bleys Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, Potrzebuje Waszej porady gdyż mam dylemat od kilku miesięcy i nie mogę się zdecydować. Chce zbudować sobie NAS'a, w którym będzie na chwilę obecną 1x 3TB WD RED, do tego może stary 1TB WD BLUE a w przyszłości może drugi 3TB, ale to raczej mniejsza o to. NAS będzie pracować pod kontrolą freenas(obecnie testuje) lub OMV(ostatnio sporo pozytywnych opinii na jego temat czytałem) lub nas4free. Bootowane z Pendrive. Dylemat mam co do samej skrzynki, obecnie posiadam (opcja 1): Asus M4A77TD PRO z SATA2 AII X2 245 Sapphire 4850 512MB Zasilacz delta 400w 2GB Kingston ddr3 1333 stara obudowa Problemem jest tu właśnie stara obudowa, która wpada w straszny rezonans oraz karta graficzna(Brak integry w cpu/mobo) która pobiera sporo watów a co w przypadku NASa jest mało pożądane (mogła by wrócić do Podstawowego pc, gdzie mam integrę obecnie) myślę nad zakupem (Opcja 2) Desktopa SFF HP DC7800 / DC7900 Karta graficzna zintegrowana odpowiednio Intel 4500/4500HD procek c2d E7xxx lub E8xxx, najczęściej jest to E8400, wybrałbym któryś mniej prądożerny. Ram to sprawa otwarta. Ma miejsce jest na 2 dyski + ewentualnie w miejsce napędu optycznego, co mi wystarczy na plus takiego rozwiązania jest sztywna obudowa, zapewne dobry zasilacz (z tego co mi się przewinęło, to jakaś DELTA) no i zintegrowana Karta graficzna. Dodam, że opcje 1 (a dokładniej procek, płyta, ram, zasilacz) mogę sprzedać za ok 200zł czyli w sam raz na tego HP Więc jak uważacie? Najważniejsze, żeby pobierało w miarę mało prądu i żeby było względnie cicho. Do opcji 1 zmienić obudowę (jakaś dobrą, używana(?) ) + jakąś kartę graficzną o najmniejszym możliwym poborze prądu(jakieś propozycje? może nawet coś na PCI(tak, tym starym;)) byle wystartował system) czy sprzedać to co mam, i kupić opcję nr2, Ważne: Z racji, że system będzie startował z pendrive nie powinien mieć problemu z ograniczeniem dla dysków >2TB? ps. Gotowego Nasa odrzucam, ze względu na ceny/możliwości a mam sieć opartą na 1Gb więc chciałbym uzyskiwać transfery ~80-110MB/s( mam takie na opcji nr1 z 320gb Samsungiem f1) Jestem otwarty na dodatkowe propozycje :) Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez bleys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 To już chyba lepiej ograniczyć się do 2 dysków i na Atomie to postawić. Można kupić płytę na H61 + jakiegoś celerona. Opcja 2 też jest może być, nie powinna być zbyt prądożerna. Opcja 1 odpada na starcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Masz na myśli D525MW? rozglądałem się, za atomami ale w sumie nie wiem czemu je odrzuciłem hm.. Przemyśle jeszcze raz tą opcję. Bo tu dochodzi dokupienia obudowy i zasilacza) może po jakimś biznesowym, znajdzie się tania buda z dobrym psu, która będzie miała rozstaw na itxa. Co do x2 245 to pobiera podobnie co c2d (no plus karta graficzna (chyba, że to dlatego ta opcja odpada :) ) Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez bleys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) Ok zdecydowałem się na j1900 w itx, teraz potrzebuje taniej obudowy i zasilacza, zależy mi żeby były stosunkowo solidne i nie zabrały ze sobą sprzętu w razie śmierci (zasilacz). Dobrze by było gdybym się zmieścić razem w 100 lub 150 z fv23%. Wygląd jest drugorzędny, jedynie rozmiar gdyby był MAX midi tower(może być również desktop) to byłoby miło. Na szybko znalazłem coś takiego (bardzo tanie) http://allegro.pl/maly-desktop-atx-z-zasilaczem-fsp-gwar-w-w-fvat-i5334591437.html Czy to aż nie za tanio? Zasilacz dobrze by pasował do płyty? EDIT: ważne, żeby dało się ją dobrze wentylować - szczególnie, że procek pasywnie chłodzony. Zasilacze jakby był wyższej sprawności też nie zaszkodzi ;) Pozdrawiam! :) Edytowane 9 Maja 2015 przez bleys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2015 http://allegro.pl/kompletna-obudowa-komputerowa-z-zasilaczem-i-dvd-i5206246756.html Pomieści sporo dysków co w NASie ważne, dość dobry zasilacz od FSP z logiem AOpen. niestety bez certyfikatu 80plus. http://allegro.pl/mala-obudowa-sff-enlight-zasilacz-win-vista-i5068302286.html Zasilacz 80plus Bronze. http://allegro.pl/obudowa-chieftec-maestro-cs-01b-b-z-zasilaczem-i5309637449.html Fajny szef, niestety brak info o zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2015 Jest info mała czcionką : DPS-300AB-9c <80% Widzę, że idziemy tym samym tokiem myślenia (oglądałem te 3 i też mam je na celowniku) hmmm. Pytanie który zasilacz najlepiej przetrwał próbę czasu. Ta Delta była polecana juz w 2006 roku na elektrodzie. Bo zakładam, że każdy z nich. (zakładając że są sprawne itd.) jest kompatybilny z moimi komponentami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2015 jest kompatybilny z moimi komponentami Jeśli tylko będzie miał klasyczną wtyczkę 24 pin do mobo. W firmowych kompach zdarzają się autorskie rozwiązania. Gdy nie będzie pewności, zapytaj. Osobiście brałbym tą http://allegro.pl/kompletna-obudowa-komputerowa-z-zasilaczem-i-dvd-i5206246756.html Ma w dość dobrym miejscu otwory do zamontowania wentylatora do chłodzenia płyty/cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) Ok kupiłem tą mała ze względu na 80+ i super cenę. Jedyny minus to miejsce tylko na 1x 3.5 dysk + 1-2 2.5(licząc miejsce po napędzie optycznym) może drugi dysk kupie właśnie 2.5 tylko do snapshotów ważnych plików w ostateczności wywierce otwory w górnej klapie i tam pójdzie drugi 3.5 :)Plusy: wymiary, dobra jakość wykonania, stosunkowo dużo miejsca.Wentylator w zasilaczu jest słyszalny ale nie bardziej niż w moim TT Smart 530w, natomiast wentylator obudowy nie przebija się przez ten z zasilacza- więc tu też ok. Sprzedawca tez na plus - towar zamówiony o 12 był następnego dnia o 12:)Temperatury CPU super mimo, że tylko jeden wentylator w obudowie i to nie bezpośrednio na płytę.Idle 35OCCT 54maxxxZostawiam jeszcze na trochę Windowsa więc mogę jakieś drobne testy przeprowadzić. Więcej na priv lub w jakimś bardziej odpowiednim temacie.Ps. Nie mam watomierza, ale jakby ktoś z Torunia chciał użyczyć, to mogę sprawdzić ile wciąga Watów :) Edytowane 13 Maja 2015 przez bleys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 przy 2 gniazdach Sata to ty sobie z tym NASem nie poszalejesz ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleys Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 Z jednej strony masz rację - można było dopłacić te 50zł i mieć 4xsata(nawet łatwiej sprzedać jakby co). Z drugiej natomiast - takie było założenie, to ma być małe i nie szukam super kopii na 4(2x2) dyskach, bo nawet szkoda mi trochę by było kasy. Gdyby naszła mnie taka chęć to albo wykorzystam USB 3.0 na dodatkowe snapshoty(razem 3 dyski) albo zainwestuję w kontroler na pci-e(wtedy i tak by musiał zmienić obudowę więc nie musiałbym się nawet spinać z szukaniem odpowiednio niskiego) z resztą - ważne dane(zdjęcia, dokumenty) i tak trzymam dodatkowo na odłączanym dysku i co jakiś czas kopiuję na niego nowe. Co daje mi 1) stacjonarka 2) nas 3) dysk podłączany co jakiś czas - chyba wystarczy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...