Jump to content
Włodi

Przesiadka z GTX 760 na GTX 960 opłacalna ?

Recommended Posts

Jak myślicie, opłaca zamieniać te karty, zakładając że praktycznie nic nie musiał bym do 960 dopłacać ?

Skąd bierze się w tej karcie tak wąska szyna pamięci, i co za tym idzie niższa jej przepustowość przy względnie lepszych osiągach względem 760 ?

Na marginesie, przy zakupie od niektórych producentów można dostać wieśka 3 za darmo (tj. taniej niż byśmy chcieli kupić w sklepie), co jest jednym z argumentów za.

http://www.x-kom.pl/p/228587-karta-graficzna-pci-e-msi-geforce-gtx960-2048mb-128bit.html<--- To rozumiem jest referent ? Będzie jakaś różnica między Asus 760OC, a tym modelem ?

Czy lepiej dołożyć te, powiedzmy 50zł i kupić wersję OC -- > http://www.x-kom.pl/p/228587-karta-graficzna-pci-e-msi-geforce-gtx960-2048mb-128bit.html

A może poczekać, uzbierać trochę kasy i wziąć wersję 4GB  za ~1000zł ? Do niektórych gier by się przydało, np. do Watch Dogs, czy GTA V.

Edited by Włodi

Ok, dzięki. W takim razie wezmę wersję 4GB, może tego najtańszego Gigabyte.

Napiszcie mi, dlaczego ta karta ma zawężoną szynę względem 760 i czy wpływa to jakoś na praktykę, niektóre gry gorzej chodzą albo coś ? Czytam dużo negatywnych reakcji na ten model, że jest poobcinana itp, ale nie wiem czy powinienem się tym przejmować ?

Przy takim sprzęcie aż kłuje w oczy, że procek niepodkręcony ;)

Czekam z tą przyjemnością na gorsze czasy ;)

A tak serio na samą myśl o zabawie z tym robi mi się nie dobrze :D Jakoś nie jestem fanem OC, zwłaszcza wówczas, gdy procesor jeszcze dobrze sobie radzi z większością zadań i nie odczuwam  dyskomfortu. Komputer oczywiście jest gotowy, otrzymał spadek po poprzednim OC Quada Q9550 w postaci SilentiumPC Fortis, które się marnuje. Ale tak jak pisałem, czas na OC na pewno nadejdzie :D. Na razie przynajmniej mogę delektować się ciszą, po zakupie GTX 960 jeszcze większą za sprawą pół pasywnego chłodzenia :)