Pieterman1982 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Cześć, Jako, że w temacie laptopów jestem cieńki, że nie powiem jak bardzo, zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych z Was o poradę. W związku z przeprowadzką za ocean, potrzebuję lapka. Wolę wydajność kosztem mobilności. Na kompie przeglądam koty i inne śmieci internetowe, oprócz tego, z bardziej zaawansowanych - zajmuję się grafiką 2D (corel, PS), projektowaniem w inventorze no i grami. Z ostatnich to interesują mnie jedynie WOT, GTA5 no i nadchodzący Wiechu. W związku z powyższym czego oczekiwałbym od laptopa: 1. 15" lub 17" o wysokiej rozdzielczości - żadne 1366x768. 2. Blok numeryczny. 3. Możliwość montażu więcej niż 1 dysku. 4. W miarę ekran (jeżeli chodzi o odwzorowanie barw, cudów nie oczekuję). 5. I7 4-rdzeniowy. 6. Grafika umożliwiająca mi realizację zadań, o których piszę. 7. Budżet. Tu jest sprawa skomplikowana. Z jednej strony mogę wydać sporo (5k+), z drugiej nie wiem czy przełoży się to na adekwatny wzrost wydajności. Komp za 6k powinien być dla mnie 2x wydajniejszy od tego za 3k. Dyskusja jest otwarta, sprzęt może być używany lub nowy - obojętne, lepiej nowy. Osobiście podobają mi się np. używki HP 8760W, jak np. ta http://allegro.pl/hp-8760w-i7quad-8gb-320gb-q4000-win-7-pro-i5307653018.html. Czekam na propozycje i z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) W tej cenie z porządną matrycą Acer VN7-591G z i7 + GTX860. Laptopy z mocniejszą kartą kosztują dopiero ~5k. Dostajesz matryce IPS, podświetlaną klawiaturę oraz dwa dyski wewnątrz - SSD + HDD. Asus N551 z i7 + GTX860. Ta sama konfiguracja, również dobra matryca. Posiada dysk SSD 256GB ale HDD zewnętrzny. Nie ma miejsca na drugi dysk ale posiada napęd optyczny, w którego miejsce można zamontować kieszeń. Do tego lepszej jakości aluminiowa obudowa + audio z subwooferem. Z wydajniejszych maszyn MSI GT60 z i7 + GTX870. Karta ~30% mocniejsza, laptop klasy DTR a więc gorsza mobliność ale lepszy układ chłodzenia. Do tego spore możliwości rozbudowy, matryca gorsza jak w podanych wyżej modelach ale tragedii nie ma. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laprekuan Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2015 zacznijmy od tego ze sprzet z gtx960 to pomylkaMakabrycznie drogi a to zwykly rebrandowany gtx860 tak samo asus n551 stosunek cena/mozliwosc ma fatalny...... Lenovo y70 z i7 + gtx860 wydajny haddware w tej cenie ma system w zestawie a i tak jest tanszy niz konkurenci ma swietnej jakoci matryca w dodatku z panelem dotykowym Lenovo y50 z i7 + gtx860 = ssd jego mniejszy brat z fabrycznym dyskiem SSD potrafi tyle samo w w zasadzie, tyle, że ma słabszej jakości matrycę jest kompaktowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 mam GTX860 i raczej w FullHD toto GTAV i wieśka nie pociągnie. jeśli zamierzasz na tym grać i to sporo, tochyba musić w DTR uderzyć. jesli jednak granie to nie jest top priorytet, to ten ACER idealny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laprekuan Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 lenovo y70 znacznie tanszy a potrafi to samo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieterman1982 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2015 Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Po ich przeanalizowaniu, a także po dłuższym dumaniu stwierdziłem, że nie chcę używanego. Wybór padł na Asusa G551JM (i7 4710, 16GG DDR3, GTX860M, 256GB + 1TB). Wywaliłem DVD i w kieszeń zakupioną na allegro wpakowałem HDD. Po miesiącu użytkowania cóż mogę powiedzieć...Na plus+ kosmiczna wydajność procesora (nie spodziewałem się)+ cisza+ bardzo dobra matryca (kolejny szok)+ przyzwoita wydajność karty graficznej+ dobra jakość wykonania i spasowanie ogólnieMinusy- plastik platformy roboczej to koszmar - tak się palcuje, że nie da się go utrzymać w czystości- klawiatura, a właściwie podświetlanie - kiedy patrzy się pod większym kątem przebija spod klawiszy i nic nie widać; dodatkowo literki mogli dać białe - bez podświetlenia mało co widać... Teraz jak to chodzi.Wiedźmin 3 - ustawienia średnio-wysokie - 30 - 40 fps. Generalnie bardzo mało dropów, gra się przyjemnie.GTA V - ustawienia wysokie - 50 - 60 fps. Również stabilne.WOT - 40 - 60 fps. Dropy niestety się trafiają. Co tylko pokazuje, jak ta gra jest <span style='color: red;'>[ciach!]</span>ianie wykonana.Photoshop, Corel - bardzo przyjemna praca, szybkość działania jak najbardziej wystarczy. Ekran naprawdę klasa, jak na laptop oczywiście.Kilka benczmarków również zarzuciłem (drobniaki zaokrąglam).Fire Strike - 43003DMark 11 - 6500Cinebench R15 - 700 Jak ktoś ma jakieś pytania - śmiało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...