jaruone Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2015 Mam do Was pytanie - posiadam 2 dyski 500GB, jeden w starym PC: Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB NCQ (HD502HJ), drugi w PS3 hybrydowy Seagate ST500LM000. Oba sprzęty (komp i PS3) idą na sprzedaż, ale postanowiłem zostawić 1 dysk na data bank do nowego kompa, gdzie jako główny wrzucam 250 GB SDD. Na początku wydawało mi się to oczywiste , że ST500LM000, później zacząłem grzebać co ja tak właściwie kupiłem(do PS3 nie było w tej cenie lepszego wyboru) i okazało się, że dysk ma 5400 rpp. Próbowałem znaleźć jakiś test porównujący oba dyski (lub podobne ) - nic nie znalazłem. W związku z tym pytanie do Was - który dysk byłby lepszy czy mający 5400 obr. ale dozbrojony w 8GB SSD i 64 mb cache Seagate, czy tradycyjny ale 7200 obr i 16 MB talerzowiec ?? Ideałem byłoby poparcie opinii jakimś testem/wykresem (może Wam lepiej pójdzie szukanie w sieci ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2015 samsung jest niezły, chyba nawet troche szybszy, ale z kolei seagate przy odczycie z flash ma szybszy dostęp ja wybrałbym nowszy model (bazując też na SMART) bo jak wiadomo są to urządzenia mechaniczne które z czasem się zużywają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2015 Z natury wolniejsze obrotowo dyski są też trwalsze. Ja bym zostawił sobie hybrydę z drugiej strony nie wiem jak z trwałością części SSD w tym dysku. Tu mam zagwozdkę i o to bym głównie pytał, bo czysty HDD z natury jest trwały, no i przetestowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2015 Dysk Samsunga ma już 5 lat - przejechałem go HD Tune i nie ma żadnych komunikatów wskazujących na kłopoty/czy potencjalne kłopoty . Czasem zdarzało mu się "trzasnąć" podczas mielenia danych, ale znajomy miał tak samo - twierdził, że to pozycjonowanie głowicy czy coś takiego. Ogólnie planowałem zostawić właśnie jSamsunga - nie chce mi się szukać nowego dysku do PS3 , a bez dysku ciężko sprzedać. Z drugiej strony dysk SSHD kupiony ok. roku temu , na gwarancji, kosztuje kilka stów, a "dzieciaki" z Allegro i tak nie docenią go w PS3 bo wolą kupić zdezelowanego FAT-a z jakimś ledwo dyszącym 80 GB grzmotem za 350 zł, niż za 1.5 paki więcej eleganckiego Slima z dobrym dyskiem - stąd pomysł, żeby dysk spożytkować na swój własny użytek, a PS3 bez dysku może brat kolegi z pracy kupi. Tyle, że zaczynam się zastanawiać czy gra warta świeczki i czy nie wymienię przysłowiowej siekierki (HDD Samsunga) na kijek (SSHD Seagate) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2015 jak SSHD jest nowszy i na gwarze to nie wiem nad czym tu się zastanawiać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2015 jak SSHD jest nowszy i na gwarze to nie wiem nad czym tu się zastanawiać Nad tym żeby nie wymienić np. 20% szybszego dysku na wolniejszy. Dlatego zapytałem o różnice w szybkości między obydwoma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2015 W zastosowaniu jako data bank i tak nie wykorzystasz zbytnio profitów jakie daje hybryda. Samsung wydaje się być w dobrej kondycji i pewnie jeszcze podziała do tego ma lepszą prędkość liniową i czas dostępu danych po za SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2015 Jeżeli jeden ma 5 lat a drugi 1 rok, to zostaw tego nowszego sobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2015 (edytowane) Zostaje HDD - z prostej przyczyny, brat kolegi chce PS3 z dyskiem. Szkoda , że nie mam czasu aby zabawić się w wypięcie dysku SSHD i zrobienie mu benchmarka ATTO :( Ten mój HDD w porównaniu do nowego Cruciala MX200 wypada tak: Dzięki za uwagi - temat do zamknięcia. Edytowane 23 Maja 2015 przez jaruone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2015 Osiągi to nie wszystko. Przy wyborze 5 lat vs 1 rok. Ja bym zostawił ten nowszy. Chyba, że pozbędziesz się w dobrej cenie, ale ten 5 letni to już ryzyko padnięcia. Tak, ze weź to pod uwagę i nie bądź zdziwiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruone Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2015 Jak padnie to kupię jakiegoś 1T, bez dysku nie sprzedam PS3 , więc wybór jest raczej prosty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2015 No to masz jasność :P Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...