otagan Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 Witam. Mam dziwny problem. Kilka dni temu nagle wzrosło mi użycie procesora i to dosyć znacznie, w spoczynku około 40% a powinno być gdzieś z 1%. Jedyne co mi wykorzystuje tyle zasobów to system i przerwania systemowe. system około 20%. Jest to dosyć zauważalne np podczas przeglądania neta gdyż po otwarciu nowej strony cały czas mam koło kursora te ładujące się kółeczko. Co ciekawe pojawia się to nie zawsze, jeżeli np. odłączę komputer od zasilania i włączę go to wszystko ok, ale jeśli zrestartuję go czy po prostu wyłącze i włącze ponownie to użycie procesora od razu w górę. Zrobiłem formata i zrestartowałem bios i dalej to samo. Sprzęt: i54690k,r9 290, 8gb ram, ssd, z97-p, zasilacz cs650m. Jeszcze przed formatem podkręcałem procka programem w biosie ez tuning wizard wiec moze cos przez to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) Kup porządny antywir i przeskanuj wszystkie zasoby, nie tylko te z formatowane. Kolejną sprawą to wróć do domyślnych ustawień biosu, systemu. Po formacie takie kwiatki nie powinny mieć miejsca. Edytowane 13 Maja 2015 przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
otagan Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) Skanowałem kasperskym, avastem i malwarbytes anti-malware i nic nie wykryło. No właśnie format i restart biosu był a i tak wałek. Edytowane 13 Maja 2015 przez otagan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2015 Odpal gpu-z i sprawdź obciążenie gpu, temp. gpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
otagan Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2015 (edytowane) Znowu się zaczyna. Screeny z gpu-z. http://gpuz.techpowerup.com/15/05/24/40s.png i jeszcze z cpu normalnie powinno być core speed w spoczynku jakies 800 a tu cisnie prawie że na full. system: 23% przerwania systemowe: 10% proces wykonawczy klienta/serwera: 3,5% Jak wyłączę kompa od prądu i włączę to działa normalnie ale po iluś tam uruchomieniach znowu się to pojawia. Edytowane 24 Maja 2015 przez otagan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupek Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2015 Process Monitor (sysinternals) i jedziesz z obserwacja jaki proces obciąża w ten sposób procka (sprawdzasz powiązania). Tak przychodzi mi do głowy, że skoro system po reinstalce to może w tle zaczyna ciągnąc i instalować aktualizacje. Wyłącz je całkiem i sprawdz czy przypadkiem przypadłość nie zniknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2015 Kup porządny antywir i przeskanuj wszystkie zasoby, nie tylko te z formatowane.Prośba. Nie proponuj nikomu zakupu antywirusa. Jest tyle darmowych dobrych antywirusów, że naprawdę kupowanie antywirusa nie jest nikomu do szczęścia potrzebne. Skanowałem kasperskym, avastem i malwarbytes anti-malware i nic nie wykryło.To teraz przeskanuj AdwCleaner i Avira: https://toolslib.net/downloads/viewdownload/1-adwcleaner/ http://filehippo.com/pl/download_avira/ System oryginał czy pirat? Jak pirat, to może masz koparkę bitcoinów gratis? Pokaż screen z menedżera zadań - zakładka procesy, zaznaczona opcja "pokaż procesy wszystkich użytkowników", posortuj wg użycia procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapi89 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2015 Kolega już pisał, 23% system, 10% przerwania systemowe. Czyli jakiś problem w komunikacji pomiędzy urządzeniami, czy to ramy, dyski, karty, dosłownie cokolwiek. Pokaż jeszcze screena z CrystalDiskInfo wszystkich dysków. Z losowych pomysłów... Czy obudowa jest uziemiona? Czyli czy jest podłączony komputer do gniazdka z bolcem który faktycznie jest uziemiony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...