irokez85 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Cześć, Wymieniłem dzisiaj wentylator w zasilaczu OCZ ZX 1250W z głośnego Yate Loon 140cfm(48dBA) na Noctua NF-A14 PWM (ten sam przepływ jednak 26dBA). Przelutowałem kabel podłączając czarny do czarnego i czerwony do żółtego, komp wystartował słyszę cisza po chwili jednak pewnie pod obciążeniem Noctua zaczął wyć jeszcze gorzej niż poprzednik... Czy jest opcja że wentylator jest po prostu za słaby!? Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez irokez85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Ten żółty nie odpowiada przypadkiem za odczyt rpm? W które miejsce na wtyczkę on przychodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irokez85 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) W Noctua żółty to zasilanie, zielony obroty, niebieski PWM. Czyli podłączając pod 2pinowego Yate Loon dobrze poprowadziłem przewody pod 4 pinową noctuę. Przełożyłem starego Yate Loon i działa prawidłowo nie podkręca mu na chama obrotów :| Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez irokez85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Spróbuj Noctua podłączyć na stałe 5V, może obroty i wydajność będzie odpowiednia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irokez85 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Uwaliłem najprawdopodobniej zasilacz podczas wymiany wentyla - komp zaczął łapać twarde zwiechy po ponownym zamontowaniu yate loon'a. Więc przestroga dla wszystkich który myślą nad wymianą wentylatora w zasilaczu :/ Dzisiaj kupiłem corsair'a rm 850W, komp chodzi bez problemu, dodatkowo jest bezgłośny do 40%.. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez irokez85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Kiedyś robiłem swap w jakimś ocz 600w to podłączyłem wentyl pod molexa i tez było ok. Wiec po co bawić się w lutowanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Na przyszłość, Panei Irokez- sterowanie obrotów wentyli 3pin i wentyli 4pin(pwm) jest całkowicie niekompatybilne- pierwsze sterowane są napięciem, te drugie sygnałem wypełnienia na czwartym pinie. Jak fanswap to na wentylator tego samego typu(pwm/non pwm) Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Gerlath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...