joorvishoon Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) Witam Składam się powoli do zakupu karty graficznej pod wieśka, i wygląda na to że padnie na GeForce 970. Czytać testy umiem, więc też nie chodzi o upewnianie się "czy mię pójdzie?", ale raczej o pewną moją obserwację, którą chciałem społecznie skonsultować. Pojawiła się seria kart 970 w wersji mini itx (dokładnie Gigabyte i Asus rzucili coś takiego na rynek). Wygląda to bardzo przyzwoicie jeśli chodzi o konstrukcję, z testów (Asus) wynika też że kultura pracy i możliwości podkręcania nie odbiegają znacznie od "dużych" kart. Zgodnie z logiką biznesu taka miniaturyzacja powinna być droższa i z recenzji wyszło na to, że te karty faktycznie są nieznacznie droższe od swoich większych braci. Jednak szybka wizyta na Ceneo szybko mi uzmysłowiła, że logika biznesu nie funkcjonuje w naszym porypanym kraju, i karty mini ITX z rdzeniem 970 są u nas zauważalnie tańsze niż wersje 30-sto centymetrowe. ... czy ktoś wie coś więcej o tej sytuacji, a dokładniej - czy ktoś zna jakikolwiek powód, żeby nie kupić sobie wersji mniejszej za niższą cenę, zamiast inwestować pieniądze w kartę większą i nieco droższą? Jakieś ukryte wady tych miniówek czy coś? Edytowane 9 Maja 2015 przez joorvishoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) Słabsza sekcja zasilania i limity oraz tylko jeden wentylator, czyli cieplej/głośniej. Żeby zaoszczędzić 50zł przy kwocie ~1500zł? Nie wiem czy warto. Chociaż z drugiej strony przynajmniej się nie ugina w slocie i nie trzeba żyłką podciągać ;) Edytowane 9 Maja 2015 przez borsuczy_król Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2015 Jakby szło o 50 zł to bym nie kombinował, ale na dzisiaj można oszczędzić nawet 150 zł na takim zakupie, a to już nie jest pomijalna kwota. Co do słabszej sekcji zasilania i limitów - goście w teście asusa wykręcili do 1300 MHz (>1500 w turbo) i trykało. Również zgodnie z opisem wentyl nie hałasował w sposób zauważalny, a temperatury były gorsze o jakieś 3 stopnie od wielkich kart. Tutaj test który przywołuję: http://www.bit-tech.net/hardware/graphics/2015/01/15/asus-geforce-gtx-970-directcu-mini-review/1 Tak więc wg tego testu i zakładając że nie zamierzam zmieniać domyślnego napięcia karty wynika że nie powinno być dla mnie różnicy między dużą kartą a małą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2015 (edytowane) Ja widzę różnice 10 stopni czyli karta lata na 75 stopni lub więcej, przyjdzie lato to już zrobi się 80-85.... a to tylko temp. rdzenia, współczuje sekcji zasilania.... Od 60 stopni zaczyna się zbijanie taktów. Dla 150 zł bawić się nie warto, to 10% ceny a ma się spokój ze posiada się pełnowartościowy produkt. Edit. Co do testu to napisali ze lata od 1400 do 1500 czyli zazwyczaj 1400. Na innej stronie 1351MHz w Boost osiągnęli. Karta bez OC 68 stopni Edytowane 10 Maja 2015 przez Ns5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2015 Dobra, może faktycznie, będę się zaten rozglądał za dużymi modelami. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...