aerial Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) Następująca sytuacja: Neostrada "do 10Mbps", modulacja G.dmt. Stary router Linksys WAG200G po synchronizacji pokazuje ~9500kbps downstream w ustawieniach. W speedtestach prędkość pobierania realna ~7,5-7.8 Mbps. Po przesiadce na Netgear DGN2200 synchro pokazuje: attainable downstream: ~9500 kbps (tyle co linksys), data: 7800 kbps (czyli +/- tyle ile linksys daje realnego downloadu) a w speedtestach jest ~6.3 Mbps realnej prędkości Jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje? W ogóle nie powinno pokazywać maksymalnego synchro 8mbps na modulacji g.dmt? screeny: wag200g: http://i.imgur.com/s9eNQpe.png- realny download prawie 8mbps dgn2200: http://i.imgur.com/hvwOUWe.png- realny download max 6.5mbps mogę zamieniać te routery i wyniki są powtarzalne Edytowane 20 Maja 2015 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2015 Robiłeś jakieś testy po za speedtestem? Dosyć miarodajne jest sprawdzanie np poprzez pobieranie czegoś na Steam(mają dobre serwery). MTU takie same w obydwu przypadkach? Firmware aktualny na dgn? Spróbuj obydwa routery lub tylko dgn przetestować łącząc np. przez pppoe(bridge mode) bezpośrednio z komputerem, NAT potrafi nieźle obciążać system i CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) Testowałem różnymi sposobami, prędkość jest rzeczywiście taka. MTU takie samo. Firmware próbowałem na dgn najnowszy oficjalny i amod, identyczna prędkość. Używam amod bo ma więcej opcji i pokazuje więcej parametrów. Jeszcze dodam że moge manipulować SNR w routerze netgear, ale zmienia się tylko attainable rate, rośnie np. do 11mbps, ale już data rate pozostaje bez zmian 7800 niezależnie. Edytowane 20 Maja 2015 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...