Skocz do zawartości
samsi

Zestaw komputerowy [1000-1200zł]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o ocenę gotowego zestawu dostępnego pod linkiem :

http://www.morele.net/komputer-morele-harcot-b900-621497/

lub proszę o zestaw w podobnej cenie (może być trochę droższy)

Komputer będzie wykorzystywany głównie do pracy (programowanie), w niedalekiej przyszłości chciałbym wymienić procesor na i3/i5. Karta graficzna aktualnie zbędna.

Z góry dziękuję

Edytowane przez samsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, tak jak w temacie chciałbym prosić o pomoc w złożeniu zestawu ( wyłącznie jednostka centralna ) - kwota jaka chce przeznaczyć to 1000-1200 zł. Nie ma zamiaru robić na nim OC.

Zastosowanie to głównie programowanie, stąd też nie potrzebuję dedykowanej karty graficznej - chciałbym dobrać jednak takie podzespoły aby wymiana procesora lub ewentualne dołożenie karty graficznej nie wymagała wymiany innych części.

Na chwilę obecną wybrałem poniższą konfigurację :

Procesor - Pentium G3240 lub Pentium G3220 czy dołożyć kilka złotych do Pentium G3420

Płyta główna - H81M (H81 2xPCI-E DDR3)

Zasilacz - Be Quiet 300W lub mocniejszy Corsair 450W

Cenowo wyszło ok 1000 - brakuje tutaj obudowy, ale tutaj nie mogę podjąć decyzji :)

Mam jeszcze pytanie - czy duże różnice są pomiędzy procesorem G3420, G3240 a G3220?

Dodatkowo potrzebowałbym monitor - chce przeznaczyć na to dodatkowe 500 zł, napewno z matrycą FHD ;)

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie oraz propozycje innych podzespołów :)

Edytowane przez samsi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Co do obudowy możesz śmiało brać Zalman Z3 - chwalona i w tej cenie chyba najlepsze rozwiązanie
  • W przypadku procesorów myślę, że różnica będzie marginalna, max 5% między najsłabszym i najszybszym, czego w codziennym użytkowaniu raczej nie zauważysz ;) Przy bardziej wymagających grach Pentiumy już niestety zaczną powoli wymiękać, niektóre gry nie obsługują już nawet 2 rdzeni, tylko potrzebują więcej i raczej będzie to coraz częstszy widok. Mimo wszystko do Twoich zastosowań Pentium powinien być okej 
  • Zasilacz weź mimo wszystko mocniejszy, jeśli chcesz w przyszłości dokupić kartę graficzną, choć przy tym procesorze i karcie np GTX750 zużycie prądu będzie oscylować wokół 150-200w przy max obciążeniu ;) Jednak myślę, że lepiej jest mieć zapasik 
  • http://www.morele.net/monitor-benq-gw2265m-603674/Sam osobiście mam Benq, tylko z matrycą TN i sprawuje się bardzo fajnie. Jeśli nie przeszkadzałyby Ci troche małe kąty widzenia, spokojnie możesz brać 

Reszta jest okej, tylko nie zaśmiecaj dysku, bo te 120GB może się bardzo szybko skończyć ;P 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi