jaruone Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 Hej, Chciałbym Was poprosić o pomoc. Obecnie posiadam dość leciwy sprzęt: Procesor:AMD Athlon II X4 630 2.8GHz; Mobo: Asus M4A79XTD EVO/USB3 AMD 790X Socket AM3; Grafika:Gigabyte Radeon HD 4850 512MB (256 bit) DDR3; RAM: GoodRam DDR3 2048MB PC1333 CL9; Zasilacz:OCZ StealthXStream 500W PSU; HDD:Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB NCQ i chciałbym coś zmienić, aby móc zagrać w jakieś nowsze gry np. Wiedźmina 3 czy Dragon Age Inquisition Pytanie czy pogonić powyższe graty za grosze, dorzucić kasy i wejść w coś od zera (zapewne Intel, choć może się mylę ??) czy na bazie powyższego ustrojstwa dałoby się wymyślić coś sensownego ,zmieniając np. samego procka i grafikę ?? Zastanawiam się też jak np. do i3-4160 ma się mój stary 4 rdzeniowiec - widziałem jakieś zestawienia , ale tylko teoretyczne , w stylu "ilość rdzeni 2 vs. 4", "Pamięć cache L3 0 vs 2MB" etc. z których nic tak naprawdę nie wynika (przynajmniej dla mnie). Rzadko grywam na PC w jakieś wymagające gry (od lat głównie Football Manager i z rok temu Diablo 3 ;) ), w gry akcji pogrywałem trochę na PS3 , więc raczej nie ładowałbym się w najbardziej topowy sprzęt, bo go po prostu nie wykorzystam i się zestarzeje - szukałbym raczej czegoś co pozwoli mi na odpalenie tego poruszanego Wiedźmina 3 w jakimś sensownym ustawieniu - taki kompromis między ceną a wydajnością. Zaproponujecie coś ?? Z góry dzięki. PS. Mega "lamerskie" pytanie - jeśli mam monitor 22" i tv 46" (oba full hd) to przy tej samej rozdzielczości nie powinny być widoczne różnice w ilości FPS na obu ekranach (w skrócie gra chodzi tak samo płynnie na 22" jak i na 46") ?? A jedyna różnica w obrazie (pomijając jakość matrycy, ustawienia kalibracyjne barw etc.) będzie polegać na wielkości piksela , tak że siedząc za blisko telewizora będzie można odnieść wrażenie leciutkiej pikselozy ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 daleko nie szukać, podobny temat: http://forum.purepc.pl/topic/366612-modernizacja-dziadka-czy-nowy-zestaw/?do=findComment&comment=3951262 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2015 PS. Mega "lamerskie" pytanie - jeśli mam monitor 22" i tv 46" (oba full hd) to przy tej samej rozdzielczości nie powinny być widoczne różnice w ilości FPS na obu ekranach (w skrócie gra chodzi tak samo płynnie na 22" jak i na 46") ?? A jedyna różnica w obrazie (pomijając jakość matrycy, ustawienia kalibracyjne barw etc.) będzie polegać na wielkości piksela , tak że siedząc za blisko telewizora będzie można odnieść wrażenie leciutkiej pikselozy ?? Nie powinno być różnic w fps. Na TV będą większe piksele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 @TSRules - ok, czyli rozumiem, że i rada podobna jak u kolegi w tamtym temacie - sprzedać kompa, i składać nowy, a częsciowa modernizacja nie ma sensu ?? @Leon166 - dzięki za rozwianie wątpliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 Tutaj nie ma czego modernizować . Ze starego kompa zostanie tylko zasilacz , dysk i ew. pamięć ram . Reszta idzie na sprzedaż . I3 4160 mimo że ma 2 rdzenie ( ale także HT - może przetwarzać 4 wątki jak twój Athlon II X4 ) jest szybszy niż X4 620 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 Jak składać to na Intelu czy AMD ?? Co wg. Was byłoby dobrą i w miarę ekonomiczną bazą wyjściową (chodzi mi o procesor i mobo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 Jesteś w stanie określić budżet na te dwa