zetka1997 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, Czy ma ktoś z Was wentylator z tyłu procesora , z prawej strony obudowy ? Jaki ma to wpływ na temperatury procesora? Chciałbym wyciąć w mojej obudowie coś takiego i dołożyć wentylator w tym miejscu. Znacie jakieś testy takiego rozwiązania? Nie mogę niczego znaleźć. Przykładowa obudowa z takim rozwiązaniem. LINK: Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez zetka1997 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Głupota totalna, chyba że lubisz dużo kurzu z tyłu płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetka1997 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Głupota totalna, chyba że lubisz dużo kurzu z tyłu płyty głównej. A testowałeś ? Czytałeś testy? że tak sądzisz. Wentylator miał by wywiewać ciepłe powietrze z obudowy. Chcę i7 5820k na 4,5Ghz podkręcić i chcę się do tego odpowiednio przygotować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drizz Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Chyba odbierać ciepło od socetu procesora, co do powietrza w obudowie to wystarczą wentyle z tyłu i na górze a z przodu niech wieją do środka i tyle.Chcesz podkręcić go na 4,5 i cóż to za wyzwanie dla takiego procka??Patrząc Twoim rozumowaniem to najlepiej od razu wsadzić tam chłodnice 360 +10 wentylatorów albo może pomyśleć na Azotem a co tam xD Co do tematu nie widze w ogóle sensu robić z obudowy ser szwajcarski,jakby by było orginalne wycięcie z boku procesora to niech będzie ale tak to ...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetka1997 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Chyba odbierać ciepło od socetu procesora 1. Tak dokładnie , nie tyle wywiewać z obudowy a raczej chłodzić płytę z tyłu , odprowadzając ciepłe powietrze na zewnątrz kompa. co do powietrza w obudowie to wystarczą wentyle z tyłu i na górze a z przodu niech wieją do środka i tyle 2. Według mnie wentyle powinny wrzucać jeszcze powietrze od dołu. (i to jeszcze zależy jakie wentyle i z jaką wydajnością wrzucają i wyrzucają) Chcesz podkręcić go na 4,5 i cóż to za wyzwanie dla takiego procka 3. Skąd wiesz? jaką mam obudowę, jak chłodzoną , jaki cooler procesora chcę zastosować, i jaką mam wersję procka, że jesteś taki pewny osiągów ? Przecież każdy się może inaczej podkręcać przy różnych napięciach, a co za tym idzie (wzrost napięcia = wzrost temperatury). Tak że piszesz bzdury. Patrząc Twoim rozumowaniem to najlepiej od razu wsadzić tam chłodnice 360 +10 wentylatorów albo może pomyśleć na Azotem a co tam xD 4. Nie wiem o co Ci chodzi. Pytam , bo mnie ciekawi takie rozwiązanie, i dlaczego niektórzy producenci obudów go stosują. Z doświadczenia wiem że każdy stopień ma znacznie przy podkręcaniu. Co do tematu nie widze w ogóle sensu robić z obudowy ser szwajcarski, 5. To nie chodzi tylko o wycięcie, ale o wentylator który będzie chłodził płytę od tyłu. Producenci nawet najdroższych obudów nie maja niejednokrotnie pojęcia jak powinno praktycznie wyglądać chłodzenie obudowy. Zajmują się głównie wyglądem, filtrami przeciw kurzowymi itp. bajerami, a w większości obudów widzę że wentylatory mają utrudniony przepływ powietrza przez bez sensowną konstrukcję ... "blachy hamujące przepływ powietrza w nieodpowiednich miejscach". jakby by było orginalne wycięcie z boku procesora to niech będzie ale tak to ...... 6. Czyli jak np. Thermaltake/Cooler Master/Ennermax zrobił w tym miejscu wentylator to miał rację ? , ale jak ja zrobię to jestem głupi :) ? Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez zetka1997 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) 4. Nie wiem o co Ci chodzi. Pytam , bo mnie ciekawi takie rozwiązanie, i dlaczego niektórzy producenci obudów go stosują. Z doświadczenia wiem że każdy stopień ma znacznie przy podkręcaniu. Jak zamierzasz robić ekstremalne OC to tak. A nie zamierzasz, skoro zadajesz takie pytania, jak w tym temacie. 