Hennsen Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Witam was. Ostatnio sformatowałem sobie mojego notebooka ASUSa K50AB. Wszystko szło fajnie, jak zwykle. Zainstalowałem steama, pobrałem kilka gierek. Niestety odczuwam znaczny spadek wydajności w grach. Również system chodzi nieco wolniej. W Skyrim miałem płynne 35 fps na najwyższej rozdzielczości (1366x768), tekstury high reszta low, a teraz mam 35 fps na 1024x768 na teksturach low. Sprawdzałem opcje, próbowałem wgrywać przeróżne mody, nic to nie dawało. Skanowałem Malwarebytes Anti-Malware no i musiałem usunąć jednego trojana, jednak wydajność się nie zmieniła. To samo czuje np. w Civilization V, wcześniej 1366x768 medium/low to teraz mam na tych ustawieniach 25 fps. Nie mam pojęcia co się stało, zwracam się do was z pomocą. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 W jakim stanie jest dysk . Daj screena zakładki Health z HD Tune . Za spowolnienie latopa może też być odpowiedzalne zakurzone wnętrze i przegrzewające się podzespoły - przydało by się dokładnie wyczyścić laptopa od środka i wymienić pastę termoprzewodzącą na chłodzeniu , opcjonalnie samo chłodzenie tzn. wentylator . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hennsen Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Już to robiłem, jakieś 3 tygodnie temu. Na jednym screenie kilka pozycji mi się nie zmieściło tak więc zamieszczam dwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Że tak zapytam: zainstalowałeś wszystkie sterowniki, w tym poprawne do obu grafik? Bo coś mi mówi, że to są wyniki ze zintegrowanego HD3200, a nie HD4570 -> grafiki Ci się nie przełączają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hennsen Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Mam ustawione dGPU w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 Nie wiem, jak jest na AMD, ale ustawienie w biosie dGPU nie musi gwarantować, że to ona zawsze wyświetla obraz, ponieważ prawdopodobnie dual gpu jest w tym notebooku muxless, i to iGPU ma fizyczne połączenie z wyświetlaczem - aby praca na dGPU była możliwa, być może potrzebny jest odpowiedni sterownik. Po prostu sprawdź w jakimś benchmarku jak się przedstawia grafika podczas 3D. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hennsen Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Cóż, sprawdzę, ale wątpię w to. Gdybym teraz działał na hd 3200 to nie pograłbym nawet na najniższych 800x600. Zainstalowałem 3dmarka 06. Wynik 2826, według recenzji ten laptop osiąga 2966 max. Tak więc wydajność praktycznie taka sama. Edytowane 4 Maja 2015 przez Hennsen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hennsen Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2015 @refresh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2015 Po formacie powinno być tylko lepiej i tyle. Coś przeoczyłeś. Co do gier, nie ma tam jakiś uaktualnień, bo z tego co piszesz 3dmark 06 jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hennsen Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2015 Nic nie przeoczyłem, standardowy format jak zwykle. A co do uaktualnień, steam nic nie wyje, a z tego co wiem to 1.9.32.0.8 to najnowsza wersja Skyrim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2015 To bardzo ciekawe, bo po formacie powinieneś mieć tylko lepiej, a na pewno nie gorzej. Sterowniki grafy tutaj coś szwankują i tyle. Kolejność instalowania też jest ważna, trzymaj się zaleceń producenta. Dwa - skąd te trojany, czy inne cuda? Masz antywira legalnego i dobrego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2015 wylacz ati powerplay w catalyst lub zmien tryb pracy laptopa na wysoka wydajnosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hennsen Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) Jak najbardziej legalny (bo jak innaczej) Microsoft Security Essentials. Wyłączyłem powerplay, ale i tak miałem ustawione wysoka wydajność, tak więc nic to nie dało. btw. zauważyłem, że zniknęła mi opcja zmieniania taktowania procesora (nie podkręcania, bardziej underclocking) Edytowane 5 Maja 2015 przez Hennsen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2015 pobaw sie programem throttlestop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hennsen Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2015 (edytowane) Nie działa na AMD. Nie wiem co jest grane, ale przy oglądaniu filmików, a nawet przy włączonej przeglądarce mam ~70 stopni na podzespołach. Zaś na dworze nie jest tak gorąco, mam okno otwarte. Spróbuje jeszcze raz przedmuchać wszystko i nałożyć pastę. Edytowane 5 Maja 2015 przez Hennsen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hennsen Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Kurde panowie, nie macie jakichś pomysłów jeszcze ? Może mógłbym zainstalować z innego obrazu system (mam OEM) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Przedmuchaj podzespoły chłodzące i odpowiednią kolejność sterowników zaimplementuj. Nie ma szans, żeby po formacie chodziło ci to gorzej niż przed. Nie mam pojęcia co tam miałeś po instalowane przed... jeżeli na każdej grze odczuwasz spadek to tylko wina instalacji systemu, sterowników. Throthling i inny byś wychwycił. Ja ostatnio w swoim M6500 miałem przegrzewanie, bo coś wentyl od grafy się zawiesił... po tym, znowu wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hennsen Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Instaluje sterowniki AMD potem VIA i tyle. Nie potrzebowałem nigdy nic więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeberson Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2015 Nie działa na AMD. Nie wiem co jest grane, ale przy oglądaniu filmików, a nawet przy włączonej przeglądarce mam ~70 stopni na podzespołach. Zaś na dworze nie jest tak gorąco, mam okno otwarte. Spróbuje jeszcze raz przedmuchać wszystko i nałożyć pastę. Jesli masz 70stopni to b.duzo i pewnie zrzuca ci zegary zeby nie uwalic proca. Amd ma okolo wlasnie tych 70stopni maksymalna granice.Cos zwaliles albo samo sie popsulo. Czy wentylator Ci startuje?? Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2015 Jak dla mnie pasta z CPU do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...