przekonać, czy zaufać sprzedawcy, czy nie. :/ Ja bym klasycznie prosił o real foto, bo potem wyjdzie, że "to chłodzenie to od nowości takie krzywo" jak ktoś tu niedawno nabył ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cedalt Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Korespondencja ze sprzedawcą: Ja: Jeszcze jedna kwestia. Można prosić o realne fotografie karty? Nikt nie chciałby przecież kupować przysłowiowego kota w worku. Jakiś skan dowodu zakupu by się przydał, zwykła faktura jest wystawiana na imię i nazwisko, więc nici z gwarancji, gdybym ją nabył, a naprawdę chciałbym wiedzieć, co kupuję. Pozdrawiam. Sprzedawca: dlaczego nici ? przeciez zanosząc przedmiot do reklamacji nie trzeba okazywać dowodu osobistego. Wiele rzeczy kupiłem w komputroniku i szwagier równiez. Jesli zanosiliśmy to NIGDY nie okazywalismy dowodu.... Mam jedynie 1,3 MP w komórce wiec nie bedzie to wygladało zachecajaco. Wygląda tak samo jak ze sklepu w stanie "nie tkniętym" Kupiłem ją za 589 zł (na tle opiewa faktura) i wystawiam 200 zł taniej. No i podesłał fakturę, z której wynika, że jeszcze do 2016-04-16 jest gwarancja (kupno było w 2014). Zamazał dane nabywcy i punkt odbioru. Niestety zdjęć nie wrzucił. Oferta kusząca, ale waham się mocno. Poradźcie coś. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Daruj sobie, widać że coś kręci, miało być- nowa, 24m gwarancji ... Jestem ciekaw co jeszcze ściemnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 ale o co chodzi? kupił kartę rok temu (36 mies gw) zostało 24 miesiące... prawie nowa... ja bym brał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 co nie zmienia faktu, że jest to celowe wprowadzanie kupującego w błąd, zauważ opis stan: nowa, a jednoroczna to jest delikatna różnica ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 ale po przeczytaniu oferty chyba wszystko jest jasne? trochę podkolorował tytuł, a poza tym wszystko w porządku... TSRules szukasz dziury w całym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abrakader225 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Bo na allegro trzeba szukać takich dziur. Bez real foto nie ma co dyskutować o kupnie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cedalt Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 No to wychodzi na to, że po prostu kupię którąś z tych trzech i tyle. Wszystkie to Radeon R7 250X :) MSI - trochę mocniejsza od Asusa Gigabyte - najmocniejsza z trójki, ale chłodzenie jakoś tak mi nie leży, pewnie i tak tę wezmę. :P Asus - najsłabsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2015 trzeba polować, zobacz tez bliźniaczy temat, bo tam też jest aukcja podana http://forum.purepc.pl/topic/366090-grafika-do-400-z%C5%82/?do=findComment&comment=3945425 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cedalt Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Ostatnie porównanie: MSI GTX 650 Ti - opłaca się dawać 27zł więcej niż za poniższego Radeona? Gdzieś przelotem ktoś w jakimś komentarzu w internecie wspomniał, że jest problem z kompatybilnością ze starszymi płytami AMD. Ktoś coś wie? Byłem do tej pory zadowolony z poprzedniego GTXa, wystarczył naprawdę długo. Gigabyte R7 250X - dużo gorsza od powyższego GeForca? Przyznam, ze chciałbym już dzisiaj zamówić, może bym mógł do piątku odebrać. :) Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Cedalt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cedalt Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Dobra, koniec czekania i marudzenia z mojej strony. Wziąłem MSI GTX 650 Ti. Dziękuję za porady i pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toska78 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Dobrze wybrałeś, gtx jest lepszy od r7 250x. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez toska78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...