elementy? Wypadałoby dać i5 4460 + mobo na h81 jako takie minimum. Koszt w okolicach 1000 zł. Na pewno nie pakuj się jak poprzednio w zestaw drogie mobo + tani proc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 Myślę, że na proca i mobo mógłbym wydać tego kafla - choć naiwnie wierzyłem , że 4 rdzenie w antku starczą i nie będę musiał go wymieniać. Jednak z tego co piszecie 4 rdzenie 2.8 są słabsze niż 2 rdzenie 3.6 w i3-4160 - ech dawniej (w erze Celeronów i pierwszych Duronów, bo gdzieś wtedy jarałem się overclockingiem i wyduszaniem maksimum z procesora i VooDoo 3 :P) wszystko było prostsze ... No to już mam podstawę, teraz jakaś grafika do 600 zł - myślałem o GTX 750 Ti chyba, że dokładając 100-200 zł zrobię jakiś mega skok jakościowy, to dorzucę do karty , a jak nie przełoży się to na wydajność to wolę dołożyć tą kasę do SDD. BTW - Jak kupowałem poprzedni zestaw myślałem że coś będę podkręcał - szczerze, nawet mi się nie chciało szukać informacji jak to ogarnąć (w pewnym wieku człowiek chce włączyć sprzęt i ma chodzić,nie ma czasu na żyłowanie karty i proca i patrzenie ile wydajność w syntetycznym benchmarku skoczyła ;) ) więc masz rację przepłaciłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) Teraz jest jeszcze prostsze - Intel jest wyraźnie wydajniejszy od AMD i odpowiedni do gier jest 4-rdzeniowy. Nawet nie ma w czym wybierać, zastanawiać się. A że drogo to już osobna kwestia... Za ~200zł więcej masz gtx960 i różnica wydajności jest duża, zdecydowanie warto dołożyć. Edytowane 8 Maja 2015 przez borsuczy_król 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 Spoko - myślałem też o R9 270X 2GB (używane na gwarancji można wyłapać za 650 zł, nowe za 750 zł) - czy gtx960 jest lepszy ?? wiem, że ma lepsza kulturę pracy (mniejszy pobór mocy, cichsza praca) - pytanie czy warto ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 Wiedźmina 3 pytanie czy warto ?? Też pytanie... Skoro w okolicach 800 zł możesz mieć nowego GTX960 z Wiedźminem 3 gratis, zastanawiasz się nad używanym 270x za 650 zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfonor Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) Spoko - myślałem też o R9 270X 2GB (używane na gwarancji można wyłapać za 650 zł, nowe za 750 zł) - czy gtx960 jest lepszy ?? wiem, że ma lepsza kulturę pracy (mniejszy pobór mocy, cichsza praca) - pytanie czy warto ?? Tu masz sporo info: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/premiera_geforce_gtx_960_test_kart_graficznych_za_1000_zlotych A fakty są takie, że 960>270X>750Ti, pytanie brzmi - jak będzie działać ta gra na konkurencie GTX960, czyli na R9 280 - tego nie wiemy. A swoją drogą to Klaus Ci pieknie rozwiał wątpliwości. Też pytanie... Skoro w okolicach 800 zł możesz mieć nowego GTX960 z Wiedźminem 3 gratis, zastanawiasz się nad używanym 270x za 650 zł ? Na morelach masa GTX960 ma kupon na trzeciego Wiecha. Edytowane 9 Maja 2015 przez swenor27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) Też pytanie... Skoro w okolicach 800 zł możesz mieć nowego GTX960 z Wiedźminem 3 gratis, zastanawiasz się nad używanym 270x za 650 zł ? Myślałem , że są to porównywalne karty (nawet sądziłem że dzięki 256 bitowej szynie pamięci będzie to lepsze rozwiązanie) - widocznie się myliłem. Promocję "gra za darmo" uznałem za słabą - ceny promowanych 960 były prawie adekwatne do numeru z nazwy (ponad 900 zł ). Dopiero jak wpadliście w oburzenie moją herezją ;) wszedłem na morele i przefiltrowałem karty