Skocz do zawartości
Qur..aK

Sata III - niska prędkość zapisu :/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W grudniu wymieniłem mobo i cpu na Intel Core i7 4790K & GA-Z97X Gaming 5 no i do dzis nie mogę poradzic sobie z osiągnięciem pełnej prędkości zapisu danych
SSD'ka (OCZ Vertex 3 128GB Max IOPS) na sacie 3 :/. Wczesniejsza płyta (GA-P55AUD3) miala kiepski kontroler korzystający z PCI-E x4 zwalniajac grafike wiec
musialem dac sobie spokuj tak więc pozostalo mi wolanie o pomoc na forum ;). Szukalem na necie ale nie znalazlem konkretnego rozwiazania czy chociaz nakierowania
na odpowiedni tor prawidlowego ustawienia lecz za wiele nie zdzialalem. Moja znajomość angielskiego stwarza tez pewna przeszkode :D. Oto screen benchmarków
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d2420681c6902cf5.html- sterowniki tu nie sa problemem tylko konfiguracja biosu zapewne (tak sądzę) lub jego wersja
kuleje :/. Na stronie gigabyte'a pojawiła sie wersja biosu "F6e" z obsługą "Support future NVMe SSD drive". Czy ktoś moze mi coś podpowiedzieć ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specyfikacja tego dysku to  550/500 MB/s więc chcesz mi powiedzieć ze mnie oszukali ;) czy taka jego współpraca z moim kontrolerem :/ ?

Mam jeszcze jedno pytanie. Mam postawionego RAID'a 0 (Samsung F1 2x500) i czy po sflash'owaniu biosu płyty głównej nie utrace maciory ??

Edytowane przez Qur..aK
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi