Skocz do zawartości
jaruone

Modernizacja czy zakup nowego PC ?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Chciałbym Was poprosić o pomoc.

Obecnie posiadam dość leciwy sprzęt:

Procesor:AMD Athlon II X4 630 2.8GHz;

Mobo: Asus M4A79XTD EVO/USB3 AMD 790X Socket AM3;

Grafika:Gigabyte Radeon HD 4850 512MB (256 bit) DDR3;

RAM: GoodRam DDR3 2048MB PC1333 CL9;

Zasilacz:OCZ StealthXStream 500W PSU;

HDD:Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB NCQ

i chciałbym coś zmienić, aby móc zagrać w jakieś nowsze gry np. Wiedźmina 3 czy Dragon Age Inquisition

Pytanie czy pogonić powyższe graty za grosze, dorzucić kasy i wejść w coś od zera (zapewne Intel, choć może się mylę ??) czy na bazie powyższego ustrojstwa dałoby się wymyślić coś sensownego ,zmieniając np. samego procka i grafikę ?? Zastanawiam się też jak np. do i3-4160 ma się mój stary 4 rdzeniowiec - widziałem jakieś zestawienia , ale tylko teoretyczne , w stylu "ilość rdzeni 2 vs. 4", "Pamięć cache L3 0 vs 2MB" etc. z których nic tak naprawdę nie wynika (przynajmniej dla mnie).

Rzadko grywam na PC w jakieś wymagające gry (od lat głównie Football Manager i z rok temu Diablo 3 ;) ), w gry akcji pogrywałem trochę na PS3 , więc raczej nie ładowałbym się w najbardziej topowy sprzęt, bo go po prostu nie wykorzystam i się zestarzeje - szukałbym raczej czegoś co pozwoli mi na odpalenie tego poruszanego Wiedźmina 3 w jakimś sensownym ustawieniu - taki kompromis między ceną a wydajnością. Zaproponujecie coś ??

Z góry dzięki.

PS. Mega "lamerskie" pytanie - jeśli mam monitor 22" i tv 46" (oba full hd) to przy tej samej rozdzielczości nie powinny być widoczne różnice w ilości FPS na obu ekranach (w skrócie gra chodzi tak samo płynnie na 22" jak i na 46") ?? A jedyna różnica w obrazie (pomijając jakość matrycy, ustawienia kalibracyjne barw etc.) będzie polegać na wielkości piksela , tak  że siedząc za blisko telewizora będzie można odnieść wrażenie leciutkiej pikselozy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Mega "lamerskie" pytanie - jeśli mam monitor 22" i tv 46" (oba full hd) to przy tej samej rozdzielczości nie powinny być widoczne różnice w ilości FPS na obu ekranach (w skrócie gra chodzi tak samo płynnie na 22" jak i na 46") ?? A jedyna różnica w obrazie (pomijając jakość matrycy, ustawienia kalibracyjne barw etc.) będzie polegać na wielkości piksela , tak  że siedząc za blisko telewizora będzie można odnieść wrażenie leciutkiej pikselozy ??

Nie powinno być różnic w fps.

Na TV będą większe piksele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj nie ma czego modernizować .

Ze starego kompa zostanie tylko zasilacz , dysk i ew. pamięć ram .

Reszta idzie na sprzedaż .

I3 4160 mimo że ma 2 rdzenie ( ale także HT - może przetwarzać 4 wątki jak twój Athlon II X4 ) jest szybszy niż X4 620 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś w stanie określić budżet na te dwa elementy? Wypadałoby dać i5 4460 + mobo na h81 jako takie minimum. Koszt w okolicach 1000 zł.

Na pewno nie pakuj się jak poprzednio w zestaw drogie mobo +  tani proc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że na proca i mobo mógłbym wydać tego kafla - choć naiwnie wierzyłem , że 4 rdzenie w antku starczą i nie będę musiał go wymieniać.

Jednak z tego co piszecie 4 rdzenie 2.8 są słabsze niż 2 rdzenie 3.6 w i3-4160 - ech dawniej (w erze Celeronów i pierwszych Duronów, bo gdzieś wtedy jarałem się overclockingiem i wyduszaniem maksimum z procesora i VooDoo 3 :P) wszystko było prostsze ...

No to już mam podstawę, teraz jakaś grafika do 600 zł - myślałem o GTX 750 Ti chyba, że dokładając 100-200 zł zrobię jakiś mega skok jakościowy, to dorzucę do karty , a jak nie przełoży się to na wydajność to wolę dołożyć tą kasę do SDD.

BTW - Jak kupowałem poprzedni zestaw myślałem że coś będę podkręcał - szczerze, nawet mi się nie chciało szukać informacji jak to ogarnąć (w pewnym wieku człowiek chce włączyć sprzęt i ma chodzić,nie ma czasu na żyłowanie karty i proca i patrzenie ile wydajność w syntetycznym benchmarku skoczyła ;) )  więc masz rację przepłaciłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz jest jeszcze prostsze - Intel jest wyraźnie wydajniejszy od AMD i odpowiedni do gier jest 4-rdzeniowy. Nawet nie ma w czym wybierać, zastanawiać się. A że drogo to już osobna kwestia...

Za ~200zł więcej masz gtx960 i różnica wydajności jest duża, zdecydowanie warto dołożyć.

Edytowane przez borsuczy_król
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko - myślałem też o R9 270X 2GB (używane na gwarancji można wyłapać za 650 zł, nowe za 750 zł) - czy gtx960 jest lepszy ?? wiem, że ma lepsza kulturę pracy (mniejszy pobór mocy, cichsza praca) - pytanie czy warto ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko - myślałem też o R9 270X 2GB (używane na gwarancji można wyłapać za 650 zł, nowe za 750 zł) - czy gtx960 jest lepszy ?? wiem, że ma lepsza kulturę pracy (mniejszy pobór mocy, cichsza praca) - pytanie czy warto ??

Tu masz sporo info: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/premiera_geforce_gtx_960_test_kart_graficznych_za_1000_zlotych

A fakty są takie, że 960>270X>750Ti, pytanie brzmi - jak będzie działać ta gra na konkurencie GTX960, czyli na R9 280 - tego nie wiemy.

A swoją drogą to Klaus Ci pieknie rozwiał wątpliwości.

Też pytanie...

Skoro w okolicach 800 zł możesz mieć nowego GTX960 z Wiedźminem 3 gratis, zastanawiasz się nad używanym 270x za 650 zł ?

Na morelach masa GTX960 ma kupon na trzeciego Wiecha.

Edytowane przez swenor27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też pytanie...

Skoro w okolicach 800 zł możesz mieć nowego GTX960 z Wiedźminem 3 gratis, zastanawiasz się nad używanym 270x za 650 zł ?

Myślałem , że są to porównywalne karty (nawet sądziłem że dzięki 256 bitowej szynie pamięci będzie to lepsze rozwiązanie) - widocznie się myliłem.

Promocję "gra za darmo" uznałem za słabą - ceny promowanych 960 były prawie adekwatne do numeru z nazwy (ponad 900 zł ). Dopiero jak wpadliście w oburzenie moją herezją   ;) wszedłem na morele i przefiltrowałem karty z promocji po cenie , to są 2 pozycje - MSI i Palit w cenie ok. 800 zł (palit kilka dych droższy , ale wyżej taktowany rdzeń i pamięci). Rozumiem, że modele za 800 zł różnią się od tych droższych np. chłodzeniem czy lekko niższymi taktami ??

BTW-zastanawiałem się, skąd wytrzasnąłem pomysł na tego radka 270X - i sobie w końcu przypomniałem - w zestawach proponowanych przez pure.pc proponowana jest MSI R9 270X Gaming -cena 767 zł - czyżby proponowali (z Waszych wypowiedzi) słabszą kartę, gdzie wystarczy dołożyć 15 zł by mieć 

MSI GeForce GTX 960 z Wiedźminem 3 ??

Edit:

Zgodnie z radami postanowiłem złożyć w niedalekiej przyszłości coś takiego - zostawiam zasilacz i dysk ze starego kompa, dokupię czarny napęd DVD-RW :

Procesor i5-4460

Karta Palit gtx960 (NE5X960S1041F)

Mobo MSI H81M-P33

RAM HyperX Savage 8GB 1600 CL9

SDD Crucial SSD MX100 256GB

Obudowa Zalman Z3 PLUS

Powyższe części zamykają się w 2550 zł. Jakieś ewentualnie sugerowane zmiany ??

Edytowane przez jaruone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trułem 4 litery już w tym temacie:

http://forum.purepc.pl/topic/366687-modernizacja-czy-zakup-nowego-pc/

i sporo mi rozjaśniliście, mam jeszcze dylemat odnośnie karty graficznej - powiedzmy, że na siłę mógłbym podnieść budżet do 1000 zł (choć wolałbym zmieścić się w 800-850).

Czy wtedy opłacało by się brać GTX 770 czy pozostać przy GTX 960 ?? Jak wygląda sprawa z Radeonami, czy są konkurencyjne do gtx-ów ?? - szczerze powiedziawszy zestawy złożone przez Sebastiana Oktabę, trochę mi namieszały w głowie - polecał on m.in. MSI R9 270X Gaming  gdzie w tej cenie mamy gtx960 z Wieśkiem w gratisie !

Prośba o rozwianie wątpliwości, bo mam już wszystko upatrzone /obadane (nawet i5-4460 za 714 zł z wysyłką :) ) a ta karta mnie wstrzymuje - na domiar złego nigdzie nie ma jeszcze recenzji W3 na PC i testu jak proce i karty sprawują sie w praniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie - do komputera z i5-4460+  mobo MSI H81M-P33 chciałem brać gtx960 Palit Super Jet Stream. W międzyczasie poszukałem używanych kart na gwarancji i mam możliwość wzięcia r9 290 za ok. 1000 zł (to max jaki chcę wydać na kartę)

Modele jakie mogę dostać to:

http://www.sapphiretech.com/presentation/product/product_index.aspx?pid=2044&lid=1LUB

http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-r9-290-tri-x-oc-4gb-ddr5-512bit-11227-00-40g-626627/

mam w związku z tym pytania, na które liczę , że mi odpowiecie.

1)Czy R9 290 to dobry wybór ?? Jest dużo lepsza od gtx960 ??  Gdzieś widziałem recenzję, gdzie porównywano je do farelek.

2) Czy wybrany procesor nie będzie ograniczał tej karty ?

3)Pod taki zestaw jaki niedrogi i solidny zasilacz byście polecili ?? W starym kompie mam ok. 5-letniego OCZ StealthXStream 500W PSU, więc pewnie musiałbym go pogonić z resztą gratów i kupić coś nowego.

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok - sorry za "śmiecenie" ,sorry za "7 dniowy okres zakupu" (dzisiaj mija siódmy, więc chyba jeszcze nie złamałem regulaminu co do tego punktu) -  niestety moje posty które tu przerzucacie nie trafiają do osób skłonnych pomóc :(

Ja wiem , że pewnie takich "niedzielnych" graczy macie po dziurki w nosie, jednak ciężko komuś kto ostatni raz 5 lat temu ogarniał części do kompa samemu sobie poradzić (i nie wyrzucić ciężko zapracowanych pieniędzy w błoto) , zestaw w zasadzie już złożony, tylko wciąż dylemat - jaka grafika ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi