samsi Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, proszę o ocenę gotowego zestawu dostępnego pod linkiem : http://www.morele.net/komputer-morele-harcot-b900-621497/ lub proszę o zestaw w podobnej cenie (może być trochę droższy) Komputer będzie wykorzystywany głównie do pracy (programowanie), w niedalekiej przyszłości chciałbym wymienić procesor na i3/i5. Karta graficzna aktualnie zbędna. Z góry dziękuję Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez samsi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samsi Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, tak jak w temacie chciałbym prosić o pomoc w złożeniu zestawu ( wyłącznie jednostka centralna ) - kwota jaka chce przeznaczyć to 1000-1200 zł. Nie ma zamiaru robić na nim OC. Zastosowanie to głównie programowanie, stąd też nie potrzebuję dedykowanej karty graficznej - chciałbym dobrać jednak takie podzespoły aby wymiana procesora lub ewentualne dołożenie karty graficznej nie wymagała wymiany innych części. Na chwilę obecną wybrałem poniższą konfigurację : Procesor - Pentium G3240 lub Pentium G3220 czy dołożyć kilka złotych do Pentium G3420 Płyta główna - H81M (H81 2xPCI-E DDR3) RAM - GoodRam 4GB 1600MHz Play Blue CL9 Dysk SSD - Crucial 128GB 2,5'' SATA Zasilacz - Be Quiet 300W lub mocniejszy Corsair 450W Cenowo wyszło ok 1000 - brakuje tutaj obudowy, ale tutaj nie mogę podjąć decyzji :) Mam jeszcze pytanie - czy duże różnice są pomiędzy procesorem G3420, G3240 a G3220? Dodatkowo potrzebowałbym monitor - chce przeznaczyć na to dodatkowe 500 zł, napewno z matrycą FHD ;) Będę wdzięczny za wszelkie sugestie oraz propozycje innych podzespołów :) Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez samsi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter1023 Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Co do obudowy możesz śmiało brać Zalman Z3 - chwalona i w tej cenie chyba najlepsze rozwiązanie W przypadku procesorów myślę, że różnica będzie marginalna, max 5% między najsłabszym i najszybszym, czego w codziennym użytkowaniu raczej nie zauważysz ;) Przy bardziej wymagających grach Pentiumy już niestety zaczną powoli wymiękać, niektóre gry nie obsługują już nawet 2 rdzeni, tylko potrzebują więcej i raczej będzie to coraz częstszy widok. Mimo wszystko do Twoich zastosowań Pentium powinien być okej Zasilacz weź mimo wszystko mocniejszy, jeśli chcesz w przyszłości dokupić kartę graficzną, choć przy tym procesorze i karcie np GTX750 zużycie prądu będzie oscylować wokół 150-200w przy max obciążeniu ;) Jednak myślę, że lepiej jest mieć zapasik http://www.morele.net/monitor-benq-gw2265m-603674/Sam osobiście mam Benq, tylko z matrycą TN i sprawuje się bardzo fajnie. Jeśli nie przeszkadzałyby Ci troche małe kąty widzenia, spokojnie możesz brać Reszta jest okej, tylko nie zaśmiecaj dysku, bo te 120GB może się bardzo szybko skończyć ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...