mictyd Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Cześć :) Niecałe 7 lat temu kupowałem komputer z pomocą tego forum i jako, że nadszedł czas na odświeżenie sprzętu (i byłem zadowolony z pomocy) - zakładam ten temat. Komputer chciałbym złożyć pod gry - naszła mnie ostatnio ochota na gry pokroju Wiedźmin 2 (i 3 jak wyjdzie też) czy Pillars Of Eternity. Może nawet GTA5. Nie chciałbym też w ciągu najbliższych lat inwestować większych kwot w niego. Gdybym miał kupować teraz - prawdopodobnie wziąłbym zestaw z proponowanych na kwiecień za 4100 (może z modyfikacją na napęd/nagrywarkę Bluray), do tego monitor (jako drugi) do 1k (mam już LG M2752, 27'' których używam też jako TV). Zacząłem się jednak zastanawiać nad dwoma kwestiami. Czy nie opłacałoby się jednak zaczekać do premiery Skylake? Szkoda byłoby inwestować tyle pieniędzy w sprzęt, który za kilka miesięcy będzie już trochę nieświeży (np. podstawka pod procesor). Ciekaw jestem też o ile droższy byłby laptop o podobnych parametrach. Zakładając, że na samo pudło wydam 4k, za monitor 1k - łącznie jest 5k. Może da się sensowny laptop kupić w podobnych granicach cenowych (powiedzmy +10%)? Za laptopem przemawia mobilność. Z góry dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Taki laptop o wydajności desktopowego 4690K + GTX 970 nie istnieje i zapewne nie zaistnieje bez jakiegoś ostrego przełomu technologicznego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Mam obecnie ten sam dylemat, mój PC ma 4lata, nowe gry w 1080p na full przycinają :( Ale czekam na Skylake, nowe Radeony R9 390 (no chyba że nv coś pokaże). Więc radzę poczekać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Taki laptop o wydajności desktopowego 4690K + GTX 970 nie istnieje i zapewne nie zaistnieje bez jakiegoś ostrego przełomu technologicznego. Co zapewnie nie nastąpi szybko. Póki co to odcinanie kuponów. Także tyczy się to Skylake. Przeskok wydajnościowy może być nieduży. Czas pokaże. Obecnie i tak bym się wstrzymał z kupnem jak komuś się nie spieszy. Ceny podzespołów są wysokie. Dolar raczej nie pójdzie już ostro w góre. Utrzymuje się mniejwięcej na podobnym poziomie 3.70 PLN. Ale warto poczekać też na R9 3xx bo może okazać się ciekawą propozycją zamiast obecnie najbardziej opłacalnego R9 290 czy GTX 970. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mictyd Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Dzięki za pomoc :) Na pewno porzucę pomysł laptopa. Nie spieszy mi się raczej, więc poczekam. Zobaczymy co na rynku zmieni Skylake. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...