TomekP85 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Słyszałem, że na tym forum skupieni są specjaliści od komputerów - na dodatek chętni udzielać porad :) Mam pytanie związane z upgradem lub niemal całkowitą wymianą konfiguracji PC pod kątem zbliżających się premier gier, przede wszystkich nowego Wiedźmina oraz Batmana. Obecnie jeszcze siedzę na Phenomie X4 955, 8GB DDR3 1600 MHz, z dyskiem Kingston HyperX 240GB. Dłuższy czas temu pozbyłem się karty graficznej, zrobiłem przerwę od grania, do którego chcę wrócić w zw. z m.in. wymienionymi wyżej tytułami. Do tej pory wydawało mi się oczywiste, że wkrótce przejdę na następującą konfigurację: Intel Core i7 4790k (jako bardziej przyszłościowy od i5) 8 GB DDR3 2133 MHz GTX 970 Płyta główna z chipsetem Z97 (dysk SSD pozostaje ten sam) Gram w rozdzielczościach 1920x1080/1200. Zastanawia mnie jednak sensowność tego rozwiązania w kontekście zbliżającej się premiery procesorów Skylake. Wiem, że w ten sposób nigdy bym nie zmienił konfiguracji, bo zawsze jakaś nowa platforma będzie czaić się za rogiem, ale w przypadku Skylake - przynajmniej wnosząc po dotychczasowych publikacjach - skok może być większy, niż między ostatnimi generacjami - a do premiery zostało niewiele. Dopuszczam więc następujące rozwiązania: 1. Pozostać przy obecnej konfiguracji i dołożyć mocną kartę graficzną (jeśli 970 ma być dławiona przez Phenoma, to co innego zamiast niej?) i pogodzić się, że ten sprzęt osiągnie w tych grach max. 30-35 fps. 2. Przejść na wariant i5 4690k + niedrogie mobo na Z97 (z nastawieniem, że sprzedam je po premierze Skylake). 3. Nie zawracać sobie [gluteus maximus] i już teraz kupić konfigurację z i7 i GTX970 (z nastawieniem, że procesor, mobo i RAM posłużą mi kolejne 3-4 lata, a w międzyczasie zmieniać będę tylko karty graficzne). 4. Tymczasowo - dla tych 2 tytułów - kupić PS4, a później martwić się złożeniem przyszłościowego PC. Wskażcie proszę, która opcja wydaje się Wam najbardziej rozsądna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Nie wiadomo jak Wiedźmin 3 będzie korzystał z dodatkowych wątków w i7 4790K. Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest kupno i5 4690K + GTX 970 + ASUS Z97-p. Ceny podzespołów poszły mocno w góre. Skylake może być szybszy ale nie znacznie. Ogólnie procki Intela wystarczają na długo. Sam mam 3 letni i5 2500K i daje radę w każdej grze praktycznie. Podejrzewam że i w W3 sobie poradzi. Także jak kupisz i5 4690K to możliwe że nie bedziesz go musiał wymieniać przez 2 lata. Chyba że nagle gry będą miały takie wymagania że bez 6 rdzeni się nie obejdzie w co raczej wątpię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 niby we wrześniu mają pokazać płyty a skajlaki jakoś później maja byc [i ciekawe czy z K bedą od razu] tylko to pewnie kasy pociągnie bo same nowości to beda [niby mają byc wydajniejsze lecz poczekałbym na testy] kupno i5k wydaje sie najrozsądniejsze [ a jak braknie mocy to wtedy go sprzedasz] i do tego średnia płytka [ bo może wstawisz tylko później i7K] i szybki ram a i jakoś chyba we wrześniu ma być też 980Ti mnie ciekawi jak wypadnie skylak i7K [bo jakby był z takim samym zegarem jak 4790K to może być ciekawie] i ile mu da DDR4 ale wysoko taktowany a nie ten badziew co dzisiaj wciskaja 2400cl16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP85 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Jaką płytę główną polecacie do i5/i7? Na pewno interesuje mnie taka z lepszym niż przeciętny układem dźwiękowym i otwartą furtką do podkręcania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...