borsuk_1 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Witajcie, zacząłem mieć problem z dyskiem. Fakt, że skrobie od dawna (toteż po pierwszym podłączeniu nie byłem zadowolony z niegdyś zachwalanego WD), ale nie dalej jak trzy dni temu komputer się wykrzaczył, zresetował i puścił Checkdiska przy uruchamianiu, ponowne uruchomienie Boot Disk Failure. Przełączyłem kable, poczyściłem, styki, dziś znów zaczął wariować. Puściłem HD Tune i SMART z Cristala. Niektóre programy w ogóle się nie chcą uruchamiać. Fakt, dysk ma prawie 7 lat i może czas na niego nadszedł. Screeny w załączniku. Podpowiedzcie czy zaczyna padać? Może go zremapować, albo po prostu ograniczyć powierzchnię wycinając to co z przodu - ewidentny problem w pierwszych 20% dysku. Dodatkowo test szybkości w HD Tune wywala po kilku procentach (odpowiednik pierwszego czerwonego kwadratu w teście). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2015 W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś, z niestabilnymi sektorami możesz powalczyć, ale i tak radzę pomyśleć nad nowym, a ten jako przenośny czy rezerwowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Szczerze mówiąc taki miałem zamysł... Jednak na SMARTcie się dokładnie nie znam. Jeżeli już coś działać to co - Erase i Remap spod MHDD? Używanie jakiegoś HDD Regeneratora? Ewentualnie jak softowo zmniejszyć rozmiar HDD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Użyj HDD Degeneratora to zostaną wióry z dysku. Zgraj dane : W MHDD wpisujesz ręcznie ERASE i zerujesz dysk ( jednocześnie poprawiasz kondycję dysku). Po zerowaniu robisz zwykły skan2xf4 i jeśli nie ma błedów spokojnie używaj. 18 tyś godzin to nie mało. Ostatnio trafił do mnie Hitachi 40Gb z 14 tysiącami godzin.. skan : bardziej kolorowo nie widziałem 500-150 500 i tak co sektor... ogólnie pełne skanowanie trwało by z 12 godzin lub więcej... strzeliłem zerowanie i powierzchnia jak nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 Zrobiłem Erase, potem Remap - brak problemów. Zaskakujące okazały się jednak wykresy, które dołączam. Mało tego - każdy z czterech testów, wykonywanych jeden po drugim pokazał co innego. Udało mi się jednak dorwać darmoszkowo Barkę z '09, pochodzi jednak z rejestratora do monitoringu i widać, że fruwała 3 lata. Parametry wydają się być ok, skanowanie błedów również. Niepokojący wydaje się SMART. Podpowiedzcie co o obu przypadkach sądzić? A może zrobić z tego RAID mirrorowy i się nie przejmować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 szczerze to sprzedać to wszystko za parę groszy, odżałować \dołożyć stówkę i masz nowy dysk z jakąś tam pewnością, że jutro będzie działać i dane będą na miejscu po włączeniu kompa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Wersja HDTune 2.55 - jak już robić kontrole to jakąś współczesną wersją. Zgadzam się z tym powyżej, po co ryzykować ze starymi śmieciami? Edytowane 14 Maja 2015 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 Myślę, że w sumie to tak czy siak trzeba będzie zapodać nowy. @ rafa - dopiero teraz ogarnąłem, że HD Tune Pro jest trialowo na 15 dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...