Juziu Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Jestem posiadaczem płyty główej ASUSa na AM3+ i znajduje się tam technologia EPU, która m.in. obniża taktowanie i napięcia CPU w idle'u i chwalę to sobie, podobno działa też na kartach graficznych, ale tylko marki ASUS, a ja mam kartę innej marki. Dodam, że gdzieś od przystawki AM3+ EPU współpracuje z overclockingiem (w idle'u jest underclock, pod obciążeniem overclock jaki sobie ustawisz) Chciałem się dowiedzieć od was jak jest na płytach innych producentów. ASRock (przymierzam się do zakupu Fatal1ty Z97 Killer), Gigabyte, MSI. Czy istnieje odpowiednie rozwiązanie? Czy działa z CPU czy z GPU też ? (różnych producentów) Czy występuje na każdej płycie, czy tylko na wybranych modeleach? Jak wasze doświadczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Każda* mobo ma obniżanie mnożnika cpu bez obciążenia ( chyba że wyłączymy tę funkcję w biosie lub ustawimy np w XP schemat zasilania stacjonarny) * nie dotyczy starych celeronów M / płyty z brakiem regulacji mnożnika. Grafiki też zwalniają bez względu na producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Rozwiązania oszczędzające energię można w zasadzie podzielić na 2 kategorie : Rozwiązania od producentów danego chipu - AMD/ATI , Intel , NV np. AMD Cool'n'Quiet , Intel EIST czy stany C6/C7 w Haswellu . U mnie E5200 po włączeniu Eist zbija takty na 1,2 Ghz (200x6 ) , EPU potrafi zbić taktowanie do 600-700 mhz . Druga to rozwiązania od producentów płyt jak wspomniane EPU , Asrock swego czasu miał Intelligent Energy Saver , MSI ma Eco Center . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...