bnkic1 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) To mój pierwszy post na tym forum, witam więc wszystkich forumowiczów. W najbliższym czasie mam zamiar zakupić laptop/ultrabook. Przeznaczony byłby głównie do programowania (praca, własne projekty, studia) po podłączeniu do monitora, ale nie tylko. Chciałbym, żeby był bardzo mobilny. Chciałbym mieć na nim dwa systemy - unix-like: Ubuntu/Debian + Windows. Najbardziej wymagające zadania jakie mogą być przed nim postawione: - uruchomione wymagające IDE + serwer (różne - Tomcat/node/apache) + konsola + przeglądarka + odtwarzacz muzyczny + drugi monitor full HD,- odtwarzanie filmu wysokiej jakości full HD,- uruchomiony Corel (proste prace graficzne) lub PhotoPaint + Pakiet biurowy (Power Point/Word). Wymagania:- 8GB+ ram, - dysk SSD, - 13 - 14 cali, - brak wymagającej karty graficznej, - wyjście cyfrowe obrazu umożliwiające podpięcie pod monitor fullHD (DP, DVI, whatever),- procesor który najbardziej wymagające z powyższych, przykładowych zadań bez problemu pociągnie, - możliwie długa praca na baterii, - niewielkie rozmiary, - niewielka waga (idealnie mniej niż 1,5 kg), - niewielkie grzanie. Ewentualne plusujące bonusy:- miejsce na kartę SIM, - obsługa gestów na touchpadzie, - podświetlana, wygodna klawiatura wyspowa, - matowa matryca, - wysoka rozdzielczość ekranu, - dobrej jakości obudowa. Mój służbowy laptop - Lenovo ThinkPad X240 generalnie spełnia większość wymagań i pracuje mi się na nim w miarę wygodnie. Nie mogę jednak tutaj zainstalować prywatnego oprogramowania, a chciałbym poznać alternatywy przed zakupem swojego laptopa. Szczególnie, że właśnie zależy mi na dysku SSD, a także może trochę wyższej rozdzielczości.Myślałem o Dell XPS 13, ewentualnie MacBooku Pro, ale może są jakieś tańsze, a wystarczające alternatywy. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez bnkic1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mglatki Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 To może Thinkpad T440? Chociaż ja bym raczej sugerował starsze serie, bo ta już zaczyna mieć tyle wspólnego z marką Thinkpad co Thinkpady Edge. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shenoba Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Powiem Ci, że jeśli tylk do programowania, to po prostu najlepiej kupić obudowę thinkpada x200s i włożyć do niego potrzebne podzespoły. Mnie to wyniosło 700 zł w sumie ze wszystkim - wraz z dyskiem SSD 128GB. Zainstalowałem na nim Slackware Linux'a wraz z Windowsem i spokojnie sobie funkcjonuję (programowanie + administracja It i w dodatku prosty Apache). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnkic1 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Nie jestem jakoś mocno do tego Think Pada przywiązany ;) Szukam właściwie alternatywy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Z lepiej wykonanych masz biznesowego Latitude 3440 z i5ulv + 8GB RAM oraz dyskiem SSD. Posiada matowy ekran jak każda biznesówka, do tego bardzo dobra obudowa (aluminium) oraz 3 letnia gwarancja Next Business Day z domową naprawą. opcjonalnie jego mniejszy brat Latitude 3340 z i5ulv + 8GB RAM oraz dyskiem SSD a także z potężną baterią. Reszta jak w 3440 Z bardzo dobrej jakości biznesówek masz Asusa PU451 z i5ulv + 8GB RAM. Wydajność identyczna, również matowy ekran oraz 3 letnia gwarancja naprawy domowej Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez kaijitsu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnkic1 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Właśnie o coś takiego chodzi. Górną granicą cen chciałem, żeby były ceny znalezionych przeze mnie MacBooka Pro, Dell XPS 13 - czyli do około 5500 zł. Generalnie budżet mam, ale wiadomo - wolę kupić taniej niż drożej.Super, że jest bez systemu - to obniża koszt, a mam dostęp do Windowsa z uczelni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Z wyższej półki masz Zenbooka UX303 z i7ulv + 8GB RAM oraz z dużym dyskiem SSD 256. Posiada dobrej jakości matrycę FullHD, cienką i lekką aluminiową obudowę, mocną baterię i podświetlaną klawiaturę Z wydajniejszych biznesowy Asus B451 z i7m + 8GB RAM oraz z SSD 256GB. Tutaj dostajesz wydajny 4 rdzeniowy procesor, bardzo dobrą obudowę oraz 3 letnią gwarancję. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnkic1 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Ostatnie dwa są szczególnie interesujące. Z pierwszego chętnie wyrzuciłbym drugą kartę graficzną (miałem z taką spore problemy na linuksie na dawnym służbowym komputerze). Drugiego bym odchudził i dołożył ficzery w stylu podświetlanej klawiatury. Ale generalnie czegoś takiego właśnie szukam. Poczytam jeszcze jakieś recenzje. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez bnkic1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Yoga a podane wyżej dwie propozycje to zupełnie inna półka jakościowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Programowanie to znaczy jakie są wymagania? Sam wklepujesz kody czy jakiś program to robi?Jakieś obliczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laprekuan Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Hp x250 z i5 ulv broadwell fabryczny dysk ssdjest matryca Full hd dotykowa jest konwertowalna obudowa porządnei wykonana. procesor najnowszej generacji Lenoo thinkpad t440s z i7 ulv haswell laptop z serii biznes z 3 letnią gwarancją MAtryca Full hd ips Lekki Ma 2 modułową baterię 48wh ( 2x 24) Mozliwa jest wymiana modułu 1 na wersje 72 wh ( wystaje lekko poza obudowe) co podwoi przebiegi na baterii Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez laprekuan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Właśnie o coś takiego chodzi. Górną granicą cen chciałem, żeby były ceny znalezionych przeze mnie MacBooka Pro, Dell XPS 13 - czyli do około 5500 zł. Generalnie budżet mam, ale wiadomo - wolę kupić taniej niż drożej. Super, że jest bez systemu - to obniża koszt, a mam dostęp do Windowsa z uczelni. Hp x250 z i5 ulv broadwell fabryczny dysk ssdjest matryca Full hd dotykowa jest konwertowalna obudowa porządnei wykonana. procesor najnowszej generacji chyba nie bardzo to się zgadza z tym co wcześniej napisał autor, do tego HD to nie FullHD. Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez qhash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...