Skocz do zawartości
tomasko

Komputer ... brak reakcji na nową kartę graficzną

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój komp działa dobrze ale jego karta graficzna " intel HD 4400" nie pozwala na granie w kilka gier.

Mam kartę ze starego kompa invidia geforce 210 ale jak ją wkładam to komputer dostaje jak by jakieś "spięcie" czyli po instalacji nowej karty graficznej  brak jakiejkolwiek reakcji poza napisem na ekranie " brak połączenia "

Instalowałem kilka razy karte graficzną i i po instalacji nowej karty za każdym razem to samo .

Oczywiście wszystko robiłem po wyłączeniu bezpiecznym kompa z prądu .

Wkładam nową kartę i monitor już nie ma połączenia z komputerem... brak połączenia.

Jak tylko ją wyciągam to już wszystko działa.

Mam płytę do karty i karta na pewno jest dobra bo jeszcze pare miesięcy temu działała dobrze.

Czy mam gdzieś wcisnąć jakiś przełącznik?

Co robię zle?

Mój komp :

Acer veriton 4130

Intel core i3 3,4 Ghz podwójny

Intel HD 4400

Windows 7

system po angielsku

Dzięki

Edytowane przez tomasko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że HD 4400 jest mocniejszy niż GF 210

Ale chcem zainstalować tą GF 210 tylko na czas grania w moją ulubioną gre time shift

Potem ją wyciągne.

Ta moja gra nie działa na HD 4400 ale działa na GF 210

Edytowane przez tomasko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przepinałem monitor na nową i nic.
Jak zainstaluje kartę to już ani HD ani GF nie ma żadnego sygnału...jest tylko napis " brak połączenia "
Jak ja wyciągnę to moja zainstalowana febrycznie działa,ale tylko jak jest sama.
Co mogę z tym zrobić?

Nową kartę wkładam do portu pci-e bez żadnych przejściówek.

Mam brak połączenia obojętnie gdzie podłącze monitor.

Ta sama wiadomość jest na porcie karty zintegrowanej i nowej wstawionej " brak połączenia "

Edytowane przez tomasko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GF210 karta ma dwa wyjścia ( hdmi , dvi )

Mam podłączoną przejśćiowke na ( vga ) taki kabel mam w monitorze.

Moja karta GF210  działała prawidłowo parę miesięcy temu ... wyciągnąłem ją po wyłączeniu starego kompa i schowałem w bezpieczne miejsce ... leżała aż do teraz na pewno nikt jej nie dotykał.

Nie wiem. czy po włożeniu karty do portu PCIE system wykrywa nową kartę grafiki?

Nie wiem czy ją widzi bo po włożeniu karty jest tylko wiadomość na monitorze ( brak począczenia )

To samo jest na karcie zintegrowanej i tej mojej.

Czy to przez tą przejściówkę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może przejściówka jest uszkodzona, nie chce działać z tą kartą. Masz może wysokiego śledzia z gniazdem dsub do tej karty? Jak tak, sprawdź czy coś się oświeci ;)

Nie mam tego śledzia ... nawet nie wiem co to jest :zonk:

Może odłączyć tą przejściówkę ?!

Co mogę teraz zrobić?

Edytowane przez tomasko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kompie masz dwa miejsca na śledzie - podłącz zamontuj oba i zobaczy czy we VGA na śledziu będzie działać.

Tak są dwa miejsca w kompie ale jedno miejsce zajmuje karta GF 210 a drugie śledz.

Monitor podłączam do śledzia , albo do orginalnego z kompa pod VGA

I po podłączeniu wszystkiego komp startuje a na monitoże nic jak by nie był podłączony.

Wiatraki na karcie zintegrowanej i na mojej GF nie włąńczają się... zaczyna wszystko działać po wyciągnięciu karty GF .

Edytowane przez tomasko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta wchodzi prawidłowo w slot? Zatrzask zaskakuje?

Tak karta wchodzi prawidłowo słychać jak zatrzask wskakuje.

Kabel w monitorze mam VGA i takie samo ma gniazdo karta zintegrowana .

Dlatego wstawiłem śledzia z gniazdem VGA obok karty GF210 bo tego nie było w karcie.

Ale dlaczego wszędzie brak połączenia jak wkładam tą GF kartę?

Edytowane przez tomasko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może trzeba coś ustawić w bios ?

Ale co ?

Wie może ktoś co mogę z tym zrobić?

:damage_wall:

Kombinowałem troche popytać innych i doradzali wejść w bios i wyłączyć integrated GPU albo coś takiego na "Disabled"

Znalazłem w bios ale nic z tym nie da się zrobić ... fabrycznie zablokowane na jakie kolwiek zmiany.

W bios jest  opcja "board graphic Controlle" jest nie dostępna.
Jest napisana czarnymi literkami a inne są na niebiesko i one są dostępne do jakiś zmian ... tylko te na czarno nie da się nic zmienić.

Dowiedziałem się że jak zmienię w bios "board graphic Controlle" na Disabled to że to pomoże ... prawda to?

Jest jeszcze jakaś inna możliwość jak to ustawić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro wiatraki się nie kręcą, to albo karta uszkodzona, albo ten zasilacz nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniego napięcia.

Karta nie ma dodatkowego zasilania (przynajmniej takowego nie widać na zdjęciach), więc raczej nic z tym nie zrobisz.

Możesz jeszcze sprawdzić w BIOS, czy nie ma ustawień wyłączających port PCIE/kartę na tym porcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak karta wchodzi prawidłowo słychać jak zatrzask wskakuje.

Kabel w monitorze mam VGA i takie samo ma gniazdo karta zintegrowana .

Dlatego wstawiłem śledzia z gniazdem VGA obok karty GF210 bo tego nie było w karcie.

Ale dlaczego wszędzie brak połączenia jak wkładam tą GF kartę?

Kiedyś miałem podobną sytuację na kompie syna,trzeba dopchnąć kartę graficzna podtrzymując płytę .Czasem trzeba było wyjąć baterię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi