Skocz do zawartości
Vanjestic

WiFi - 50% utrata szybkości downloadu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Mam problem z szybkością internetu przy połączeniu bezprzewodowym. Zacznę od początku. W testach na speedtest.net przy połączeniu przez kabel pokazuje mi prędkość downloadu niecałe 30Mb/s, czyli tak jak być powinno, zgodnie z umową u operatora. Jednak, gdy przechodzę na łącze bezprzewodowe prędkość spada do 15Mb/s, a więc aż o 50%. Wiadomo, że przy połączeniu bezprzewodowym zawsze są straty, ale chyba nie powinny być one tak duże. 
Nie ma znaczenia czy laptop stoi przy routerze czy w drugim pokoju, zawsze pokazuje w granicach 15Mb/s. Jeżeli chodzi o inne urządzenia jest to samo. Na PC w pokoju na przeciwko (brak ścian i jakichkolwiek większych przeszkód. ok. 4-5m do anteny) też pokazuje w granicach 15Mb/s. Kiedyś było normalnie i pokazywało spokojnie ponad 20Mb/s. Wiem już, że nie jest to wina kart sieciowych i routera, ponieważ sprawdzałem na nowym pożyczonym routerze i nadal jest to samo. Ustawień też już kilku próbowałem i zostałem przy 11bg mixed - 20 MHz - channel 7, ponieważ jest najlepsze.

Router TP-Link TL-WR741ND v.4 (rev.b)

Macie jakieś pomysły czym może być to spowodowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź co piszesz z prędkościami bo Mb/s i MB/s to nie to samo.

Twój router może przesyłać przez wifi teoretycznie max 150 Mbit/s co jest 18,75 MB/s standard n. Przełączenie go na b,g ogranicza teoretyczna prędkość praktycznie trzykrotnie. Proponuję zacząć od uruchomienia standardu n. 

Skąd wziął ci się 7 kanał?? sprawdzałeś to jakoś czy nie pokrywa ci się sieć z jakąś inną na tym kanale?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykle jak router WiFi nie działa na pełnej prędkości, to winne jest jedno z urządzeń w sieci, które (z powodu swojej starości) wymusza pracę na mniejszej prędkości. Wyłącz wszystko i sprawdzaj każde urządzenie oddzielnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiepski router albo zwalona konfiguracja zarówno routera jak i karty. Przy dobrych wiatrach w standardzie N udawało mi się osiągać prędkości dobiegające do 150 megabitów/s. 

Te 150 Mbit to przy włączonym WPA2+PSK, z szyfrowaniem AES?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi