PanRafall Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 Witam. Mam zamiar wymienić mojego msi gtx 770 na coś wydajniejszego. GPU mam od grudnia 2013, więc gwarancja to jeszcze 1,5 roku. Powiedzmy, że sprzedałbym tego gtx'a za te 800-900 zł, wtedy mógłbym przeznaczyć na nową kartę jakieś ~1600 zł. Tutaj pojawia się pierwsze pytanie do was - na co? Chodzi o to żeby dobrze mi się grało w najnowsze tytuły. Zależy mi na wydajności/możliwości podkręcania (choć w sumie gtx 770 nie podkręcałem jeszcze bo nawet w GTA V grało mi się przyjemnie na vhigh, pewnie na wieśka raczej będę musiał ) w stosunku do ceny. Specyfikacja kompa - http://www.morele.net/inventory/info/MFUj3K/ Rozdziałka na której gram to Full HD, ale jeśli to ma znaczenie to mam drugi monitor 2048x1152 - zazwyczaj wyświetla on przeglądarkę bądź inne duperele, gdy na fhd gram. Myślę nad gtx 970 i to mocno. Chyba nie będzie lepszej karty za tą cenę. Ogólnie mi się nie śpieszy i tutaj pojawia się drugie pytanie - kiedy najlepiej będzie zrobić tą wymianę? Nie lepiej poczekać na nowe Radki? Są plotki, że ma być premiera w wakacje. Jak myślicie, czekać i jak tak to o ile zejdą ceny 970? Ten tekst ( http://www.purepc.pl/karty_graficzne/amd_wraca_do_walki_nowe_procesory_fx_apu_i_radeony_w_drodze) zapowiada, że radki coś tam mają mieć w sobie, ale będzie pewnie jak zawsze ;x Czekam na pomoc i z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 8 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2015 970 a co innego, nawet budżet Ci wyszedł w sam raz. Ale czy zmieniać? Nie zapowiada się w najbliższym czasie żaden hit który przebije 970 pod kątem cena/opłacalność, ale ceny z powodu niekorzystnego kursu są nadal trochę nieciekawe, chociaż chyba lekko spadły. Kartę masz mocną, nie spieszy Ci się, proponuję przynajmniej najpierw zobaczyć jak ten Wiedźmin będzie chodził na 770. Choćby GTA 5 pokazało, że nie ma co wróżyć odnośnie wymagań. Nowe Radeony to chyba mają być rebrandy poza najwyższym/najdroższym modelem, który pewnie nie będzie konkurentem dla 970, a raczej dla 980(Ti). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanRafall Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2015 Chyba zrobię to tak, że poczekam na vulcana, w10, nowe radki i 980Ti wtedy zobaczę jak się wszystko rozwinie - mam nadzieję, że na moją korzyść, a potem znów założę temat na temat upgrade'u, bo na dziś podkręcony gtx 770 powinien mi starczyć na granie w b.wysokich ustawieniach w wieśka, to w inne gry też nie powinno być problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanRafall Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2015 Witam po krótkiej przerwie. Jeszcze raz przeanalizowałem sobie to co chciałem zrobić i doszedłem do wniosku że warto poczekać na rozwój sytuacji tj. wyjście nowych radków/980ti. Raczej nie zmienią one ceny 970'tki, wtedy pozostanie mi czekanie na w10 i vulcana (z tym nie wiadomo za bardzo kiedy wyjdzie). Jak nic się nie zmieni na rynku to pozbieram kasę i będę czekał na pascala od nvidii :) Teraz pytanie z innej beczki - według was lepiej jest wymieniać kartę co 1-2 lata, czy 3-5 lat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Sam sobie odpowiedz na tego typu pytania... Skąd my mamy widzieć co będzie za 2 lata. Można się tylko sugerować tym co mamy od paru lat czyli zastój grafiki w grach i dość rozsądne wymagania. Jedni obwiniają za to konsole, ja mam zdanie że to głównie developerzy są tego winni i wolą iść na łatwiznę. Patrząc na ostatnie lata i posiadane karty to nie miałem jakiś większych problemów czy nacisku na wymianę grafiki. Większość dzisiejszych gier mogłem ograć na tym co miałem z 3 lata temu z pewnymi wyjątkami, których było niewiele. Czyli taki GTX 970 powinien starczyć nawet na 3 lata by grać w przyzwoitych detalach w większość gier. Ale to czysto teoretycznie. Ogólnie uważam że skok wydajnościowy miedzy GTX 770, a 970 nie jest taki duży. Plusem jest tu większa ilość VRam i tu trzeba brać to pod uwagę. Dlatego zalecane jest by jednak wymienić GTX 770. Ale niekoniecznie teraz i niekoniecznie na 970. Edytowane 18 Maja 2015 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Teraz pytanie z innej beczki - według was lepiej jest wymieniać kartę co 1-2 lata, czy 3-5 lat? Najlepiej w zależności od potrzeb i realiów. Kupisz dziś Titana X, będzie spokój na 3-4 lata... ale gwarancji nie ma. Wszystko tu zależy od tego co będzie działo się przez kolejne parę lat. Raczej zaczną forsować 4K to sobie sam odpowiedz. AC Unity już przedsmak wymagań pokazało i raczej nic poniżej 970-ki bym nie kupował, acz np GTX 960 może przez rok starczy. Akurat karty graficzne niestety są dosyć kapryśnymi układami wymagającymi częstych zmian ze względu na parcie rynku i wydawców gier. Tutaj tylko rozsądek, zasobność portfela i ocena w co będziesz grał i w co w tym przypadku warto zainwestować. Najrozsądniej kupować grafikę cena/wydajność, która daje rozsądny FPS w interesujących cię grach. Moim zdaniem rozważ GTX 970 lub R9 290. Edytowane 18 Maja 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...