suzuko Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam. Mam taki dziwny problem, gdy wlaczam komputer na monitorze pokazuje sie komunikat 'dvi no signal' i ekran robi sie czarny. Jednak jezeli w odpowiednim momencie wlacze monitor podczas uruchamiania komputera, to wszystko jest w porzadku. Niestety, nie zawsze udaje mi sie wyczuc TEN moment i pare razy musze wlaczac/wylaczac calego kompa, co mnie strasznie irytuje, bo sprzet ma dopiero pare dni i to mu raczej nie sluzy. Jaka moze byc tego przyczyna? Moj monitor to Asus VS229NA karta - Palit GeForce GTX 960 JetStream plyta glowna - ASRock H81M S1150 I to wyglada tak, ze monitor jest podlaczany kablem z wtyczka dvi-d (single link) do gniazda karty graficznej dvi-d (dual link), ale karta ma tez drugie gniazdo, ktorego nie ma na zalaczonym obrazku jednak jest bardzo podobne do tego dvi-i (dual link) tylko, ze zamiast tej kreski z lewej jest +. Ponadto plyta glowna takze posiada gniazdo dvi-d(dual link) i gdy sie pod nie podlacze nie ma tego problemu, ale wtedy system w ogole nie widzi karty graficznej. Nie wiem, jakie jeszcze informacje bylyby istotne dla rozwiazania tej sprawy, jak cos to dopisze. Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez suzuko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Monitor ma dvi i d-sub. Może jako domyślne jest ustawione d-sub? Po włączeniu monitora może on nasłuchiwać sygnału na wszystkich wejściach, później tylko na wybranym. Pogrzeb w menu monitora i sprawdź. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suzuko Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Jest ustawione na dvi, dla pewnosci nawet przelaczylem na d-sub, zeby potem znow dac dvi, to ekran zgasl wyswietlilo komunikat vga no signal i automatycznie przelaczylo na dvi i obraz wrocil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Czarna magia. Pozostaje Ci zabawa z kablami. Problem leży pewnie w monitorze który nie rozpoznaje na czas sygnału na wejściu. DVI ma to do siebie, że jak (na kompatybilnym sprawnym sprzęcie) podepniesz kabel do karty graficznej po uruchomieniu już komputera, to sprzęt nie widzi kabla, monitora itd. Monitor z grafiką musi być połączony przed startem Windowsa (jeżeli to jedyny monitor jaki jest podpięty). Analogiczna sytuacja u Ciebie tyle że Ty masz wszystko wpięte. Cuda na kiju. Ale z tymi monitorami asusa już różne cyrki widziałem. Leć do komputerowego i spróbuj kupić kabel z dwiema różnymi końcówkami: dvi (do monitora)->hdmi (grafika). Powinno rozwiązać problem. (tylko NIE displayport, bo będziesz miał jeszcze więcej problemów ;-) ) Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Havoc 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suzuko Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 To moze byc to, ze monitor nie nadaza, bo wlaczam go prawie rownoczesnie z komputerem, to zanim zniknie logo asusa i pojawi sie normalny ekran to juz jestem na pulpicie. Wczesniej mialem problem, zeby zobaczyc ktorym klawiszem wejsc do biosu ;d A ten kabel, to musi byc koniecznie kabel, czy wystarczy jakas przejsciowka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Mozesz i z przejsciowka sprobowac. Ew. sprawdz wlasnie takie obejscie tematu. Pomimo braku obrazu wejdz do biosu, jak monitor zaskoczy to zresetuj PCta i sprawdz czy dalej monitor wyswietla wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suzuko Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2015 Tak to chyba nie da rady, bo kiedy juz wiem ze monitor nie zaskoczyl, to juz dawno minal ten moment, kiedy mozna wejsc do BIOSu. W sumie od paru ostatnich uruchomien komputera mam stuprocentowa skutecznosc. jezeli chodzi synchronizacje wlaczenia komputer/monitor, tak zeby obraz pojawil sie za pierwszym razem. Jak tak dalej pojdzie, to troche jakby problem byl rozwiazany, o ile problemem rzeczywiscie jest monitor, ktory nie nadaza ;d Oczywiscie sprawdze te opcje z kablem, jak tylko bede mial czas zeby zajrzec do sklepu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2015 Miałem na myśli taki schemat:podchodzę do biurka, olewam monitor i włączam sam komputer od razu robiąc tap tap na F2/F10 żeby wejść do biosu. Potem odpalam monitor żeby zobaczyć czy coś wyświetli. Jak nie to nie robiąc nic więcej ctrl+alt+del i chwale się chłopakom czy wtedy świeci czy wciąż czarno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suzuko Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2015 Zrobilem tak i wciaz czarno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...