Vanjestic Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Witam. Mam problem z szybkością internetu przy połączeniu bezprzewodowym. Zacznę od początku. W testach na speedtest.net przy połączeniu przez kabel pokazuje mi prędkość downloadu niecałe 30Mb/s, czyli tak jak być powinno, zgodnie z umową u operatora. Jednak, gdy przechodzę na łącze bezprzewodowe prędkość spada do 15Mb/s, a więc aż o 50%. Wiadomo, że przy połączeniu bezprzewodowym zawsze są straty, ale chyba nie powinny być one tak duże. Nie ma znaczenia czy laptop stoi przy routerze czy w drugim pokoju, zawsze pokazuje w granicach 15Mb/s. Jeżeli chodzi o inne urządzenia jest to samo. Na PC w pokoju na przeciwko (brak ścian i jakichkolwiek większych przeszkód. ok. 4-5m do anteny) też pokazuje w granicach 15Mb/s. Kiedyś było normalnie i pokazywało spokojnie ponad 20Mb/s. Wiem już, że nie jest to wina kart sieciowych i routera, ponieważ sprawdzałem na nowym pożyczonym routerze i nadal jest to samo. Ustawień też już kilku próbowałem i zostałem przy 11bg mixed - 20 MHz - channel 7, ponieważ jest najlepsze.Router TP-Link TL-WR741ND v.4 (rev.b) Macie jakieś pomysły czym może być to spowodowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Sprawdź co piszesz z prędkościami bo Mb/s i MB/s to nie to samo. Twój router może przesyłać przez wifi teoretycznie max 150 Mbit/s co jest 18,75 MB/s standard n. Przełączenie go na b,g ogranicza teoretyczna prędkość praktycznie trzykrotnie. Proponuję zacząć od uruchomienia standardu n. Skąd wziął ci się 7 kanał?? sprawdzałeś to jakoś czy nie pokrywa ci się sieć z jakąś inną na tym kanale? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vanjestic Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Nie ma znaczenia czy jest b, n, g, czy bg, bn, czy bgn. Sprawdzałem wiele wariantów i prędkość jest zawsze w granichach 14-15 Mb/s. Dostępnosć kanałów sprawdzałem oczywiście w programie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 kiepski router albo zwalona konfiguracja zarówno routera jak i karty. Przy dobrych wiatrach w standardzie N udawało mi się osiągać prędkości dobiegające do 150 megabitów/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 Odlacz router od pradu na kilka minut, zresetuj ustawienia i poustawiaj wszystko na nowo. Juz raz mialem akcje, ze router powariowal ;) Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 Zwykle jak router WiFi nie działa na pełnej prędkości, to winne jest jedno z urządzeń w sieci, które (z powodu swojej starości) wymusza pracę na mniejszej prędkości. Wyłącz wszystko i sprawdzaj każde urządzenie oddzielnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2015 kiepski router albo zwalona konfiguracja zarówno routera jak i karty. Przy dobrych wiatrach w standardzie N udawało mi się osiągać prędkości dobiegające do 150 megabitów/s. Te 150 Mbit to przy włączonym WPA2+PSK, z szyfrowaniem AES? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Tak http://www.purepc.pl/inne/asus_rtn18u_test_interesujacego_i_wydajnego_routera_80211n?page=0,4 Mam ten sam router. Edytowane 4 Maja 2015 przez piotreek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...