effect Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Pytanie jest takie, inwestować w najsłabszego 4(4)-rdzeniowca, czy najsilniejszego 2(4)-rdzeniowca? Komputer wykorzystuje wyłącznie do softów graficznych (Blender, PS, ZBrush itd., z pominięciem aplikacji CAD i wideo). Wiele procesów w grafice komputerowej jest obecnie zależna od GPU i wolałbym przeznaczyć zasoby na ten element. Kwestię tzw. "przyszłościowości" pomijam (poczekam co będzie po skylake) oraz gier CPU+GPU - też mnie nie interesuje. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catalyst Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Uuu takie coś odpada, w tych programach marnie ze wsparciem dla GPU ;) Nie rzucałbym się aż tak z tymi dwoma rdzeniami, chyba że to przejście z AMD na Intela, to na początku powinno być ciut wydajniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delorm Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2015 a ja powiem tak Intel jest lepszy do gier a AMD do programów graficznych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catalyst Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Z AMD niestety dzisiaj jest bida z nyndzą, procki nie są konkurencyjne, jedynie APU coś tam ciągnie bo to głównie potężna integra. Kiedyś phenomy II cieszyły się niezłym zainteresowaniem, bo na swoje czasy były nawet niezłymi prockami, ale komuś spodobało się Buldozzerstwo i wyszła kupa. Teraz muszą się odbić albo będziemy świadkami upadku tej firmy, Jeżeli ona upadnie to NV będzie miała wolną rękę, będzie mogła dmuchać klientów jeszcze bardziej niż teraz :D Jeżeli kolega ma procka od AMD to nawet zmiana na i3 da mu przyrost wydajności, a to w grach, a to w programach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
effect Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Pytanie nie dotyczyło AMD vs Intel, ale mimo to dziękuje za podzielenie się swoimi refleksami. Sam już sobie odpowiedziałem na pytanie wykonując kilka testów porównawczych na dostępnym i3 vs i5 (te same taktowania) i w sumie nie ma co się pakować w 2 rdzenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catalyst Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Myślałęm że chcesz przeszkoczyć np. z Phenoma II X4 na Intela I3, dlatego dodałem trochę informacji o tym. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...