sledziq Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Witam, Zazwyczaj nie mam problemu z upgradem platformy ale teraz nie umiem się zdecydować. Aktualnie mam 2500k + z77 extreme 4. Procesora w zasadzie nie kręciłem, bo na razie wystarczał stock , poza tym mobo kupiłem baardzo okazyjnie z pogiętymi pinami w sockecie, naprawiłem i działa. Nie wiem jednak jak zareaguje na OC. Udało mi się w super cenie kupić i5 4570 + z97 PC MATE od MSI. Stwierdziłem, że skoro nie kręciłem 2500k to podmiana na Haswella będzie jak znalazł - nowsze, szybsze i na gwarancji całość. Przyszło mi jednak do głowy że może lepszym pomysłem było by sprzedać 4570 +z97 i kupić i7 sandy / ivy z odblokowanym mnożnikiem. Cenowo wyjdę ok, a gdyby nie było kłopotów z OC na z77 extreme4 to czy myślicie że taki wariant miałby większy sens? Na razie benefity z tytułu dodatkowych wątków HT są niewielkie, zastanawiam się jednak czy nie jest to bardziej perspektywiczne w kontekście nowych gierek i nadchodzącego DX12. BTW, sprzedaż wszystkiego, tj. 2500k+ z77 + 4570+z97 mate i kupno 4770k/4790k + ogarnięte mobo z97 raczej odpada - chcę zrobić upgrade jakiś i dodatkowo zarobić ;) Czekam na opinie i sugestie co Wy byście zrobili na moim miejscu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Podkręć twojego 2500k na 4.5ghz+, sprzedaj i5 4570 + z97 pc mate i kup za to monitor 120/144hz. Edytowane 7 Maja 2015 przez GeMtin1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledziq Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 W okolicach 900-950 PLN nie kupię nic sensownego 120/144, poza tym raczej szybki LCD nie jest priorytetem. Generalnie interesuje mnie wasze zdanie czy warto pod nowe gierki i DX12 mieć dodatkowe 4 wątki na procku. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Moim zdaniem nie warto. i7 by Ci się przydał, gdybyś pracował w PS, czy CADzie... A do samych gier to nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledziq Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Moim zdaniem nie warto. i7 by Ci się przydał, gdybyś pracował w PS, czy CADzie... A do samych gier to nie. czyli 4570+z97 vs 2600k+z77 (hipotetyczne oc ) stawiasz na Haswella rozumiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Zależy jakie gry, są takie w których 8 wątków coś daje. Zobacz testy procesorów na portalach, jak wypadają w grach. najczęściej to jakieś gry z ciężkim silnikiem i tryb multiplayer. Np.: Ja bym na twoim miejscu podkręcił to 2500k na tym został. Edytowane 7 Maja 2015 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledziq Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Widziałem ten test, na PPC w teście procesorów też sporadycznie jakaś gierka pokaże wzrost większy niż 2-3 FPS. OK zobaczę jak mobo reaguje na OC i ewentualnie napiszę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Crysis 3 , Watch Dogs w obu przypadkach smt daje kopa do 27%. GTA 5 też jest kop, ale nie duży ze względu na spory narzut na cpu. Generalnie smt przeszkadza w większości gier zmniejsza wydajność lub negatywnie wpływa na płynność, next car game na wykresie będzie pięknie i kop z smt tylko na monitorze jest piękne żabkowanie i nie da się grać z smt. DX12 nie ma nic do wykorzystania smt lub liczby rdzeni w danym grzej lub silniku , dx12 zmniejszy narzut na cpu. Póki co devsi chwalają się niewielkimi wzrostami wydajności po przejściu na dx12. Edytowane 7 Maja 2015 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Zostaw sobie 2500K i do tego odpowiednia grafa i masz spokój . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledziq Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) [...] Generalnie smt przeszkadza w większości gier [...] DX12 nie ma nic do wykorzystania smt lub liczby rdzeni w danym grzej lub silniku , dx12 zmniejszy narzut na cpu. [...] Z tego co piszesz najlogiczniej i najekonomiczniej byłoby to co mam wymienić na 4670k/4690k i kręcić ile się da, bo będę miał najmocniejszy pojedynczy rdzeń. Na z97 PC Mate (lol) rekordy pewnie nie padną... Nada się to mobo czy lepiej na drzewo z nią i coś lepszego kupić? Zostaw sobie 2500K i do tego odpowiednia grafa i masz spokój . Grafa już jest, kombinuje z prockiem . Edytowane 7 Maja 2015 przez sledziq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2015 Z tego co piszesz najlogiczniej i najekonomiczniej byłoby to co mam wymienić na 4670k/4690k i kręcić ile się da, bo będę miał najmocniejszy pojedynczy rdzeń. Na z97 PC Mate (lol) rekordy pewnie nie padną... Nada się to mobo czy lepiej na drzewo z nią i coś lepszego kupić? Grafa już jest, kombinuje z prockiem . Najekonomiczniej jest zostać na podkręconym 2500k. Nikt nie neguje że haswell daje kopa, ale wymiana nawet na takie i5 to spora dopłata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...