Melampus Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Kilka dni temu zauważyłem, że czas w trayu na pasku zadań w windowsie jest przestawiony. Pomyślałem, że synchro nawaliło i przestawiłem ręcznie nie zawracając sobie tym głowy. Niemniej problem zaczął się powtarzać w kolejnych dniach. Zrobiłem rozeznanie - podejrzewając, iż może to bios coś tu psuje (padła bateria). Owszem w biosie odkryłem tą złą godzinę. Problem w tym, że data jest ok, a pozostałe ustawienia także (nie są na auto tylko ręcznie dobrane). Dziwna sprawa, bo jak ze 3 lata temu siadła mi bateria to robiło reset całego biosu. Dodam, że jak zmienię datę, włączę ponownie komp to jest ok. Dopiero następnego dnia sytuacja się powtarza. Próbowałem zrobić też synchro w windzie, wybierając dostępne adresy stron, ale wyskakuje błąd i nie da rady. Przyznam, że jestem zmieszany. Macie jakieś propozycje co może powodować taką sytuację? Kilka informacji: Komp znacie, ale płyta to EVGA n780i, 8GB ddr2, Winda Vista 64 z wszystkimi uaktualnieniami ochrona - 360, najnowsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) Miałem takie jazdy z laptopem.. Siada ci RTC ( tylko bios też powienien sie zresetować a nie robi tego -- czyli podejrzany kwarc zegarkowy 32768Khz a nie bateria ale gdyby kwarc padł to zegar wogole by stał.. ) Tylko u mnie po 2 miesiacach problem znikł ( u mnie zegarek stawał ) a resetowanie sie czasu miałem w Epoxie ale próba naprawy mobo nie dała rezultatu... Edytowane 8 Maja 2015 przez Kwazor 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) Dzięki za informację. Płyta już swoje lata świetności ma za sobą, a ja i tak w tym roku planuję przesiadkę na nowszą platformę. Zobaczę do tego czasu jak się sprawa z tym problemem będzie miała. Może i u mnie "problem rozwiąże się sam". Pozdrawiam ;) Edytowane 8 Maja 2015 przez Melampus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 Jeśli nie rozwiąże się sam, to polecam Chronograph Lite, czyli program do synchronizacji czasu. http://chronograph-lite.soft112.com/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2015 Problem się rozwiązał, no może niezupełnie sam z siebie. Okazało się, że to bateria. Wczoraj poszły sobie w las ustawienia, co ewidentnie wskazało winowajcę. Po zmianie baterii na nową, nie zanotowałem żadnych przestawień czasu. Fajnie, ale z drugiej strony to bardzo dziwny przypadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2015 Wspomniałeś o baterii w pierwszym poście i jej nie wymieniłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2015 Nie wymieniłem. Jak napisałem wcześniej, tylko czas mi się zmieniał, a reszta była ok. Chyba w końcu bateria siadła całkowicie i poszły wszystkie ustawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...