z promocji po cenie , to są 2 pozycje - MSI i Palit w cenie ok. 800 zł (palit kilka dych droższy , ale wyżej taktowany rdzeń i pamięci). Rozumiem, że modele za 800 zł różnią się od tych droższych np. chłodzeniem czy lekko niższymi taktami ?? BTW-zastanawiałem się, skąd wytrzasnąłem pomysł na tego radka 270X - i sobie w końcu przypomniałem - w zestawach proponowanych przez pure.pc proponowana jest MSI R9 270X Gaming -cena 767 zł - czyżby proponowali (z Waszych wypowiedzi) słabszą kartę, gdzie wystarczy dołożyć 15 zł by mieć MSI GeForce GTX 960 z Wiedźminem 3 ?? Edit: Zgodnie z radami postanowiłem złożyć w niedalekiej przyszłości coś takiego - zostawiam zasilacz i dysk ze starego kompa, dokupię czarny napęd DVD-RW : Procesor i5-4460 Karta Palit gtx960 (NE5X960S1041F) Mobo MSI H81M-P33 RAM HyperX Savage 8GB 1600 CL9 SDD Crucial SSD MX100 256GB Obudowa Zalman Z3 PLUS Powyższe części zamykają się w 2550 zł. Jakieś ewentualnie sugerowane zmiany ?? Edytowane 9 Maja 2015 przez jaruone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 Trułem 4 litery już w tym temacie: http://forum.purepc.pl/topic/366687-modernizacja-czy-zakup-nowego-pc/ i sporo mi rozjaśniliście, mam jeszcze dylemat odnośnie karty graficznej - powiedzmy, że na siłę mógłbym podnieść budżet do 1000 zł (choć wolałbym zmieścić się w 800-850). Czy wtedy opłacało by się brać GTX 770 czy pozostać przy GTX 960 ?? Jak wygląda sprawa z Radeonami, czy są konkurencyjne do gtx-ów ?? - szczerze powiedziawszy zestawy złożone przez Sebastiana Oktabę, trochę mi namieszały w głowie - polecał on m.in. MSI R9 270X Gaming gdzie w tej cenie mamy gtx960 z Wieśkiem w gratisie ! Prośba o rozwianie wątpliwości, bo mam już wszystko upatrzone /obadane (nawet i5-4460 za 714 zł z wysyłką :) ) a ta karta mnie wstrzymuje - na domiar złego nigdzie nie ma jeszcze recenzji W3 na PC i testu jak proce i karty sprawują sie w praniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 Mam pytanie - do komputera z i5-4460+ mobo MSI H81M-P33 chciałem brać gtx960 Palit Super Jet Stream. W międzyczasie poszukałem używanych kart na gwarancji i mam możliwość wzięcia r9 290 za ok. 1000 zł (to max jaki chcę wydać na kartę) Modele jakie mogę dostać to: http://www.sapphiretech.com/presentation/product/product_index.aspx?pid=2044&lid=1LUB http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-r9-290-tri-x-oc-4gb-ddr5-512bit-11227-00-40g-626627/ mam w związku z tym pytania, na które liczę , że mi odpowiecie. 1)Czy R9 290 to dobry wybór ?? Jest dużo lepsza od gtx960 ?? Gdzieś widziałem recenzję, gdzie porównywano je do farelek. 2) Czy wybrany procesor nie będzie ograniczał tej karty ? 3)Pod taki zestaw jaki niedrogi i solidny zasilacz byście polecili ?? W starym kompie mam ok. 5-letniego OCZ StealthXStream 500W PSU, więc pewnie musiałbym go pogonić z resztą gratów i kupić coś nowego. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2015 Ok - sorry za "śmiecenie" ,sorry za "7 dniowy okres zakupu" (dzisiaj mija siódmy, więc chyba jeszcze nie złamałem regulaminu co do tego punktu) - niestety moje posty które tu przerzucacie nie trafiają do osób skłonnych pomóc :( Ja wiem , że pewnie takich "niedzielnych" graczy macie po dziurki w nosie, jednak ciężko komuś kto ostatni raz 5 lat temu ogarniał części do kompa samemu sobie poradzić (i nie wyrzucić ciężko zapracowanych pieniędzy w błoto) , zestaw w zasadzie już złożony, tylko wciąż dylemat - jaka grafika ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...