Skocz do zawartości
Oracle

Procesor i płyta główna do gier i programowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie, szukam procka aby zastąpić wysłużonego Athlona II X4 630 na coś z wyższym single core performance.

Szukałem ostatnio jakiejś i5 ale szczerze to gubię się w tych wszystkich oznaczeniach. Szczególnie, że są jakieś starsze wersje.

Moje wymagania:

• Może być używka (nawet bym preferował taką opcję jeśli przewyższy zysk na odliczeniu VAT), więc starsze modele też wchodzą w grę
  • Okolice 500-700zl za proc
  • 200-400 za płytę główną
  • Musi się nadawać do zarówno gier jak i programowania, co najmniej 4 rdzenie.
  • Musi dać radę WoWowi. Obecny nie daje rady przy grupie ~20-30 osób.

Ma pracować z:

• 16GB ram 4 kości po 4GB Goodram Pro 1600 DDR3 - GY1600D364L9/4G
  • Przydałaby się przyszłościowa opcja obsługi 32GB ramu (czasem zużycie przekracza 15GB ramu a swap wyłączony)
  • Gigabyte Radeon 7970 http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4102#ov
  • SSD x2 + HDD + Drive wszystko na sata (nie sądzę aby to miało jakieś znaczenie, nie mam zamiaru używać RAID w żadnej konfiguracji)

Są jeszcze 2 kwestia przy okazji.

1. Jakie chłodzenie do tego? Chciałbym coś ciekawego cichego a zarazem wydajnego. 

2. Wydaje mi się że Coolermaster M520 powinien styknąć do nowego procka, wszak AMD pobiera dość sporo prądu ale mogę się mylić. Póki co mój zestaw działa na nim już dobre kilka lat i wszystko ładne śmiga.

Z góry dzięki za porady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nowych zestawów to proponuję I5 4460 za 795 zł + Gigabyte GA-B85M-D3H za 269 zł .

Do tego chłodzenie SPC Fera 2 za ~100 zł .

A jak w grę wchodzą używki to proponuję z allegro I5 2400 za 409 zł + Asrock B75 Pro3 za 175 zł .

Wyjdzie zauważalnie taniej a procek nie znacznie słabszy niż I5 4460 .

Do tego proponuję to samo chłodzenie co wyżej .

Ceny nowego sprzętu z morele.net .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro czasami wykorzystujesz cały ram to bym zrobił swapa na ssdeku z 4GB [chyba więcej już to przesada ;) ] co prawda wolniesze to bedzie od ramu ale szybsze od HDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak w grę wchodzą używki to proponuję z allegro I5 2400 za 409 zł +Asrock B75 Pro3 za 175 zł .

Ciekawa opcja, a jest jakaś szybsza używka w okolicach powiedzmy 700zl która dorównuje nówkom  za ~ 1100 czy raczej tylko ta półka cenowa? I czy jest na tyle szybsza od i5 2400 zeby sie to oplacalo?

skoro czasami wykorzystujesz cały ram to bym zrobił swapa na ssdeku z 4GB

W ten sposób zabiłem 2 dyski SSD, nigdy więcej swapa na SSD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I7 2600 ma HT - jak soft będzie w stanie to wykorzytać to I7 będzie zauważalnie szybszy szybszy od I5 .

Procek dzięki temu zachowuje się jak by miał 8 rdzeni - może na raz przetwarzać 8 wątków , gdzie I5 przetworzy tylko 4 wątki .

Bez tego to tylko dodatkowe 300 mhz i 2 mb cache L3 więcej niż w I5 2400 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę nad dwoma opcjami

i7 2600 albo i7 2600K

widzę, że nówki i7 2600 będę w stanie wyrwać za ok 730zl bez vatu więc nie opłaca się używek.

natomiast są w cenie podobnej co używka i7 2600K

Warto polować na wersję K?

Odnośnie chłodzenia to może jest jakaś wydajniejsza opcja ? powiedzmy 150-200zl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi