Skocz do zawartości
kulfi82

Przekierowanie domeny za pomocą .htaccess

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panów i Panie, mam pytanie typowo z obsługi hostingu www. Posiadam domenę www.costam.pl przypisaną do konta hostingowego. W koncie tym utworzyłem subdomenę nowa.subdomena.pl - zadaje polega na tym aby przekierować subdomenę na konkretny adres IP (np. 86.88.77.94). Utworzyłem więc w katalogu subdomeny plik .htaccess z przekierowaniem 301, jednak takie przekierowanie przenosi mnie bezpośrednio na ares 86.88.77.94 a zależy mi na tym aby w pasu nadal widniał adres subdomeny. Jak wykonać taką operację? Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez kulfi82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.05.2015 o 13:06, ULLISSES napisał(a):

Nie da się. Takie przekierowanie robi się w panelu zarządzania domeną.

Da się, przed chwilą zupełnie przypadkowo znalazłem rozwiązanie. W strefie DNS hostingu można dodać rekord A o nazwie nowa = wartość IP, oraz www.nowa=wartość IP. Dzięki temu mamy przekierowanie subdomeny na zewnętrzny IP a w pasku przeglądarki nadal mamy subdomenę. Ale i tak dzięki za pomoc :D

Edytowane przez kulfi82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 15.05.2015 o 13:19, kulfi82 napisał(a):

Da się,

Nie da się.

przed chwilą zupełnie przypadkowo znalazłem rozwiązanie.

Jak byś raczył przeczytać, co napisałem, to nie był by to przypadek.

W strefie DNS hostingu można dodać rekord A o nazwie nowa = wartość IP,

To teraz jeszcze poczytaj, czym jest plik .htaccess, a potem przeczytaj tytuł panelu, w którym wykonałeś powyższą operację.

Na koniec przeczytaj jeszcze raz, co napisałem.

Ale i tak dzięki za pomoc :D

Nie ma sprawy, polecam się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, nie załapałem kontekstu wypowiedzi... za pomocą .htaccess się nie da, da się z wykorzystaniem strefy DNS - nie zgodzę się tylko z tym, że robimy to tylko w panelu domeny bo, DA mojego hostingu również ma możliwość zarządzania DNS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi