Skocz do zawartości
Hennsen

Spadek wydajności laptopa ASUS po formacie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was.

Ostatnio sformatowałem sobie mojego notebooka ASUSa K50AB. Wszystko szło fajnie, jak zwykle. Zainstalowałem steama, pobrałem kilka gierek. Niestety odczuwam znaczny spadek wydajności w grach. Również system chodzi nieco wolniej. W Skyrim miałem płynne 35 fps na najwyższej rozdzielczości (1366x768), tekstury high reszta low, a teraz mam 35 fps na 1024x768 na teksturach low.

Sprawdzałem opcje, próbowałem wgrywać przeróżne mody, nic to nie dawało. Skanowałem Malwarebytes Anti-Malware no i musiałem usunąć jednego trojana, jednak wydajność się nie zmieniła.

To samo czuje np. w Civilization V, wcześniej 1366x768 medium/low to teraz mam na tych ustawieniach 25 fps.

Nie mam pojęcia co się stało, zwracam się do was z pomocą.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim stanie jest dysk .

Daj screena zakładki Health z HD Tune .

Za spowolnienie latopa może też być odpowiedzalne zakurzone wnętrze i przegrzewające się podzespoły - przydało by się dokładnie wyczyścić laptopa od środka i wymienić pastę termoprzewodzącą na chłodzeniu , opcjonalnie samo chłodzenie tzn. wentylator .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jak jest na AMD, ale ustawienie w biosie dGPU nie musi gwarantować, że to ona zawsze wyświetla obraz, ponieważ prawdopodobnie dual gpu jest w tym notebooku muxless, i to iGPU ma fizyczne połączenie z wyświetlaczem - aby praca na dGPU była możliwa, być może potrzebny jest odpowiedni sterownik.

Po prostu sprawdź w jakimś benchmarku jak się przedstawia grafika podczas 3D.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, sprawdzę, ale wątpię w to. Gdybym teraz działał na hd 3200 to nie pograłbym nawet na najniższych 800x600.

Zainstalowałem 3dmarka 06. Wynik 2826, według recenzji ten laptop osiąga 2966 max. Tak więc wydajność praktycznie taka sama.

Edytowane przez Hennsen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bardzo ciekawe, bo po formacie powinieneś mieć tylko lepiej, a na pewno nie gorzej.

Sterowniki grafy tutaj coś szwankują i tyle. Kolejność instalowania też jest ważna, trzymaj się zaleceń producenta.

Dwa - skąd te trojany, czy inne cuda? Masz antywira legalnego i dobrego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej legalny (bo jak innaczej) Microsoft Security Essentials.

Wyłączyłem powerplay, ale i tak miałem ustawione wysoka wydajność, tak więc nic to nie dało.

btw. zauważyłem, że zniknęła mi opcja zmieniania taktowania procesora (nie podkręcania, bardziej underclocking)

Edytowane przez Hennsen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie działa na AMD.

Nie wiem co jest grane, ale przy oglądaniu filmików, a nawet przy włączonej przeglądarce mam ~70 stopni na podzespołach. Zaś na dworze nie jest tak gorąco, mam okno otwarte.

Spróbuje jeszcze raz przedmuchać wszystko i nałożyć pastę.

Edytowane przez Hennsen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedmuchaj podzespoły chłodzące i odpowiednią kolejność sterowników zaimplementuj.

Nie ma szans, żeby po formacie chodziło ci to gorzej niż przed. Nie mam pojęcia co tam miałeś po instalowane przed... jeżeli na każdej grze odczuwasz spadek to tylko wina instalacji systemu, sterowników. Throthling i inny byś wychwycił.

Ja ostatnio w swoim M6500 miałem przegrzewanie, bo coś wentyl od grafy się zawiesił... po tym, znowu wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie działa na AMD.

Nie wiem co jest grane, ale przy oglądaniu filmików, a nawet przy włączonej przeglądarce mam ~70 stopni na podzespołach. Zaś na dworze nie jest tak gorąco, mam okno otwarte.

Spróbuje jeszcze raz przedmuchać wszystko i nałożyć pastę.

Jesli masz 70stopni to b.duzo i pewnie zrzuca ci zegary zeby nie uwalic proca. Amd ma okolo wlasnie tych 70stopni maksymalna granice.

Cos zwaliles albo samo sie popsulo.

Czy wentylator Ci startuje??

Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi