DarekC Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2015 Witam, do tej pory się tym nie interesowałem, aż zainstalowałem różne programy do "inwigilacji" podzespołów w komputerze i mocno się zdziwiłem jak pokazało, że moje pamięci Kingston HyperX Fury White 8GB 1600MHz pracują tylko w 800MHz Sprawdzałem w BIOS i co bym tam nie ustawił to np CPU-Z pokazuje tylko 800 w samym bios'ie wykrywa je jako 1600 ale taktowaniu pokazuje tylko 800MHz Pamięci pracują wraz z procesorem i5 4690 (bez K) i płytą główną Asrock Z87 Pro4 Załączam grafiki z CPU-Z Co i gdzie musze ustawić by pamięci chodziły z maksymalnym taktowaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2015 Wszystko jest w porządku. Przeczytaj jak działa pamięć typu DDR to zrozumiesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2015 Wszystko jest OK . Rzeczywiste taktowanie pamięci to 800 mhz , a 1 600 mhz to ich tzw. efektywne taktowanie - wiąże się to z samą konstrukcją pamieci typu DDR , pamięć typu DDR może przesyłać dane po obu stronach sygnału taktującego dlatego podawane są takie oznacznie Tak samo dla ramów 1 333 mhz rzeczywiste takty ( pokazywane przez bios i programy ) to 667 mhz . Tak samo jest z pamięciami GDDR w kartach graficznych ( z wyjątkiem GDDR5 - tam jest 4x ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2015 Ale pamięci tak czy siak masz słabe. 1600 CL10 ['] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekC Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2015 Dzięki za szybką odpowiedź, a pamięci mam jakie mam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...