Skocz do zawartości
gouran

Komputer do gier [6000zł+]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, za około 6 miesięcy planuję złożyć nowy zestaw komputerowy, ale teraz na IEM będą tańsze płyty główne o 40% więc mam pytanie którą lepiej kupić.

ASUS Z97-PRO GAMER czy może    ASUS  MAXIMUS VII RANGER ROG ze specyfikacji wyczytałem że Z97 mimo że jest tańsza może być lepsza ale nie znam się dobrze na płytach głównych.

Planuję żeby mój pc posiadał Intel Core i7-4790 BOX wersję do podkręcania, minimum 8gb ramu szybki dysk SSD na system i programy min.128gb, 2x dysk HDD 3TB oraz kartę graficzną GTX 980 lub R9 295X2

Edytowane przez gouran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doprecyzuj tytuł tematu

Jak tytułować tematy w dziale co kupić

Nie wklejaj formatowanego tekstu, na ciemnej skórce nic tam nie widzę.

Kup tą droższą, więcej zyskasz na tych 40%.

Tyle mogę ci radzić, skoro nic więcej nie napisałeś o planowanym zestawie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, planuję  kupić następujący zestaw pc lecz nie wiem czy warto i czy wszystko będzie ze sobą współgrało. Pc będzie pod gry i pisanie stron internetowych oraz programowanie.

Płyta główna - MAXIMUS VII RANGER

Ram - Kingston HyperX DDR3 2x 8gb 2133MHz

Zasilacz - Be QUIET! Power zone 1000w

Chłodzenie Procesora - Pure rock lub Shadow rock od Be QUIET!

Obudowa - NZXT H440 (black/red)

Dysk twardy - HDD WD 3tb lub seagate 3tb

GPU - Tu jest problem ponieważ zastanawiam się nad 3 konfiguracjami mianowicie:

R9 295x2 lub GTX 980 a potem dokupić 2gą 980 i połączyć je w SLI lub szarpnąć się na GTX TITAN X a w przyszłości na kolejnego GTX'a i też go połączyć

CPU - Intel core i7 4790K

Podobno ten procesor może być niewystarczający na obsługę 2x980. Dlatego mam pytanie czy nie lepiej będzie kupić może np.  5820k lub 5930k co wiązało by się ze zmianą płyty głównej.

Płytę główną MAXIMUS VII RANGER posiadam nową więc w każdej chwili mogę ją sprzedać i wymienić na jakąś z podstawką 2011-3. Dysk SSD mi nie jest potrzebny ponieważ  posiadam samsunga 850 250gb.

Z góry mówię że komputer może poczekać jeszcze max 8 mieś ponieważ ceny dolara mocno pokrzyżowały moje plany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...