5. To nie chodzi tylko o wycięcie, ale o wentylator który będzie chłodził płytę od tyłu. Producenci nawet najdroższych obudów nie maja niejednokrotnie pojęcia jak powinno praktycznie wyglądać chłodzenie obudowy. Zajmują się głównie wyglądem, filtrami przeciw kurzowymi itp. bajerami, a w większości obudów widzę że wentylatory mają utrudniony przepływ powietrza przez bez sensowną konstrukcję ... "blachy hamujące przepływ powietrza w nieodpowiednich miejscach". Producenci bardziej stawiają na wygląd i funkcjonalność, niż na wydajność wentylacji. Dlaczego? Ponieważ to ostatnie obchodzi może z 1-2% wszystkich klientów. 6. Czyli jak np. Thermaltake/Cooler Master/Ennermax zrobił w tym miejscu wentylator to miał rację ? , ale jak ja zrobię to jestem głupi :) ? Nie. Głupi jest zarówno producent, jak i użytkownik, który chce tak zrobić. Ta "dziura" z tyłu jest równie potrzebna, co te wszystkie "chłodzące ścieżki na PCB", osłony EMI na kartach dźwiękowych, tysiące faz w VRM itp... Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetka1997 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak zamierzasz robić ekstremalne OC to tak. A nie zamierzasz, skoro zadajesz takie pytania, jak w tym temacie. Nie wykluczam że jak pójdzie na 4,5 Ghz to pokuszę się o więcej. Nie chcę mieć przy tym piekarnika w pokoju. Chociaż wydaje mi się że 4,5Ghz na powietrzu dla tego procka to i tak jest dużo jak nie extrem. Dla mnie liczy się także porządnie schłodzony komputer bo nie chcę mieć piekarnika w pokoju. Na razie kupiłem obudowę Thermaltake Core V71 i też mam do niej zastrzeżenia. Producenci bardziej stawiają na wygląd i funkcjonalność, niż na wydajność wentylacji. Dlaczego? Ponieważ to ostatnie obchodzi może z 1-2% wszystkich klientów. Ja jestem w tych 1-2% :) Nie. Głupi jest zarówno producent, jak i użytkownik, który chce tak zrobić. Ta "dziura" z tyłu jest równie potrzebna, co te wszystkie "chłodzące ścieżki na PCB", osłony EMI na kartach dźwiękowych, tysiące faz w VRM itp... Masz podkręcone coś w komputerze? Podkręcałeś kiedyś coś? Bo coś mi się zdaje że masz laptopa ;) Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez zetka1997 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Testowo zamontowałem drugi cooler z tyłu fortisa i temp spadła o 1oC na CPU ale na GPU wzrosła - został zaburzony obieg powietrza w obudowie. Wentylator, który jest zamontowany z tyłu obudowy w zupełności wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetka1997 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Testowo zamontowałem drugi cooler z tyłu fortisa i temp spadła o 1oC na CPU ale na GPU wzrosła - został zaburzony obieg powietrza w obudowie. Wentylator, który jest zamontowany z tyłu obudowy w zupełności wystarczy Dzięki za info. To już coś więcej mówi, bo test czytałeś. Czym chłodzisz to swoje i5 z 4,8Ghz? Temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Test robiłem na Phenomie na i5 mam Mugena 2, temp w stresie 65oC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetka1997 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Test robiłem na Phenomie na i5 mam Mugena 2, temp w stresie 65oC Miałem napisać robiłeś a nie czytałeś. sorry. hmmm... na Mugen 2 takie temperatury? a ja się przymierzam do Noctua nh-d15 :) , tyle że twój to trochę inny procek niż i7 5820K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Ja mam SB więc tam było inne mocowanie czapy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetka1997 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2015 no i7 5820K ma podobno rdzeń przylutowany do IHS-a tak że chyba dobrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonsior666 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2015 Lepiej się nie da Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...