grzech1991 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Bawiłem się kompem i mam oczywiście problem, a wiem, że tutaj dużo ludzi ma wiedzę, to liczę na fachową pomoc Specyfikacja pc przed zmianami:-gladius m40- gigabyte h61m-ds2- i3 2220- WD 500GB- Seagate 200GB- lite-on iHAS 624- tp-link pci-express wi-fi- kingston beast 1600MHz CL9- corsair VX550Po upgrade doszło:- asrock p67 pro3 (nówka zafoliowana, ale nie wiem czy nie refurb bo po wymianie gwarancyjnej)- Radeon HD7850 1GB od szafira (wcześniej integra)Złożyłem do kupy wszystko, w/w karta działała u mnie wcześniej przez rok w PC bez zarzutu. Podkręcona jest w biosie z 860/1200 na 1055/1260MHzObjaw:W przypadku left 4 dead 2 gra zaczyna "przerywać" - raz czarny ekran i nic się nie dzieje, a za chwile jest OK. 3D mark się wywala (minimalizuje) praktycznie zawsze w tym samym momencie.Co ciekawe benchmark valley działa bez zająknięcia.Komputer zasadniczo w całości jest podkręcony, próbowałem:- zmniejszyć takty karty do fabrycznych- zmniejszyć BLCK z 106MHz na 100Mhz- po zmniejszeniu BLCK automatycznie zeszły ramy na równe 1600MHzNic nie pomogło. Dopiero jak dodałem +50mV do karty, benchmark wysypał się później.Jedyne co mi przychodzi na myśl to konflikt jakiś sterowników AMD ze sprzętem. Na ten moment myślę o:- wgranie oryginalnego biosa do karty (tylko po co, pół roku działała bez problemu w moim pc, a fabryczne takty nic nie dają)- aktualizacja sterowników do wersji beta (obecnie mam najnowsze - omega 14.12) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Płyta jest w rev B3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Tak. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Na ten moment myślę o: - wgranie oryginalnego biosa do karty (tylko po co, pół roku działała bez problemu w moim pc, a fabryczne takty nic nie dają) To jest dobry trop. Może nowa płyta "nie trawi" nieoryginalnego biosu karty graf. Sprawdź także zasilacz. Windowsa instalowałeś od nowa po zmianie płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Spróbuj może dowoltować pamięci? Na Poprzedneij płycie chodziły pewnie 1333MHz@1,5V, Teraz lecą 1600MHz, mogą potrzebować 1,6-1,65V Cam procesor to i3 2220? Czy może 2120 lub 3220? Jeśli 3220, może wymagać nowszego biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Pamięci maja standardowo bodajże 1.65v. Dałem im jeden próg wyżej (jakieś 1.7-1.8v). Działają na coś 1695MHz. Procesor to Sandy bridge a BIOS najnowszy. Też myślałem, że to ramy. Ale próbowałem dać BLCK 100MHz i zero poprawy. Dziwi mnie to, że gdy dam +50mV na rdzeń karty jest poprawa. Czyżby faktycznie mógł wymień być zasilacz? Działa z przerwami (brak konfingów) jakieś 7 lat. Z drugiej strony gdy zniże zegary zero poprawy. Sprawdzałem czy faktycznie się zniżają w valley benchmark i tak jest. Sprawdzić napięcia? Inną kostkę ramu też mogę zamotać. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Jeśli chodzi o BIOS karty to tylko zegary zmieniłem. Może być to przyczyną? Teraz myślę, że może team viewer powoduje takie rzeczy. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Wyskakuje bsod 0x00000116. Napięcia na zapasilaczu 12.25V. Możliwe, że to zasilacz? Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2015 To ten Corsair z pierwszego posta ? Czym mierzone to napięcie - softowo czy jakimś miernikiem . Napięcie w normie - norma ATX przewiduje 5% odchyłkę dla napięcia +12V , czyli granica napięć to 11,4V do 12,6 V . Błąd wskazuje na problemy z kartą - albo coś jest nie tak ze sterownikami albo karta się sypie . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Miernikiem. Podmieniłem zasilacz na RM 650 poprawa minimalna. Ale może tak mała, że to efekt placebo. Najwięcej dała zmiana zegarów na stock, jest lepiej ale nadal siada komp. Poza podmianą zasilacza wgrałem sterowniki beta, podmieniłem RAM i przeczyściłem slot (faktycznie był paproch). Jednak nie dało to nic. Obstawiam system/płyta/grafika/procesor. Na necie widziałem jak próbują sobie radzić, ale mega ciężko wyjść dojść do przyczyny. O tyle to dziwne, że przed przedkładką karta działała. Jutro część dalsza testów i podmian, ale już mam serdecznie tego kompa dość. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Corsair jest VX nie VS. Ale przy sprawdzeniu RM ma to już znaczenie drugorzędne. Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech1991 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Chciałbym wam serdecznie podziękować za okazaną mi pomoc (nie, to nie ironia. Jako jedyni byliście zainteresowani wątkiem). Problem rozwiązałem, kosztował mnie około 10rbh, podmiany połowy części w PC. Najgorsze jest w tym wszystkim to, że nie było jednoznacznego winowajcy a jedną teorię można było obalić drugą. W każdym bądź razie, kartę wział kumpel. Płyta podobna - z77 pro3. Odpalił, stwierdził, że karta OK. Po dłuższym grzaniu, okazało się, że od czasu do czasu minimalizuje gry. Czyli problem z docelowego komputera, ale w łagodniejszej wersji. To dało odpowiedź - daj se spokój, już wiesz, że to karta. Ok, ale jak karta to co w takim razie? Został wgrany oryginalny bios, i jak ręką odjął. Zastanawiam się, tylko jakim cudem przez pół roku chodziła stabilnie w mojej koniguracji (i z resztą wszyscy piszą, że takie taktowania ma ta karta po oc [takie jakie były]). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...