Skocz do zawartości
lukasz25st

gtx970 zmiana chlodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niestety przez swoje niedopatrzenie i zapewnienia sprzedawcy o jego cichej pracy zkupilem gtx 970 windforce. Niestety z braku czasu(wyjazd za granice) nie moge go oddac i wymienic na jakiegos asusa czy msi. Z tego wzgledu  postanowilem wymienic w nim chlodzenie. Jako ze nigdy tego nie robilem, ba pomysl podsunal mi inny uzytkownik moje pytanie brzmi co kupic aby pasowalo i bylo wlasnie ciche

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej kartę sprzedaj i kup inna która ci pasuje. Taniej wyjdzie. Chłodzenie GB jest bardzo dobre w idle można skręcić obroty latwym modem biosa i jest o wiele cicszej. Pod obciazeniem tez nie jest tak tragicznie a przynajmniej karta się nie rozgrzewa do czerwoności. Ja mam takie dwie w sli i jest przyzwoicie nawet podczas grania.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź sobie sekcje zasilania czy się nie nagrzewa bez wentylacji zbytnio. Mi się wydawały temperatury za wysokie i zrezygnowałem z tego. Z wentylami na 1100rpm w idle mam 30c przy fanless mam po 10 min w idle mam 50c i dalej rośnie.

Temperaturę odczytuje z radiatora sekcji zasilania.

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby sie upewnic  w 100%, najpierw sciagam gpu-z,Maxwell BIOS Tweaker,NVFLASH.

-nastepnie przez program gpu-z zapisuje gdzies biosa,
-robie na dysku lokalnym folder nvflash, gdzie wypakowuje pobrany maxwell bios oraz nvflash. Dorzucam także do folderu wczesniej zapisany orginalny bios przez program gpu-z(w moim wypadku GM204.rom)
-nastepnie odpalam maxwewl bios tweaker i laduje orginalnego biosa gm204, zmieniam tam 3 parametry na zero i zapisuje pod jakakolwiek nazwa.
-wylaczam karte graficzana gtx 970,zostawiajac kabel wpiety w plyte glowna i dzialajaca grafike zintegrowana.
-Reszta to wiersz poleceni i wklepanie tego samego co gosc na video. Zgadza sie?

I jeszcze pytanie czy gdyby mi w przyszlosci karta padla to gwarancja zostanie uznana czy tez zmieniajac biosa sprawiam ze gwarancja przestaje obowiazywac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-wylaczam karte graficzana gtx 970,zostawiajac kabel wpiety w plyte glowna i dzialajaca grafike zintegrowana.

I jeszcze pytanie czy gdyby mi w przyszlosci karta padla to gwarancja zostanie uznana czy tez zmieniajac biosa sprawiam ze gwarancja przestaje obowiazywac?

kabla nigdzie nie przełączasz zostawiasz w karcie graficznej. musisz jedynie kliknąć to:

gtx.jpg

wgrać biosa, następnie kliknąć WŁĄCZ i zrobić restart kompa. 

jak ci karta padnie na amen to nikt się nie będzie bawił w szukanie jakiego miałeś biosa wgranego. więcej ich to będzie kosztowało czasu i pieniędzy.

Edytowane przez zaodrze244
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi